Mavişehir'de plan tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mavişehirde plan tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı, Mavişehir bölgesine yeni gökdelen yapımına olanak sağlayan, yoğunluğu artıran, park ve çocuk oyun alanlarını imara açan planlarla ilgili kriz büyüyor.

Haberin Devamı

 

Karşıyaka Platformu, planlara göre kaldırılıp imara açılacak olan Tay Park’ta basın açıklaması yaptı. Bakanlığa dava açan avukatlardan Talat Ünlü, Murat Ergün, Murat Fatih Ülkü ve Çağatay Tokgöz tepkilerini açıkladı.
Ünlü, planların tüm Karşıyaka açısından ciddi sorunlar yaratacağını, Mavişehir’in zaten kalabalık bir bölge olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Çok sayıda alışveriş merkezi de var. Hızla da gökdelen ve alışveriş merkezi yapılmaya devam ediliyor. Eskiden bataklık bir bölge olduğu için buradaki yüksek katlı yapılar, gökdelenler bile tartışılıyor. Bölgenin ulaşım, trafik ve otopark sorunları var. Bakanlık, bu kadar nüfus, bu kadar gökdelen, bu kadar araba, bu kadar alışveriş merkezi yetmezmiş gibi, ‘Daha çok yapı’, ‘daha çok gökdelen’, ‘daha çok nüfus’, ‘daha çok trafik’, ‘daha çok otopark sıkıntısı’ içeren imar planları yaptı.”

Haberin Devamı

DENİZ SİPAHİ YAZIYOR... "İZMİR'İN GEZİ PARKI"

Bu kadar bina yeter
Tepkisini “Bu kadar bina, bu kadar araba yeter”, “Biz yeşil alan, park, sosyal alan istiyoruz”, “Hızla beton yığınına dönen, güzel Karşıyakamızda nefes alacak yerler istiyoruz”, “İnsalarımızı kaynaştıracak sanat ve kültür alanları istiyoruz” sloganlarıyla ifade eden Ünlü, Mavişehir’deki mevcut yapılaşmanın geri dönülemez noktada olduğunu, hataların tekrarıyla sorunların daha da büyüyeceğini söyledi.

Mavişehirde plan tepkisi

Bakanlık sadece şehirci
Avukat Ülkü ise bakanlığın sadece şehircilik hizmeti verdiğini, çevreyle ilgili konularda duyarlı olmadığını söyledi. Bakanlığın yeşil alanları konut yapılacak yerler olarak gördüğünü belirten Ülkü, Tay Park gibi bölgedeki nefes alınacak yerlerin de planla ortadan kaldırılmasının öngörüldüğünü söyledi. Tokgöz ise imara açılan yerlerin belli müteahitlerce satın alınıp, emsalin de 1.2’ye yükseltilmesini eleştirdi. Tokgöz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dere yataklarına ev yapılmasıyla ilgili eleştirilerde bulunmasına karşın Mavişehir’de gökdelenleren dere yataklarına yapıldığını ve daha da yapılmak istendiğini önesürdü.
Mavişehir Muhtarı Gürol Küçükgörür ise, “Korkarım ki Mavişehir bölgesine bitişik doğal SİT alanı da kısa bir süre sonra imara açılarak konut alanına dönüştürülebilinir” dedi.

Haberin Devamı

İptal davaları sürüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgeyle ilgili ilk planlarına 2 bin Mavişehirli itiraz etti. Bakanlık itirazların çok azını dikkate alarak revizyon planları askıya çıkardı. Mavişehirliler buna da itiraz etti. Değişiklik olmayınca planlara Büyükşehir ve Karşıyaka belediyeleri, Şehir Plancıları ve Mimarlar odalarıyla itiraz eden 2 bin Mavişehirli adına 50 dava açıldı. Dava gerekçelerinde planın yapı ve nüfus yoğunluğunu artıracak olmasına karşın yetersiz ulaşım altyapısına çözüm önerilmemesi, mevcut parkların yapılaşmaya açılması, eğitim, sağlık, spor ve otopark tesislerine yönelik yeterli alan ayrılmaması, ayrılanların da özel eğitim, sağlık, otopark, spor alanı olarak tanımlanması, jeoteknik etüt raporuna göre sıvılaşma olasılığının bulunduğu, sert zeminin ancak 25-35 metre derinlikte yeralması, yeşil alanların azalması, yol ve parkların yerlerinin bina inşaat etmek için yer değiştirilmesi yeraldı.
Ayrıca bölgede oturan binlerce kişi yeni plana tepkilerini Gezi protestoları sırasında hemen her gece yürüyüş yaparak gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!