Kuvöz ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Kuvöz ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2010 00:00

‘Dünya kenti’ dediğimiz İzmir’de, erken doğum riskli anne adaylarına kuvöz bulunamdığı için doğum yapmaları geciktiriliyor. Çoğu anne de, helikopter ambulansla çevre illere naklediliyor

Haberin Devamı

İZMİR’de bebeklerini dokuz ay tamamlanmadan, günler, haftalar öncesinde dünyaya getirme riski taşıyan anne adayları, kentte 300’ün üzerinde kuvöz bulunmasına karşın boşunu bulamadıkları için, doğuma başka illere gönderiliyor. Anne adaylarından birisi de 21 yaşındaki Perihan Doğan oldu. 6.5 aylık ikiz erkek bebeklere gebe olan Doğan’ın doğum yapması, kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi’nde ilaçlarla geciktirilmeye çalışıldı. Doktorlar, Doğan’ın doğum yapması halinde doğacak biri 800, diğeri 900 gramlık bebeklerinin yaşatılması için mutlaka vantilatörlü kuvöze konulması gerektiğini söyledi. Ama tüm araştırmalarına karşın boş kuvöz bulunamadı. Bunun üzerine
Doğan, hava ambulansıyla Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldtü. Baba adayı kaynakçı Ömer Doğan (27) Isparta’da eşini özel bir hastanede bulduğunu belirterek şunları söyledi:
Her gün gebe taşıyoruz
“Isparta’da kimsemiz yok, elde avuçta yok, hastane masrafı çıkarsa, bebekler kuvözde aylarca kalırsa ne yaparız, nasıl öderiz, bilemiyorum. Eşime hala ilaç veriyorlar, elden geldiğince doğumu geciktirmeye çalışıyorlar. Belki eşim doğum yaptığında burada da kuvöz bulamayabiliriz.” Öte yandan uçan ambulansın Dokuz Eylül Üniversitesi’nden erken doğum yapma riski olan bir gebeyi Denizli’ye götürmesi nedeniyle, Doğan için  Isparta’dan helikopter çağrıldığı kaydedildi. Bir yetkili, “Helikopter ambulanslar doğum servisi yapıyor. Her gün oradan oraya gebe taşıyoruz” dedi.
Taksiyle getiriliyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Bilgin ise riskli gebelerin kendilerine gönderildiğini belirterek şunları söyledi: “Çevre illerde Sağlık Bakanlığı’nın eğitim hastaneleri var. Ancak yoğun bakım servisleri yok diye hastaları bize sevk ediyorlar. Üstelik 112 acil hizmetleri birimini aramıyorlar, bize taksiyle gönderiyorlar. ‘Yatak var mı’ diye sormuyorlar bile. Mecburen alıyoruz, tetkik yapılan odalardaki yataklarımız bile dolu. Yoğun bakımımız bu riskli gebelerle dolduğu için ameliyat olacak hastaların operasyonunu erteliyor, ameliyat hastası alamıyoruz. İddiaya göre Sağlık Bakanlığı hastanelere sözel olarak, ‘32 haftanın altındaki gebeleri üniversite hastanelerine gönderin’ demiş. 2006’da bin 599 olan doğum sayımız 2008’de 2 bin 934 oldu. Bu yılın ilk 5 ayında bin 200 doğum vakamız oldu. 2006’da 5 bin 200 olan hasta sayımız 2009’da 8 bin 100’e yükseldi. Bunları 41 yatakla yapıyoruz. Yatak sayısını artırmak çözüm değil. Doktor, hemşire, hastabakıcı gerek. Ama YÖK’ten 5 asistan istiyoruz, 2 kadro veriyor. Yenidoğandakiler de perişan. Çok daha fazla kuvöz olsa, uzmanı, hemşiresi yoksa nasıl olacak?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!