Körfez’in ortasında vapur kazası paniği

Güncelleme Tarihi:

Körfez’in ortasında vapur kazası paniği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2011 21:10

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZDENİZ’e bağlı “İhsan Alyanak” adlı vapuru dün saat 11.50’de Konak’tan 200 yolcusuyla Karşıyaka’ya gitmek üzere ayrıldı.

Haberin Devamı

Kaptan Abdurrahman Özdemir yönetimindeki vapur, Pasaport İskelesi’nin ucundaki fenere sol baş altından sürttü.

Kaptan Özdemir, dümeni yine Konak’a çevirdi, vapur sorunsuz olarak iskeleye bağlandı, yolcular hemen indirildi. Su alan vapur bir süre sonra yan yattı, daha sonra tamamen battı. Bu arada etrafı bariyerle çevrilmesine rağmen vapurdan sızan mazot denize yayıldı. Su üzerindeki matozun temizlenmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizliği yapan deniz aracı da devreye sokuldu.

Dümen kilitlendi

Kaptan Özdemir, gemiden çok yolcuları düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: “Dümen bir anda kilitlendi. İkinci dümeni devreye sokmaya çalıştık. Ancak çabalarımız yetersiz kaldı ve mendireğe çarptık. Kazadan sonra ikinci dümeni devreye almayı başardık. Karşıyaka’ya gitmek yerine geri dönmeye karar verdim. Karşıyaka’ya gitsek vapur sulara gömülür yaşanan panikte çok sayıda kişi hayatını kaybedebilirdi. Bir kişi ölse ben bin kez ölürdüm.”

Panik yaşadık

Haberin Devamı

Vapurda yolcu olarak bulunan Şükran Kılıç Anaç ise, çok büyük korku yaşadıklarını bildirdi, yaşananları şöyle anlattı:

“Çarpmanın gürültüsüyle yolcular panik yaşadı. Vapur su almaya başlayınca yaşanan panik daha da arttı. Vapur mürettabatı sakin olmamız, kaptanın bizi karaya ulaştıracağını söyleyerek sakinleştirmeye çalıştı. Verilmiş sadakamız varmış. Hiçbirimize birşey olmadan karaya ayak bastık. Karşıyaka’ya gitmem gerekiyor ama ancak vapura binmeye korkuyorum.”

Olumsuzluk yaşanmadı

Büyükşehir Belediyesi’nin kazayla ilgili açıklamasında şöyle denildi: “Tecrübeli kaptan Abdurrahman Özdemir, dümen çalışmamasına rağmen makineleri kullanarak gemiyi Konak İskelesi’ne yanaştırdı ve en ufak bir olumsuzluk yaşanmadan tüm yolcuları tahliye etmeyi başardı. Bu sırada gemi personelinin soğukkanlı tutumu, yolcular arasında panik yaşanmasını önledi.”

Bakımı eksiksizmiş

İZDENİZ yetkilileri de geminin tüm bakımlarının Türk Loydu denetiminde yapıldığı, ilgili belgelerinin eksiksiz olduğunu belirtti. İhsan Alyanak gemisi, TDİ’nin özelleştirilmesinden sonra, 8 Mart 2000 tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi adına İZDENİZ A.Ş. tarafından yolcu taşımacılığında kullanılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!