Ölüm bekleyişi

Güncelleme Tarihi:

Ölüm bekleyişi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yüzlerce kişiyi ilgilendiren ve Almanya'dan ithal edilen serum ikibuçuk aydır yok. Hastalar beklerken, ithalatçı firma bürokrasiden yakınıyor.

KARACİĞER nakli yapılanlar ile Hepatit B virüsü taşıyan hamile kadınların kullanması zorunlu olan ‘‘Hepatect’’ isimli serum uzun süredir bulunamıyor. Serum yokluğu nedeniyle yüzlerce hasta perişan oldu.

Hastalar çaresiz

İKİ aydır çaresizlik içinde çalmadık kapı bırakmayan hastalar eli boş dönerken, doktorlar Hepatit B virüsü taşıyan hamile bayanlarda serum kullanılmamasının bebek ölümlerini kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti.

Kullanılması şart

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde başarılı karaciğer nakli ile yaşama dönen 57 yaşındaki Mehmet Kahraman, aylık periyodla kullandığı serumu iki aydan beri temin edemediklerini söyledi.

Hayata geri dönüş

KAHRAMAN, ‘‘Organ nakli ile hayata yeniden döndük. Ancak ilacın düzenli gelmemesi nedeniyle benim gibi yüzlerce hasta her ay ölüp ölüp diriliyor. İlaç, nakil yapılan karaciğerin korunmasını sağlıyor’’ dedi.

Kontroller uzadı

İTHALATI gerçekleştiren Rak Sağlık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Resul Şahan ise, aksamanın 2.5 ay süren hıfzısıhha kontrollerinden kaynaklandığını belirterek ‘‘Sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Nakiller arttı ilaç yetmiyor

ALMANYA'da Biotest firmasında üretilen serumların, Avrupa ülkelerindeki karaciğer nakillerinin büyük artış göstermesi sebebiyle talebe yetmediği bildirildi. Firmanın yıllık 25 bin ünitelik üretimine karşın, talebin 80 bin ünite düzeyine fırladığını belirten ithalatçı firma RAK'ın yetkilisi Resul Şahan, ‘‘İthalat için ürün talebinde bulunuyoruz. Bunun kontrolleri ve izinleri 4 ay sürünce, üretici firma bu süreyi beklemek istemiyor. Çünkü talep fazla’’ dedi.

SAĞLIK Bakanlığı'na her parti ithalat için gerekli Hıfzısıhha kontrolünden daha kısa sürede geçirilmesi için yaptıkları başvurudan olumsuz yanıt aldıklarını söyleyen Resul Şahan, ‘‘Aynı sorun variteks isimli ilaçta da yaşanıyor. Bu serum kullanılmazsa, su siçeği bulaşan hamileler için bebek ölümleri kaçınılmaz oluyor. Almanya'da bu ilaçların tüm kontrolleri yapılıyor. Bu serumların Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım sertifikası da var. Ancak, Türkiye için geçerli olmuyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!