Kordon hiçbir şeyin simgesi değil İzmir de kimsenin kalesi değil

Güncelleme Tarihi:

Kordon hiçbir şeyin simgesi değil İzmir de kimsenin kalesi değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2013 00:00

“AK Parti Kordon’a rozet taktı” diye manşet yaptık, bir haftadır bütün Türkiye, Kordon’u konuşuyor. Kordon kadar Ömür Şanlı’yı da...

Haberin Devamı

Ömür Şanlı, Kordon İşadamları Derneği’nin başkanı. Yani, oradaki 120 işletmenin temsilcisi. Son genel seçimde CHP’den milletvekili aday adayıydı. Artık AK Parti’li. Peki, Şanlı’nın AK Parti’ye geçişi neden böyle gündeme oturdu? İşte asıl soru bu? Ömür Şanlı ile buluşup önce Kordon’u, sonra da simgelediklerini konuştuk. Rakıyı, solun kalesini, laikliği, demokratlığı...

Kordon tüm tariflerin dışında kendine has bir bölge gibi.. Bir simge gibi... Şimdi de herkesin bir Kordon tarifi var. 120 işletmenin yan yana dizili olduğu farklı bir bölge günümüzde de. Kordon’un sizin için tarifi nedir?
- Kordon günümüzde hep şarapla, rakıyla, birayla özdeşleştiriliyor. Bana göre bu yanlış. Kordon’a da İzmir’e de haksızlık oluyor. Sanki buraya gelen sadece içmeye geliyormuş gibi oluyor. Aslında baktığınızda da roka, rakı, balık keyfi Kordon’daki gibi değildir. Gün batarken, hafif imbatla rakı içmenin keyfi ayrı bir şey. Burada bir masaya bakıyorsunuz; biri rakısını, biri çayını, biri birasını içiyor. Böyle değişik bir atmosferi de var. Burada oturanın birbirini rahatsız etmeyen akustiği de var. Zaten AK Parti’nin insanların giyimine, yaşam tarzına karışan bir durumu da yok. Bazı yerlerde, halk içinde mahalle baskısının oluşturduğu yasaklamalar var. İzmir ile Konya’yı yan yana koyamazsınız. İzmir çağdaş bir kent. Ben zannetmiyorum bir AK Parti İzmir’i alsa “Kordon’u kapatalım” demez.

Haberin Devamı

Peki, esnaf neden bu kadar rahatsız oldu? Bir basın toplantısı yapıp, “Rozet bize takılmadı. Siyasileşmek istemiyoruz” mesajı verdi? Yine sonuçta hep Kordon’la ilgili simgelere mi geliyor dayanıyor konu?
- Esnaf işini yapmak ister. Haklılar da... “Biz siyaset yapmak, siyasete bulaşmak istemiyoruz” diyorlar. “Bizim başkanımızın kişisel tercihidir” diyorlar. Gerçekten de bu benim kişisel tercihim. Bu işte esnaf ayrı. Benim bir esnaf kimliğim, bir de siyasi kimliğim var. Ben zaten burada esnaf kimliğimle arkadaşlarımla toplantılara katılıyorum. Onlarla projeleri konuşuyoruz, siyaset yapmıyoruz. 120 işletmedeki arkadaşlarımız farklı düşünceler, farklı partilerde olabilir. Saygı duyuyorum. Benim rozet takmamla, 120 esnafa rozet takılmış gibi bir algı oluştu. Bununla özdeşleştirmek yanlış olur.

Haberin Devamı

Kordon hiçbir şeyin simgesi değil İzmir de kimsenin kalesi değil

Gerekirse istifa ederim

Ama genel algıya baktığımız zaman, geçmişte Kordon esnafının ve sizin Büyükşehir Belediyesi ile çok büyük problemleriniz oldu. Tente, kırmızı çizgi gibi... Bir türlü anlaşamadınız. Şimdi AK Parti’ye geçişiniz temsilcisi olduğunuz esnafın ve sizin Büyükşehir’e olan dargınlığınızla birleştirilmiş olamaz mı?
- Aziz Başkan’la ters düştüğümüz zamanlarda da ona saygı duyduk. Seçilmiştir, yüzde 56 ile gelmiştir. Ona karşı aldığımız bir tavrımız hiç olmadı. Esnaf esnaflığını yapacak, belediye de kendi görevini. Eğer esnafın bir sıkıntısı varsa, belediyenin görevi de onları dinlemektir. Aziz Başkan’ın haklı olduğu konular da vardı, bizim haklı olduğumuz da... Hep Aziz Kocaoğlu bizim üstümüze gelmedi. O kadar da haksızlık etmek istemiyorum.

