Nakil parmakla kanun konseri

Güncelleme Tarihi:

Nakil parmakla kanun konseri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2010 00:00

Yaşadıkları kabus gibi Yusuf Güldüren’in. Kopan 4 parmağının yerine ayağından iki parmak takıldı. Yusuf, doktorlarına büyük bir sürpriz yaptı ve kanun çalarak teşekkür etti.

Haberin Devamı

İZMİR Buca’da ev hanımı Nurgül Güldüren ile restoran işleten Müslüm Güldüren’in üç çocuğunun ortancası olan Yusuf, geçen 12 Haziran’da işyerlerinde kıyma çekerken elini makineye kaptırdı. Kıyma makinesi Yusuf’un sol elinin baş parmağı haric diğer dört parmağını kopardı. Yusuf, kopan, parmaklarının parçalarıyla birlikte Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Ancak kopan parmakların bu hastanede dikilemeyeği belirtilerek, Yusuf Güldüren, El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi’ne (EMOT) sevk edildi. Ancak Yusuf’un kopan parmaklarının kullanılamayacak kadar ezilip, parçalandığı belirlendi. Yusuf ameliyata alındı, kopan marmaklarından geriye kalan kısımlar güdük hale getirildi. Bu ameliyatın ardından “ayaktan ele parmak transferi” önerilen Yusuf, elini kullanabilmek için yeniden neşter altına yattı.

Yama yapıldı

Doç. Dr. İbrahim Kaplan başkanlığındaki ekip tarafından Yusuf’un sol ayak başparmağının yanındaki iki parmak alınarak, sol eline nakledildi. 10 gün arayla iki ameliyat geçiren Yusuf’un nakil parmaklarına bir süre sonra sağ bacağından alınan doku nakledilerek yama yapıldı. Başarılı geçen ameliyatları tamamlanan Yusuf için bu kez fizik tedavi süreci başladı. Yusuf, haftada iki kez Fizyoterapist Beray Keleşoğlu ile yeni parmaklarını kullanma, güçlendirme egzersizleri yaptı.

Hayranlıkla izledik

Yaklaşık 6 ayın sonunda kopan el parmaklarının yerine nakledilen iki ayak parmağıyla yeniden yaratılan elini günlük yaşamında kullanmaya başlayan Yusuf Güldüren, son kontrolünde doktorlarına sürpriz yaptı. Ameliyatını yapan Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Kaplan ile fizyoterapist Keleşoğlu’ndan “her şey yolunda” müjdesini bir kez daha alan Yusuf, yanında getirdiği kanunuyla fizik tedavi salonunda mini bir konser verdi. Fizik tedavi seansındaki diğer hastaların da ilgi ve hayranlıkla izleyip moral bulduğu konser izleyenleri şaşırtırken, Doç. Dr. Kaplan şunları söyledi: “Yusuf bize geldiğinde kopan parmaklar paramparça olmuş, dikilemeyecek durumdaydı. İstenirse ayaktan parmak alınarak elini kullanabileceği duruma gelebileceğini söyledik. İkna oldular, ameliyatını yaptık, ayaktan iki parmak alıp koyduk. Şu anda da oldukça mutlu, elini iyi kullanıyor. Bunu bize kanun çalarak da gösterdi, güzel bir sürpriz yaptı.”

Sıcak soğuk farkı

Fizyoterapist Keleşoğlu da Yusuf’un son kontrolünü yaptıklarını ve fizik tedavisinin tamamlandığını belirterek, “Yusuf şu an elini en azından günlük yaşam aktivitelerinde rahat bir şekilde kullanacak durumda. Hatta gördüğünüz gibi bize bir sürpriz yaptı, kanun çaldı. Yeni parmaklarıyla da bu aktivitesini devam ettirebiliyor. Bu bizi çok sevindirdi. Elini gayet güzel kullandığını görüyoruz. El yaralanmalarında his bizim için çok önemli. Hissi de gayet iyi, dokunduğu objeleri algılayabiliyor, tanıyabiliyor, sıcak ve soğuğu ayırt edebiliyor. Bu da bir elin temel fonksiyonları için oldukça yeterli” dedi.

Müziği seviyorum

Haberin Devamı

Bir anlık dalgınlıkla tokmak kullanmayınca elini kıyma makinesine kaptırdığını ve acıdan çok elini bir daha kullanamama korkusu yaşadığını belirten Yusuf Güldüren, “Darbuka ve kanun çalmayı çok seviyordum. Parmaklarımı kaybedince bir daha bu enstrümanları çalamayacağımı düşündüm. İki yıldır kanun çalıyorum. Parmaklarım koptuktan sonra çalamadım. Fizik tedavim başladı, parmaklarımı kullanmaya başlayınca daha da hırs yapıp günde 12 saat çalıştım. Bunu doktoruma da fizyoterapistime de söylemedim. Kanun çalmam, fizik tedavimi de olumlu etkiledi. İbrahim hocama, Beray hanıma çok teşekkür ediyorum. Bu mini konser onlara teşekkürüm” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!