Maliyeden sessiz sedasız denetim

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden sessiz sedasız denetim
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2011 00:00

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, kayıtdışı, eksik beyanname verme gibi sorunların tespiti için kurulan Risk Analiz Merkezi’nde yüz binlerce dosyayı 975 kritere göre incelediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen “Torba Yasa’nın İş Dünyasına Etkileri” konulu toplantıda konuşan Kilci, “Üçüncü kaynaklardan inanılmaz derecede bilgi alıyoruz ve bunları işlenebilir hale getirebiliyoruz. Bu imkanlarımızdan da mükelleflerimizin haberi yok. Hiçbir mükellefe sizin incelemeniz var demeyeceğiz. O konuda da içeriğimiz çok net. Alacağın takibi açısından çok etkin bir noktaya geldik. Kesinleşmiş borçlu mükellefler takibata maruz kalmamak için yasadan yararlansın” dedi.

1.1 milyon başvuru

Torba Yasa’yla bir vergi affının gelmediğini, ancak ödemede kolaylık sağlandığını dile getiren Mehmet Kilci, bugüne kadar başvurularda olumlu seyir izlendiğini, Türkiye’de 1.1 milyon dolayında dosyanın yasa kapsamında değerlendirildiğini anlattı. Kilci, İzmir’de de bugün itibariyle 85 bin başvurunun yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Demirtaş: Bizim için fırsatlar içeriyor

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir işalemi olarak bu düzenlemeyi bir fırsat olarak gördüklerini söyledi, şöyle dedi: “Cumhuriyet tarihimizin en büyük ekonomik krizinin biriktirdiği vergi borcu ve ihtilaflı alacakların, SGK borçlarının yeniden yapılandırılması hem bizim hem de devletimiz için fırsatlar içeriyor. Bu arada, e-haciz pilot uygulamasında sıkıntıların giderilmesini, e-faturanın mükelleflere ek mali yük getirmemesini, balıkta KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz.”

Risk Analiz Merkezi’nde neler yapılıyor

Mükelleflerin beyanname bilgileri, gelir rakamları, ödedikleri ve ödemedikleri vergiler, alış-satışlarıyla ilgili bilgi formları, banka, tapu ve araç bilgileri, kredi kartı alışverişleri ve sahte fatura kullanımıyla Vergi İstihbarat Merkezi’nde yer alan diğer bilgiler toplanıyor. Bu bilgiler yeni yazılım programıyla risk analizine tabi tutuluyor. Beyannamesini düzenli verenle naylon fatura düzenleyen mükellefler ayrı ayrı puanlandırılarak adeta bir “vergi karnesi”ne sahip oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!