Ne onunla ne de onsuz

Güncelleme Tarihi:

Ne onunla ne de onsuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir’in en gözde sayfiyesi Çeşme. Bol yıldızlı otelleri, lüks eğlence merkezleri, kumu ipek yumuşaklığındaki plajlarıyla da dünya turizminin vazgeçilmez cazibe merkezlerinden biri...

OTOBÜS otoyolda kayar gibi gidiyor. Yanımda oturan, yaşlı hanımefendinin ısrarlı bakışlarını üzerimde hissedip başımı okuduğum dergiden kaldırıyorum. Gözlerinin içi gülerek bana bakıyor. Belli ki, sohbet etmek istiyor. Gülümseyerek karşılık veriyorum ve sohbet başlıyor. Bir ara sözü gümüş takılarıma getiriyor, 'Ellerin güzel. Gençliğimde benimkiler de çok güzeldi. Şimdi romatizmadan şekillerini kaybettiler' diyor ellerini göstererek.

YAŞLILIĞIN ve romatizmanın getirdiği deformasyona rağmen cildi pırıl pırıl ve olması gereken kadar kırışık değil nedense. Biraz da gönlünü almak için, 'Ama cildiniz çok güzel' diyorum.

CEVABI hayli şaşırtıcı. 'Çeşme’nin çamurundan' diyor. 'Pekçok kişi bilmez. Çeşme’nin çamuru şifalıdır. Cildi pırıl pırıl pürüzsüz yapar. Hem Ilıca tarafında denize girersen deniz banyosu ile beraber kaplıca tedavisi de almış olursun.'

BİLDİKLERİNİ paylaşmaktan zevk alarak, büyük bir keyifle anlatıyor. Yol arkadaşım, eğlence merkezi, sosyetenin sayfiyesi, yaz aylarında bazen günde iki kez gittiğim Çeşme’yi bambaşka bir yönüyle tanıtırken, bilmeden bu haftaki rotamızı da belirliyor.

Antik Kysus

ÇEŞME’yi tanıtan kitapçıklarda ‘‘Antik Kysus sizi çağırıyor’’ dense de günümüzde Çeşme’nin antik tarihini anımsayan çok az herhalde. Ege’nin en temiz ve güzel plajları, lüks eğlence yerleri, sayısı yüzlerle ifade edilen otel, motel, pansiyon ve restoranlarıyla, irili ufaklı, zevklisi zevksizi binlerce yazlık konutuyla Çeşme, eğlenme ve dinlenme merkezi.

KALABALIĞI nedeniyle son yıllarda pekçok kişinin kaçtığı, ancak bir o kadarının da Çeşme’de mekan edinmek için didindiği, ne onunla ne de onsuz yapılamayan cennet belde.

ÇEŞME, M.Ö. 1000 yıllarında kurulduğu tahmin edilen 12 İon Kenti’nden biri olan Erythrai’nin iskelesiydi. M.Ö. 7 ve 8. yüzyıllarda büyük ekonomik ve siyasi güce sahip olan Erythrai, Sakız Adası ve Kıbrıs ile ticaret yapıyor, şarap ve esir ticaretini elinde tutuyordu.

TARİH içinde Lidya’dan Pers’e, Bizans’tan Selçuklulara, Aydınoğulları'ndan Osmanlı'ya pekçok el değiştiren yöreye hepsinden zenginlikler kaldı.

Ne yapılır?

NE yapmak isterseniz isteyin, tatilinizi nasıl geçirmeyi düşlerseniz düşleyin Çeşme, size bunların hepsini sunar. Gündüz deniz ve güneş, gece çılgın eğlence mi istiyorsunuz, koşun Çeşme’ye.

TARİH ve arkeoloji mi ilginizi çekiyor? Yoksa kaplıca tedavisine mi ihtiyacınız var? Belki kara ya da deniz avcılığı yapmak istersiniz? Sörfe ne dersiniz? Yatla koyları gezebilir, akvaryum berraklığındaki koylarda dalabilirsiniz. Yatınızı modern marinaya bağlanıp kendinizi şımartabilirsiniz. En iyisi bir balıkçı lokantasına oturup rakının ve balığın en alasıyla bir ziyafete konabilirsiniz. Bütün bunları nerelerde mi yapabilirsiniz? Bir bakalım o zaman.

