Kurbanda beslenmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurbanda beslenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 11:14

ÇANAKKALE İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, bayramda kırmızı et tüketim miktarının ve sıklığının arttığını, bu nedenle; özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Dr. Kütük, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etlerin aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kurbanda beslenmeye dikkat

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, Kurban Bayramı öncesinde beslenme konusunda uyarılar yaptı. Etlerin sindirimi zor besinler olduğuna dikkati çeken Kütük, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığını, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeleri gerektiğini belirtti. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini de ifade eden Kütük, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini belirterek; şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık en az 15 santimetre, eti yakmayacak ve ’kömürleşme’ sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ’kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derecede olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır."

Kavurma ve kırmızı etin öğle öğününde tüketilmesi gerektiğini, akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Burhan Kütük, kurban etlerinin, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzluk ya da derin dondurucuda saklanmasını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!