NE OLACAK HALİMİZ

Güncelleme Tarihi:

NE OLACAK HALİMİZ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 00:00

Örnekköy’deki İzmir İş Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ve üretim yapan 23 yaş ve üzeri zihinsel engelli öğrenciler, yasayla uzaklaştırıldıkları okulu basıp uygulamayı protesto etti.

Haberin Devamı

Geçen temmuzda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, mesleki eğitim ve iş merkezlerine devam eden 23 yaş ve üzeri zihinsel engellilerin halk eğitim merkezlerine devam etmelerini öngören “Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” İzmir’de benzer durumdaki 150 zihinsel engelli öğrenci ve ailelerini isyan ettirdi.
Karşıyaka Örnekköy’de bulunan ve yaklaşık 15 yıldır devam ettikleri merkezden kayıtları silinen 23 öğrenci, dün sabah aileleriyle birlikte basın açıklaması yapmak amacıyla okul bahçesinde toplandı. Ellerinde pankartlarla çeşitli sloganlar atarak bekleyen zihinsel engelli öğrenciler, okuldan uzaklaştırılmak istemediklerini söyleyerek görevlilerin ve velilerinin engellemelerine rağmen içeriye girdi. Sloganlar atarak iş yaptıkları atölyelere giden öğrenciler, görevliler ve velilerinin uğraşlarıyla güçlükle bahçeye çıkarıldı. Okul Müdürü Oktay Serin, velileri ve öğrencileri yatıştırmaya çalışsa da başarılı olamadı.

Haberin Devamı


Yardım bekliyoruz
Veliler adına konuşan Okul Aile Birliği Başkanı Mehtap Tatlıcıoğlu, önceki yıl Örnekköy’deki binaya taşınan İzmir İş Eğitim Merkezi’nin, Türkiye’nin zihinsel engelli öğrencilere yönelik ilk merkezi olduğunu, halk eğitim merkezlerinin çocuklarına yeterli eğitimi veremeyeceğini söyledi. Tatlıcıoğlu, “Yeni yasayla okulun kapıları çocuklarımızın yüzüne kapatıldı. Çaresizlik içinde yardım bekliyoruz. Çocuklarımız bu okulda mobilya, dekorasyon, galoş, mum, el sanatları, dokuma, matbaa, seracılık, karton ambalaj ve fason montaj atölyelerinde çalışarak üretim yapıyorlardı. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlardı ve mutluydular. Çocuklarımız burada sağlık görevlisi ve rehber öğretmenler refakatinde bu işleri gerçekleştiriyorlardı. Şimdi 23 yaş ve üzeri çocuklarımız halk eğitim merkezlerine yönlendiriliyor. Halk eğitim merkezlerine gidiyoruz, onlar da uygulamadan haberleri olmadığını, başvuru olması halinde sınıf açabileceklerini söylüyorlar. Bu çocukların ömür boyu eğitim görmeleri lazım, aksi halde öğrendiklerini unuturlar. Bizim çocuklarımızın üçer ya da altışar aylık eğitime ihtiyacı yok. Bütün yaz okula gidecekleri günü beklediler. Şimdi onlara neden okula gidemediklerini anlatamıyoruz. Bunu anlatabilecek bir yetkili arıyoruz. Bizim çocuklarımızın yaptığı üretim bu okulun döner sermayesini işletiyor. Çocuklarımız her ay aldıkları 5-10 liralarla mutlu oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!