Okullarda şiddeti önlemenin formülü

Güncelleme Tarihi:

Okullarda şiddeti önlemenin formülü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2007 02:40

İzmirli eğitimci Berna Bridge, "Etik Değerler" ve "Duyguların Eğitimi" adıyla hazırladığı müfredat programı ve kişisel gelişim kitaplarının, ilk ve orta öğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulması önerisiyle Talim Terbiye Kurulu’na başvurdu. Bridge tarafından geliştirilen müfredat programı, okullarda her geçen gün tırmanan şiddet olaylarına da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

"Karanlığa kızacağına bir mum yakmaya çalış" diyen Konfüçyüs’ün sözünü kendine ilke edindiğini anlatan eğitimci Dr. Berna Bridge’nin hazırladığı programın ana ögeleri, öncelikle etik değerleri, doğru ve yanlış kurulan iletişimi, son basamakta ise özel, duygusal ve fiziksel şiddetin empati yoluyla önlenmesini kapsıyor.SORUMLULUK ALDIMBridge, Talim Terbiye Kurulu’ndan onay beklediği çalışmasının neden müfredat programına alınmasını istediğini şöyle anlatıyor: Etik değerlerin yitip gittiğini, toplumsal bir iletişimsizlik içinde duygularımızla başa çıkamadığımızı, çözümün okul ve eğitimle olacağını düşünüyorum. Okullarımızda ve toplumda şiddet artıyor. Yurt dışında yaptığım doktora ve diğer akademik çalışmalarım sırasında öğrendiklerimle, öğrencilerimin pratikteki gereksinimlerini harmanladım, ortaya bu kişisel gelişim kitapları çıktı. Bu çalışma okullarda şiddeti eğitim ve empati yoluyla engellemeyi amaçlayan olumlu, yapıcı bütünsel ve sıra dışı kişisel eğitim programıdır."TÜRKİYE’DE BİR İLKBridge, ’Duyguların Eğitimi’, ’Etik Değerler Eğitimi’, ’Sağlıklı İletişim Eğitimi’, ’Duygusal’, ’Sözel’ ve’ Fiziksel Zorbalıktan Korunma Eğitimi, ’Anlamlı Yaşamak’ ve ’Stres Yönetimi Eğitimleri’ başlıklarıyla hazırladığı kişisel gelişim kitapları ve müfredat programının, Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu belirtiyor. Batı ülkelerinde çocuklara matematik ve fen bilgisi gibi akademik dersler öğretilirken, duygularla ilgili farkındalık, iletişim, etik değerler, zorbalıkla başetme gibi kişisel gelişim konularının da sistemli bir şekilde verildiğini anlatan eğitimci Berna Bridge, "Ben bunu gördüm ve bu güzel sistemi ülkemize getirmek istedim. Bu nedenle bu kişisel gelişim kitaplarını ve bunlara paralel bir müfredat programı yazdım" sözleriyle, bu çalışmasının desteklenmesini istiyor. Veli ŞAKIR

Haberin Devamı

Gönüllü denetimcilerİZMİR’de bulunan Risk Altındaki Çocuk, Genç ve Ailelerini Koruma Destekleme Gönülleri Derneği’nin 6 üyesi, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’ne başvurup gönüllü denetim görevlisi oldu. İki yıl önce kurulan, aralarında avukat, doktor gibi çeşitli mesleklerden kişilerin bulunduğu, toplumda suça karışmış çocukların risk ortamlarının iyileştirilmesi, topluma kazandırılmasını amaçlayan Risk Altındaki Çocuk, Genç ve Ailelerini Koruma Destekleme Gönülleri Derneği’nin Başkanı Gönül Yavuz ve 5 üyesi, gönüllü denetim görevlisi olmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’ne başvurdu. Değerlendirme sonucu Yavuz ve 5 arkadaşının başvurusu kabul edilirken, gönüllü denetim görevlisi olmaları sağlandı. Dernek Başkanı Gönül Yavuz şunları söyledi: "Toplumda suça karışmış, 0-18 yaş aralığındaki, özellikle kurtarılabilir durumdaki çocukların risk ortamlarını iyileştirmek, maddi manevi destek olmak ve tekrar topluma kazandırılmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Gönüllü denetim görevlisi olarak, çocuklarla daha yakın temas halinde olup yakından tanıma fırsatı bulacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!