Manisa’nın bezi yine tezgahlarda

Güncelleme Tarihi:

Manisa’nın bezi yine tezgahlarda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 00:00

Yaklaşık 550 yıllık geçmişi olan, 8 bin tezgahta kadınlı, erkekli dokunan Manisa bezinin canlandırılması için kollar sıvandı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 550 yıllık geçmişi olan Manisa bezinin yine canlandırılması için  Halk Eğitim Merkezi, Türk Kadınlar Konseyi Şubesi ve Türkiye İş-Kur İl Müdürlüğü işbirliğiyle dokuma kursu açıldı. Kursa katılan 50 kişi sigortalı olacak, günde 15 lira alacak.
Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı, Manisa bezini yine dokuyarak bir efsaneyi canlandırmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Denizli’deki geleneksel tekstil ürünlerini incelediğimizde gerçekten Manisa bezinden daha iyi olmadıklarını gördük. Bunun için güçbirliği yaptık. Ürettiğimiz Manisa bezlerini de sergilerde satışa sunacağız, sipariş alacağız.”

Kafkaslı, bezlerin satılacağı geniş bir şer sağlanması için Vali Celalettin Güvenç’ten destek istedi.

550 yıllık tarih

Manisa’nın ünlü bezi için şu bilgiler veriliyor:

“550 yıl önce 8 bin nüfuslu Manisa’da 3 bin tezgahta dokunan bez meslek sayılırdı. Manisa’dan İstanbul’a, saraya, her tarafa bez gönderilirdi.
Osmanlı donanmasındaki gemilerin yelkenlerinin bile Manisa bezinden yapıldığı söylenir. Her evde ortalama üç tezgah vardı, anne ve babalar çocuklarına küçük yaştan itibaren, çok zor olan Manisa bezi dokumasını öğretirdi. Tarımın ağırlık kazanmasıyla tezgahlar sustu, bez unutuldu. Sonra kooperatifler aracılığıyla üretim başladı, beziyle ünlü Buldan’a bile ürün gönderildi. Son olarak 1975’te ABD’den gelen mankenler Manisa bezinden yapılmış giysiyle gösteri yaptı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!