Korkutan naylon fatura rakamı

Güncelleme Tarihi:

Korkutan naylon fatura rakamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR Defterdarı Mete Gönenç, İzmir'de son dönemde yoğun denetimlerle ortaya çıkarılan naylon fatura olayının yaklaşık 1 katrilyon liralık büyüklüğe ulaştığını söyledi, ‘‘Burada devletin 400 trilyon liralık vergi kaybı sözkonusu. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, bu faturalar başka illere kesilmiş’’ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu'nun ziyaret ettiği Defterdar Mete Gönenç, İzmir'in dürüst bir vergi mükellefi yapısı olduğunu belirtirken, son yılda çıkan naylon fatura olayının yurt genelinde yaşandığını kaydetti. Gönenç, İzmir'de yoğun bir denetim yapıldığı için olayın ortaya çıkarıldığını ifade etti, ‘‘Bu incelemeler 15 ilde sürdürülüyor. İzmir'de bizim ve Emniyet Müdürlüğü'nün yoğun ve ortak çalışması naylon fatura olayının tüm açıklığıyla ortaya çıkmasını sağladı’’ diye konuştu.

KDV ödenmedi

İZMİR'deki olayın dışarıdan gelen bazı gruplarca yapıldığı yolunda izlenimleri olduğunu belirten, bunun incelemeler sonucu ortaya çıkacağını söyleyen Defterdar Gönenç, şunları söyledi:

‘‘KESİLEN naylon faturaya 170 trilyon liralık bir KDV ödenmesi gerekiyordu. Oysa bizim geçen yıl toplam KDV iadesi ödememiz 68 trilyon lira. Bu da gösteriyor ki, faturalar başka kentlerde kullanılmış. Araştırmalar yoğun biçimde sürüyor.’’

Kamu yatırımı dengesi

GÖNENÇ, İzmir'in aldığı kamu yatırımlarının diğer illerle kıyaslandığında az olmadığını da belirtirken, ‘‘Sorun yatırıma ayrılan kaynağın geçtiğimiz yıl az olmasıydı’’ dedi. Kamu faiz borçlanmaları ve giderlerinin azaldığını, önümüzdeki yıllarda yatırıma daha çok pay ayrılabileceğini de ifade eden Gönenç, ‘‘Bu durumda İzmir'in önceliklerini belirleyecek bir çalışmaya ihtiyaç var’’ dedi.

İŞADAMLARININ buna yönelik çalışmasını isteyen Gönenç, ‘‘İzmir'de finans sektörü yok. Hizmet sektörü yok. Örneğin, sadece Akbank'ın İstanbul'da ödediği Kurumlar Vergisi geçen yıl 225 trilyon lira. Bu rakam İzmir'deki 89 bin mükelleften daha fazla. Bizim toplam Kurumlar Vergisi tahsilatımız 90 trilyon lira’’ dedi.

VALİ Vekili Ramazan Urgancıoğlu başta olmak üzere bir dizi ziyarette bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu ise bölgenin sorunlarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

BATU, halkla birlikte çözüm arama toplantısı için geldiği İzmir'de kurumlardan aldığı bilgiler ışığında çalışma yapacaklarını söyledi, ‘‘Maalesef gidiş iyi değil. Yüzde 6.4 küçülme ile fakirleştik. Bu oran topluma dengeli biçimde de yansımadı. Fakir olan daha da fakirleşti’’ dedi. Batu, TBMM'nin af yasasını görüşmeden tatile çıkmasını da eleştirdi, bir yıldır bekleyiş içindeki 10 binlerce mahkumun engizisyon işkencesine tabi tutulduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!