Maden ihracatçısı teşvik bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Maden  ihracatçısı teşvik bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 00:00

Tek sentlik bile ithalat yapmadan yılda 1 milyar dolarlık ihracata ulaştıklarını belirten Egeli maden ihracatçıları, yüzde yüz yerli girdi ile çalışan sektörün teşvik edilmesini istedi.

Haberin Devamı

EGE Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün her 1 dolarlık ihracat için 82 cent ithalat yapılması gerektiğine ilişkin rahatsızlığını hatırlatarak “1 doların 1 centinde bile ithalat yapmayan sektörlere teşvik verilsin” dedi.

Küresel piyasalardaki durgunluğa rağmen kriz döneminde edindikleri yeni pazarlar ve tanıtım çalışmalarıyla birlikte ihracat grafiklerini koruduklarını belirten Erdinç, “ABD pazarı hiç iyi değil. Avrupa ise çökmüş durumda. Bunlara rağmen yıllık bazda 927 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Yıl sonuna kadar 1 milyar doları yakalayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Yerli girdiyle üretim

Yıllardır tamamen yerli girdiyle üretim yapan madencilik sektörüne teşvik istediklerini hatırlatan Erdinç, “Bu yıl TBMM açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün rahatsızlığını aktardığı her 1 dolarlık ihracat için 82 cent ithalat yapılması gerektiği konusundaki tespitine sonuna kadar katılıyoruz. Bizler ihracatımızın tamamını yerli girdiyle gerçekleştiriyoruz. 1 doların 1 centinde bile ithalat yapmayan sektörlere teşvik verilmeli. Bu enerji fiyatlarında ve sigorta primlerinde teşvik olabileceği gibi, daha pek çok öneriyi de tartışmaya açığız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK  MALI  İMAJI

Erdinç, Arap dünyası başta olmak üzere Ortadoğu’da uygulanan politikaları doğru bulduklarını belirterek, “Bu şekilde gider ve Türkiye’ye olan güven sarsılmazsa bu pazarlarda Türk Malı imajı daha fazla güçlenecek, üretici ve ihracatçı daha fazla kazanacaktır” dedi. Son yapılan enerji zamlarıyla maliyetlerinin artacağını da kaydeden Erdinç, bu işin çözümünün yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunun altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!