Krizin acı tablosu

Güncelleme Tarihi:

Krizin acı tablosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 00:00

Krizden etkilenen Kemeraltı’ndaki kuyumcuların cok büyük bölümü yaşam savaşı verirken, bazıları da baba mesleğini bırakarak ayakkabı, kot, çanta satmaya başladı.

Haberin Devamı

Tarihi Kemeraltı Çarsısı Anafartalar caddesi üzerinde çok sayıda kuyumcu, krizde işlerin düşmesi nedeniyle başka alanlara yöneldi. İzmir Kuyumcular odası Başkanı Mevlüt Özer sadece kendi sektörlerinde değil Türkiye’de bir çok sektörün krizden olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, “Düğünlerin yoğun olduğu yaz aylarında diğer materyallere bakınca altın 27. sırada yer alıyor. İnsanların tercihleri elektronik cihazlarla, teknolojinin farklı alanlarına kayıyor. Sektörün içinde ayakta kalmak çok zor” dedi.

Oda Başkanı Özer şunları söyledi: “Eskiden ekomonik darboğazda hanımefendiler kollarındaki boyunlarındaki ziynet aşyalarını satarlardı. Ama artık satacak paraya döndürecek bir şeyleri de kalmadı. Kuyumcu sektörünün ana damarı olan Kemeraltı çarsısında bir çok kuyumcunun yerini çantacılar, kotçular, ayakkabıcılar almaya başladı. Tarım ürünlerinin para etmemesi de bize büyük darbe vurdu.”

Haberin Devamı

Ayakkabı satıyor

Kemeraltı Çarsısı’nda babadan kalma kuyumculuk mesleğini devam ettiremeyip, ayakkabıcılığa geçen İlhan Sarıkaya,  “Altın eskiden bir ihtiyaçtı. Şimdi iki dükkanımı birleştirerek ayakkabı satıyorum. Sektör değişikliğinde doğru karar verdiğimi gördüm. Baba mesleğini bırakmak beni çok üzdü ama ayakta kalmak için başka çaremiz de kalmadı. Benim gibi bir çok arkadaşım farklı sektörlere döndü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!