Meclis'te gergin anlar

Güncelleme Tarihi:

Mecliste gergin anlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 01:09

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sekiz belediye şirketinin sermaye artışı için belediyeden aktarılması gündeme gelen 205 milyon TL’lik kaynağın görev zararı olduğunu söyledi. Bu paranın büyük çoğunluğunun işçilerin toplu sözleşmeden kaynaklanan farkları olduğunu belirten Kocaoğlu, İZFAŞ’ın zarar ettiğini ancak düzenlediği fuarlarla İzmir hizmet ve turizm sektörüne 1 milyar TL iş imkanı sağladığını söyledi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı ikinci toplantısında belediye şirketlerinin sermaye artışlarına katılımla, şirketlere para aktarılması tartışma yarattı. İZFAŞ, Ege Şehir Planlama A.Ş ve İZENERJİ şirketleriyle ilgili gündem maddesinde söz alan Ak Partili Meclis üyesi Azad Fazla, "Ege Şehir Planlama Şirketi’nin fesih edilmesi gerekiyor. Durduğu yerde kendi kendine masraf yapan bir şirket kamu zararına neden oluyor. İZFAŞ bir ticaret şirkettir. Uluslararası alanda çalışmalar yapan şirket olmazsa olmazdır. İZFAŞ’ın üretmeyen ticaret anlayışından kazançlı çıkması gerekirken zarar ediyor. İZENERJİ şirketi ise ne hizmet ne de üretim şirketidir. Şirketin işçilerinin çil yavrusu gibi dağıtılmış olması doğru değil" dedi.

Haberin Devamı

Mecliste gergin anlar

AK’li Fazla Konak Belediyesi’nden Özel İdare’den aktarılanl 15 işçinin işten çıkarıldığı söylemesi üzerine Meclis’te gerginlik yaşandı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Geçici işçilerdir. Doğru anlatın. İşçiler Özel İdare’den geldi. Konak Belediye Meclisi aciz değildir. Bu işi orada konuşsun" dedi. Pekdaş’ın sözlerinin ardından konuşmasına devam eden Fazla, "Davanız kiminleyse onunla yapın. Davanız varsa hükümetle, vilayetle yapın. Davanızı asgari ücretliler üzerinden yapmayın. Bu kentin baro başkanı olduğunuz döneminde yaptığınız ’yürüyelim arkadaşlar’ sözleri tavrınız ile bağdaşmıyor" dedi. Fazla, bu konuşmasını yüksek sesle, slogan atar gibi söyleyince Başkan Kocaoğlu, "Burayı seçim meydanına çevirdin Azad" sözleriyle tepki gösterdi. CHP’li Hatice Tatlı ise Azad Fazla’ya "Siz önce kendinize dönüp bakacaksınız. Ödemiş’te kaç kişi çıkartılmış, Kemalpaşa’da kaç kişi çıkartılmış, ona bakacaksınız. Sonra gelip burada 10 kişiye laf edeceksiniz. Önce bunlara bakın sonra, bize laf edecek yüzünüz olsun" dedi.

Selçuk Belediye Başkanı Ak Partili Zeynel Bakıcı ise hem CHP hem AK Partili konuşmacıların yaklaşımını eleştirdi. Bakıcı, "Her kim kötü bir şey yapıyorsa bunun karşısında olmalıyız. Mesele kendi partimiz de olsa karşı çıkmalıyız. Ben Selçuk Belediye Başkanı olarak bugüne dek kimseyi işten atmadım. Şirket kurma baskısı da görüyorum. Şirket marifeti ile kamu hizmetlerini görmek doğru değil. Bu hizmetleri kamu kurumları kendileri yerine getirmeli. İrademizi bu şirketlerin yanında değil, karşısında durarak göstermeliyiz. Emekçinin A’sı, B’si, C’si olmaz. Biz onların ekmeği ile oynamamalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada belediye şirketlerindeki 205 milyon TL zararın görev zararı olduğunu söyledi. Türkiye’deki istihdam politikasını eleştiren Kocaoğlu, "İstihdam politikası tamamen çürümüş bir ülkede yaşıyoruz. Her sene bu işçiler için ihaleye çıkıyoruz. İşçiler taşerona gitmesin, işçiler sendikalı olsun haklarını verelim diye kurulmuş şirketlerdir. Zararın büyük bölümü ihaleye çıktığımızda verdiği para ile, işçilerin toplu sözleşmelerle şirketlerden aldığı hak arasında oluşan farktır. Bu işçileri biz ESHOT VE İZSU’da çalıştırıyoruz. Bunlar kamu hizmetleri yapan kurumların görev zararıdır. Biz kamu görevi yapıyoruz, geriye dönüşü olmayan yatırımlar ve harcamalar yapıyoruz. Şirketleri yaşatmak, ayakta tutmak durumundayız" dedi. İZFAŞ’ın ettiği zararın önemli olmadığını çünkü İZFAŞ’ın düzenlediği fuarlarla İzmir’in hizmet ve turizm sektörünü 1 milyar TL’ye yakın iş imkanı sağladığını belirten Kocaoğlu "Yaptığımız fuarlarla hizmet sektörü ve turizm büyümesinin lokomotifi olmuştur. Bu bir kamu görevidir. Ege Şehir Planlama Şirketi faaliyet göstermese de ödeyeceği kayıtlar, paralar var. Gayrimenkullerini tasfiye edebilsem ben de donduracağım ama ayakta tutmak zorundayız. Eskiden kalan davalar var. Ulaşımda zarar ediyoruz. Anrkara ve İzmir’in ulaşım zararı hemen hemen aynı. İki belediye de 400 milyon TL zarar ediyor. Ankara’da ciddi halk otobüsü var ama İzmir’de bir tane bile yok. Konuşulacak konu çoktur ama gerek de yoktur. Biraz antrenman yapıyoruz. Seçimler de geliyor ondandır" dedi. Ak Parti Grubu, şirketlerin sermaye artışlarını eleştirmesine karşın, işçilerin maaşları sözkonusu olduğu için olumlu oy kullanacaklarını açıkladı. Sermaye artışlarına belediyenin katılım kararları oybiliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

HİBE OTOBÜS POLEMİĞİ

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, hizmet dışı kalan 50 otobüsü hibe etme kararı aldı. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Belediyeler arası dayanışma olabilir. Bu otobüsler ilçelerimize de verilebilir. İhtiyaç dahilinde İzmir’in otuz ilçesine eşit şekilde dağıtılabilirdi" dedi. AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz ise, "Sizin Eskişehir’e gıcıklığınız mı var? Bunlar Bayraklı’da kullanılamaz halde bulunan, yolda kalan otobüsler. Eskişehirlilerin İzmir algısını olumsuz hale getirmeyelim. Bu arabaların klimalarını taktırın, bakımlarını yaptırın da öyle gönderin. Yoksa Eskişehir’deki vatandaşlara da İzmir’dekiler gibi yazık olacak" şeklinde eleştirdi.

Haberin Devamı

Mecliste gergin anlar

Başkan Kocaoğlu ise ilçelere 100’e yakın araç hibe ettiklerini belirterek "Belediyelerimizin taleplerini karşıladık. Bunlar klimasız, hizmet dışı kalan servise çıkmayan otobüsler. İlçe belediyelerine zaten gönderiyoruz. Sanırım bir bilgi eksikliğiniz oldu. Zaten belirli bir dönem kullanıp hurdaya çıkartacak. Yasal gerekler yerine getirildi. Hurdaya çıkartılan ya da hizmet dışı kalan araçların kamu kurumlarına verilmesinin önünde yasal engeli yoktur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!