Mübadele'den sonra ilk ayin

Güncelleme Tarihi:

Mübadeleden sonra ilk ayin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 01:12

İZMİR’in Selçuk ilçesinin turistik köyü Şirince, Hıristiyanların en önemli günlerinden biri olan Meryem Ana Günü’ne ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

Her yıl Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi’nde düzenlenen ayin bu sene ilk defa Şirince’de yapıldı. Ortodoks Papaz Kirilos Sikis tarafından yönetilen ayin 1923-1924’te yaşanan Mübadele’nin ardından köydeki Aziz Yuhanna Kilisesi’nde düzenlenen ilk Meryem Ana Ayini oldu.
Hıristiyan dünyasının en önemli isimlerinden olan ve Selçuk’ta öldüğüne inanılan Aziz Yuhanna’nın anısına yapılan kilisede halen restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Restorasyon çalışmalarının sürdüğü tarihi kilisede bir kısmı kaybolmuş freskler arasında yapılan ayin yaklaşık 1.5 saat sürdü. 15 Ağustos bağbozumu başlangıcı olarak kabul edildiği için ayinde üzüm ve incirler kutsandı. Ayine İzmir’de yaşayan, Midilli ve Sakız’dan gelen Rum Ortodokslar ile Rus Ortodokslar katıldı. Öte yandan bir grup Katolik Hıristiyan’da köydeki Katolik kilisesinde ayin düzenledi.

Haberin Devamı

Mübadeleden sonra ilk ayin

Geleneği yaşatacağız
MeryemAna Günü’nün eski dönemlerde Şirince’de bulunan kiliselerde panayırlar halinde düzenlendiğini dile getiren Papaz Sikis, “Mübadele’nin ardından büyük bir ayin gerçekleştirilmedi. Buradaki ayinin bizim için tarihi önemi var. Eski yıllarda bütün köylerdeki Müslümanlar ve Hıristiyanlar toplanır, yanlarında üzüm ve incirlerini getirirlerdi.

Mübadeleden sonra ilk ayin

Üzüm ve incirler kutsandıktan sonra hep birlikte yenilirdi. Biz bunu bugün de yaşatmak istiyoruz. Meryem Ana sadece bizim için değil, Müslümanlar için de önemli biri. Kutlamalar doğrultusunda her iki ülkenin birbirine yaklaştığını ve birleştiğini görüyoruz. Bu şekilde ileriye dönük umutlarımız artıyor. Burada bizi seven bir çevredeyiz, kendimizi yabancı hissetmiyoruz. Biz Türk insanını kardeş gibi görüyoruz, onların da bizi böyle gördüklerini anlamak bizi mutlu ediyor. Bu tür tarihi mekanlarda gerçekleştirdiğimiz ibadetler iki toplumu birbirine yaklaştırıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!