Mega Müze’ye 3 alternatif yer

Güncelleme Tarihi:

Mega Müze’ye 3 alternatif yer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

İzmir’de yapılacak Mega Müze “Ege Medeniyetler Müzesi” yapılacağı yer konusunda alternatifler çoğaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Agora ile Kadifekale’yi beğenmişti.

Haberin Devamı

İZMİR Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirdiği 11. Toplantısı’nda Müze Komisyonu adına Oğuz Tatış Mega Müze’yle ilgili sunumu yaptı. Tatış, Atina, Berlin ve Loure Müzeleri’yle ilgili ziyaretçi sayısından, büyüklüklerine kadar detaylı bilgi verdi. Tatış, Mega Müze’nin yeriyle ilgili alternatif alanlar da önerdi. Tatış, Komisyon olarak Müze’nin Kültürpark içine yapılmasını önerdiklerini söyledi.
Yeni bir yer önerildi
Toplantıda Kültürpark’ın yanısıra Şaraphane’de eski DGM binalarının arkasındaki alan ve aynı bölgede yer alan bir kısma okula dönüştürülen eski Sümerbank fabrikasının alanı da öneriler arasında yeraldı. Kurul toplantısını yöneten basın mensuplarına yaptığı açıkalmada Tufan Ünal, “Mega Müze için en iyi yeri arıyoruz. Agora dahil hiçbir öneri alanla ilgili sorun yok. Alternatifleri çoğaltıyoruz. Sonuçta karar Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte verilecek. Önyargısız, tespitler yapıyoruz. Komitenin yaptığı ham bir çalışmadır. Acele etmemiz gerekir” dedi.
Kazılar süreci uzatır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kurul’un münazara yeri, serbest kürsü olduğunu söyledi. Herkesin fikrini söyleyebileceğini belirten Kocaoğlu, “Müzeler Genel Müdürlüğü’ne daha önce görüşümüzü bildirmiştik. Birlikte yeniden masaya yatıracağız. Sonuçta kararı Bakanlık verecek. Arkadaşların, Agora ve Kadifekale arasında yapılacak kazılarda,  tarihi eserler bulunması durumunda Müze sürecinin uzaması endişesi var. Düşünce olarak haklılık payı var. Ancak, realitede tarihi dökümanlara göre antik tiyatronun yapılacağı yerle, Müze için belirlenen alan ayrı yerler. Bilindiği kadarıyla orada tarihte de tescillenecek bir yapı yok. Ağaçlar var. Ancak, herkesin alternatif önerisine saygı duyuyoruz” dedi.

BASMANE ÇUKURU DA KONUŞULDU

Haberin Devamı

Öte yandan, Kurul’da Kemal Zorlu ve Aziz Kocaoğlu, imar planı mahkeme kararıyla bir kez daha iptal edilen Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi Projesi alanıyla ilgili son durumu anlattı. Zorlu ve Kocaoğlu, çözüm için yeniden çalışma yapacaklarını söyledi. Gündemde olmasına karşın Konak Pier ile Cumhuriyet Meydanı arası yol düzenlemesi, trafiğe kapanması konusu Dalgıran proje önerisinin de görüşeleceği bir sonraki toplantıya ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!