BEYAZ kumlu geniş plajları, modern konaklama tesisleri ve şifalı sularıyla Ilıca. Denizin içinden kaynayan sıcak sularıyla plajları neredeyse doğal kaplıca havuzu haline gelen Ilıca, ilçenin en gözde merkezlerinden. Kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik sahil şeridinin insan boyunu geçmeyecek sığlıkta olması, özellikle çocuklar için ideal.

GENİŞ bir alana yayılan Çeşme’nin her köşesini detaylarıyla anlatacak kadar yerimiz yok. Onun için hatırlatıp geçeceğiz. İkinci durağımız Boyalık Koyu. Yaklaşık 5 kilometrelik çok güzel plajlara sahip bu koy Çeşme’nin en hızlı gelişen bölgesidir.

BU koydaki Altın Yunus tesisleri, marina ve koyun kuzey rüzgarlarına kapalı en sakin plajı (Sakin Deniz diye de anılan), lokanta, plaj ve tesisleriyle ünlü Aya Yorgi.

ŞİFNE, Büyük Liman, Paşa Limanı güzel plajları ve kaplıcalarıyla önemli bir merkez oluşturuyor. Antik Erythrai kentinin bulunduğu Ildırı, Çeşme Yarımadası’nın kuzeyinde eşsiz güzellikteki bir balıkçı köyü olan Dalyan ve Sakızlı koy, ilçe merkezinin güney - güneydoğusunda yer alan, pırlanta, Tursite ve Altınkum plajlarını barındıran Çiftlikköy.

PLAJLARI, Türk - Yunan karışımı mimarisi, Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, sörf için dünyanın en uygun rüzgarına ve denizine sahip kıyılarıyla ünlü Alaçatı. Yat gezisine çıktıysanız uğramadan geçmemeniz gereken iki yer daha. Eşek Adası ve yanındaki Karaada ile akvaryum güzelliğindeki Mavi Koy.

Ne yenir?

BELKİ de yiyecek sıkıntısı çekmeyeceğiniz ender yerlerden biri Çeşme. Olsa olsa seçme zorluğu çekersiniz. Ama oralara gitmişken ünlü kumrusundan mutlaka tadın.

Nerede kalınır?

YÜZLERCE otel, motel, pansiyon arasından dilediğinizi seçin. Seçme zorluğunuz olursa ÇEŞTOB (Çeşme Turistik Oteller Birliği) size yardımcı

olabilir.

Nasıl gidilir?

ÇEŞME İzmir’e 77 kilometrelik dar bir asfalt ve 80 kilometrelik otoyolla bağlı. Kara, hava ve deniz yoluyla İzmir’e gelen turistler bu yollarla ilçeye ulaşıyor. Kışın her 45 dakikada bir, yazın her yarım saatte bir İzmir’den Çeşme’ye otobüs kalkıyor. Çevre plajlara ulaşım minibüslerle sağlanabiliyor.

Kaplıcalar

ÇEŞME, kaplıca (sıcaklığı 20 derecenin üzerinde) ve içme (sıcaklığı 20 derecenin altında)

SULARIYLA yaz kış sağlık turizmi için uygun olanaklar sunar. Ilıca ve Şifne kaplıcaları 42 - 55 derecedeki sularıyla çok eski devirlerden beri şifa kaynağı olarak biliniyor.

BİR kısmı denizin içindeki bu kaynakların en önemlileri Topan ve Hamidiye. Kaplıcaların suları romatizmanın yanı sıra kemik iltihaplarına, kıkırdak aralarında oluşan ödemlere, kemik veremine, burun iltihaplarına, sinir hastalıklarına, her nevi böbrek rahatsızlığına mesane ve kadın hastalıklarına yararlı olarak biliniyor.

SAKİN koyları ve düzenli kuzey rüzgarı ile yatçılar için ideal olanaklar sunan Çeşme, deniz ve kara avcılığı için de elverişli. Tavşan ve keklik zengini Çeşme’de domuz avının keyfi başka olur. Amatör balıkçılar barbun, çipura, levrek ve sinarit gibi lezzetli balıkları avlayabilir.

BU kadar işten zaman bulabilirseniz Çeşme içinde tarih gezisine çıkabilir, kaleyi, kervansarayı, tümü Osmanlı döneminden kalma camileri, ilçeye adını veren çeşmeleri görebilirsiniz. Uzun bir tatildeyseniz bir gününüzü Ildırı, birini de Alaçatı’ya ayırın derim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!