Manisa depreme hazır olsun

Güncelleme Tarihi:

Manisa depreme hazır olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 13:38

Haberin Devamı

Manisa İl Afet ve Acil Yardım Planı'nın uygulanabilirliğini görmek amacıyla düzenlenen toplantıda “depreme hazır olun” uyarısında bulunuldu. Manisa’nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirten AFAD İl Müdürlüğü Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Güray Karakaya, 10 yıl içerisinde Manisa’daki binaların 5.5 ile 6 büyüklüğündeki depremle tanışacağını söyledi.

Manisa’da olası bir depremde kurumların neler yapacağı hakkında fikir alışverişinde bulunulması ve İl Afet ve Acil Yardım Planı’nın uygulanabilirliğini görmek amacıyla Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantıya, 21 kurumun müdürleri ve yetkilileri katıldı.

Afet Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Bekir Şen, toplantının, bir afet veya deprem anında kurumların neler yapması gerektiğinin ve hazırlıklı olup olmadıklarının tespit edilmesi amacıyla düzenlendiği söyledi. Şen, Manisa Deprem Stratejisi Eylem Planı (MADSEP) taslağının hazırlandığını ifade eden Şen, planın depremi öğrenmek, güvenlik yerlerini tespit etmek ve depremin tehlikeleriyle baş edebilmek olmak üzere üç aşamada uygulanacağını kaydetti. Şen, “Şu anda bu planımız bir taslak. Taslağı üniversitelerden ve uzmanlardan oluşan bir kurul inceliyor. Önümüzdeki üç hafta içinde eksik yönleri giderilerek valimizin onayına sunulacak. Bundan sonra da hayata geçireceğiz. Plan çerçevesinde 2012-2023 yılları arasında 63 tane kapsamlı tatbikat yapılacak. Depremden korunma konusunda kurumlara, okullara ve halka eğitimler verilecek. Olası bir afette veya depremde çadır kentlerin nerelere kurulacağı ve zararın en aza indirilmesi çalışmaları yapılacak” diye konuştu. Şen, Manisa’da 7 ve üzerinde bir depremin yaşanmadığını belirterek, “İşte bu konuda Manisa bir risk taşıyor. Van’da da uzun yıllardır 7 ve üzerindeki deprem yaşanmadı. Bir yaşandı tam yaşandı. İlimizde de yaşanmayacağı anlamına gelmez. Bunu için MADSEP’i bir an önce hayata geçirmemiz gerekir. Eğer bunu tam anlamıyla uygularsak, olası bir büyük depremin zararını en aşağı seviyeye indiririz” dedi.

Haberin Devamı

5,6 ve 6 ile tanışacaklar

Haberin Devamı

AFAD İl Müdürlüğü Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Güray Karakaya, katılımcılara Manisa’daki depremin olasılıkları hakkında bilgiler verdi. Karakaya, Manisa’da en büyük depremin 1969 yılında 6,9 büyüklüğünde yaşandığına dikkat çekti. Manisa’nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirten Karakaya, “İlimiz fay hatları üzerindedir. Kemalpaşa’da başlayan fay hattı Turgutlu, Ahmetli ve Salihli ilçelerini tehdit ediyor. Çaldağı’nın eteklerinde bir fay hattı var. Dikili’den başlayan bir fay hattı Bergama, Soma ve Kırkağaç ilçelerinden, Simay fay hattı ise Demirci ile Selendi ilçelerinden geçmektedir. İl merkezinde ise Muradiye Beldesi’nden Turgutlu İlçesi’ne kadar uzanan 40 km’lik bir fay hattı var. Bu fay hattı 7 şiddetinde deprem üretebilecek güçtedir. Ayrıca Spil Dağı’nın eteklerinde de fay hattı bulunmaktadır. Yani Manisa deprem konusunda bir risk bölgesindedir. Yaptığımız incelemeler ışığında, bir yıl içinde 4 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüzde 14,9, 10 yılda 80,1 ve 50 yılda ise 96’dır. 5 büyüklüğünde deprem olasılığı bir yıl içinde yüzde 9,7, 10 yılda 63,9, 50 yıl içinde ise 87’dir. 6,5 şiddetinde deprem olasılığı 1 yılda 6,2, 10 yılda 47,5, 50 yıl içinde ise 72,5’dir. 7 şiddetinde deprem olasılığı ise 1 yıl içinde 4, 10 yıl içinde 33,5, 50 yıl içinde 55,8’dir. Ancak şunu söylemek gerekirse 10 yıl içinde Manisa’daki yapılar 5,5 ile 6 şiddetinde depremle tanışacaktır. Bu konuda acil önlemlerin alınması gerekmektedir” dedi.

Haberin Devamı

En büyük tehlikete göre hazırlanalım

Vali Halil İbrahim Daşöz de, olası bir afet veya depreme karşı yapılan planların kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyledi. Planların en büyük tehlikeye göre yapılması gerektiğini kaydeden Daşöz, “Depremden sonra yaşanan hasarın ve zararın en aza indirilmesinin yolu önce yapılan hazırlıktır. Merkezdeki ve ilçelerimizdeki binaların sayısını, dayanıklılık durumunu tespit edelim. Geniş kapsamlı tatbikatlar gerçekleştirelim. İnsanlarımızı depremde neler yapacakları konusunda bilinçlendirelim. Her kurum kanunlar çerçevesinde üzerinde düşen görevi en iyi şekilde yapacak. Kağıt üzerindeki planları ete ve kemiğe büründürelim. Çünkü Manisa deprem riski ile karşı karşıya olan bir il. Bunu farkına varalım ve toplum üzerinde bu farkındalığı yaratalım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!