Mercan Kimya’nın ihracat başarısı

Güncelleme Tarihi:

Mercan Kimya’nın ihracat başarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 00:00

42 ülkeye parafin ve vazelin ihracat eden Mercan Kimya özellikle vazelin konusunda Almanlar’ın piyasasını ele geçirdi. 37 yıllık bir firma olan Mercan Kimya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Okay Salgar ile konuştuk.

Mercan Kimya’nın çalışma alanını anlatabilir misiniz?

- Özellikle parafin ve vazelin üretimi yapıyoruz. 60 çalışanımız ile birlikte 42 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ABD Arjantin, Paraguay, Şili, Ekvator, Kanada Afrika ülkeleri, Hindistan, Kore, Singapur ve Slovenya olmak üzere bir hayli ihracat potansiyeline sahibiz. Özellikle ilaç sanayi alt yapısını oluşturan ürünleri Denizli ve İzmir’deki fabrikalarımızda üretiyoruz vazelin üretimi konusunda çok büyük bir pazarı bulunan Almanya’yı şu anda geçmiş bulunmaktayız. Eskiden Türkiye Almanya’dan vazelin ithal ediyordu, şimdi biz ihracat eder konumdayız. Avrupa ülkelerinde kiliselerin mumlarını biz üretiyoruz. Vazelin narenciye sektöründe de kullanılan bir hammadde. Hatırlarsanız portakal ve narenciye eskiden 3 günde bozulurdu şimdi bizim ürettiğimiz vazelin ile birlikte ülkemizin önemli ihracat kaleminden biri olan narenciye sektörüne biz vazelin veriyoruz. Böylece daha dayanıklı portakal ve narenciye üretimine katkıda bulunuyoruz

Çalışmalarınızı nasıl planlıyorsunuz? Farklı sektörlerde kullanılan mamullerinizden bahseder misiniz?

- Bu sektörde Alman danışmanımızla beraber çalışmaktayız. Kendisi ayın bir haftasını Türkiye’de fabrikalarımızda çalışarak geçiriyor. ARGE çalışmalarımız büyük bir hızla sürüyor. Şu anda Denizli ve İzmir’deki fabrikalarımızda bulunan bütün makineler dünya standartları düzeyinde. Makine mühendisi olduğum için fabrikalarımızdaki makinelerin üretimine ayrı bir önem veriyorum. Parafin sektöründe yıllık 18 bin tona yakın üretim kapasitemiz var. Keza vazelinde ise üretime yıllık 3 bin ton ile başladık hedefimiz ise yıllık kapasitemizi 10 bine çıkarmak. Danışmanlarımız aracılığı ile dünyanın bir çok ülkesine çok kolayca ulaşabiliyoruz. Onlarla birlikte bende sık sık seyahatlere çıkıyorum. Örneğin Yugoslavya’daki iç savaşta parafin ihtiyaçlarını biz karşıladık. Savaş vardı, bu nedenle orada elektrik yoktu ve bizim ürettiğimiz mumlarla aydınlandılar. Türkiye’de tek parafin üreten firmayız. Eskiden inşaat sektöründe beton atıldıktan sonra sulama çalışması yapılırdı. Şimdi ise bizim üretimimizle inşaat sektöründe sulama yapılmaz hale geldi. Sunta üretiminde de ürünlerimiz kullanılmakta. Sağlık sektörüne de katkıda bulunuyoruz. Diş hekimlerinin ölçü aldıkları malzemeleri de biz kolaylıkla piyasaya sunabiliyoruz.

1953 Kars doğumlu. İlk, orta, lise öğretimini Denizli’de, mühendislik eğitimini Ankara DMMA’da tamamlayan Gültekin Okay Salgar evli ve iki çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!