Haberin Devamı

Öyleyse neden milletvekilliği aday adaylığınızda da şimdi de esnafın görüşünü aldığınızı vurguladınız?
- Ben hep üstüne basa basa söylüyorum. Yine esnafımızın görüşünü aldım. Altını çiziyorum, Ömür Şanlı’nın AK Parti’ye geçmesi herkesin geçtiği anlamına gelmiyor. Arkadaşlara söyledim. Eğer AK Parti’ye geçmemle esnaf zarar görecekse istifa etmeye de hazırım. Burada o zaman durmamın faydası yok. Ben bir partiye geçtim diye bu bana kimseyi üzme hakkı vermez. Ancak onlar da, “Biz öyle bir şey düşünmüyoruz, sen görevine devam et. Ama bizim de istediğimiz, biz hiçbir şeye karışmadan işimizi yapalım” dediler. Haklılar.

Ne zarar gelebilir ki?
- Belki, “Belediye yönünden zararı olur mu, baskı olur mu” diye düşünebilirler. Ama ben Aziz Kocaoğlu’nun öyle bir tavrı olacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı

Sizin eşiniz de Büyükşehir’de çalışıyordu. Hem gerginlik dönemlerinizde hem de şimdi onun işiyle ilgili değişen bir şeyler oldu mu?
- Ne bana ne eşime hiçbir zaman bir tavır görmedim. Kordon’da da olmaz. Zaten biz sorumluluklarımızı bildiğimiz, yönetmeliğimize uyduğumuz takdirde niye esnafla uğraşsın ki? Bir sıkıntı yok.

Gören ‘Rakıların Efendisi’ diyor

Bu haberler çıktıktan sonra CHP’den nasıl tepkiler aldınız?
- CHP’liler de arıyor, “Hayırlı olsun, yolun açık olsun” diyor. Aziz Başkan’la da karşılaştık. Çok sıcak davrandı. Aynı ülkenin partileriyiz sonuçta.

Haberlerden sonra Kordon’da nasıl tepkiler aldınız? Ertuğrul Özkök’ün köşe yazısından sonra, “Rakıların Efendisi” diye lakabınız oluştu mu burada...
- Herkes beni görünce, “Ooo, Rakıların Efendisi” diyor. Mekanların önünden geçerken kadeh kaldırıp, “Rakıların Efendisi şerefine” diye sesleniyorlar. Ama şunu söyleyeyim; ben ‘Rakıların Efendisi’ değil, buradaki esnafın hizmetkarıyım.

Haberin Devamı

O yazının sonundaki soruyla ilgili sizin yanıtınız nedir? AK Parti mi rakı masalarına yaklaştı yoksa rakı masaları mı AK Parti’ye yaklaştı?
- Bunu zaman gösterecek. Kordon’u sadece içki masalarıyla özdeşleştirmeyi yanlış buluyorum. Kordon bir şeylerin simgesi değil. Burada çay içeni de var, yemek yiyeni de, rakı ve bira içeni de... İzmir demokrat bir kent. Takıntılı değil, farklı... Herkesi kucaklayabilen bir şehir. At gözlüğüyle gezmiyor insanlar. İzmirli herkese de oy verebiliyor. Yani İzmir CHP’nin de solun da kalesi değil. Burada ANAP da, DYP de kazandı. Kimsenin kalesi değil.

Kordon hiçbir şeyin simgesi değil İzmir de kimsenin kalesi değil

Nadiren alkol alırım
Alkollü bir restoran işletiyorsunuz... Alkol kullanıyor musunuz?
-Çevremdeki herkes bilir. Hayatımda hiç sigara içmedim. Ama nadiren alkol kullanırım. Perşembe geceleri ve Ramazan’da almam. Orucumu tutarım. Beş vakit namaz kılmam ama Cuma’ya giderim. İnsan olduğu gibi görülmeli. AK Parti de bunu ister, ben de ondan yanayım. AK Parti de herkesin yaşam tarzına saygılı zaten.

Aday gibi karşılanıyorum
CHP’den AK Parti’ye geçişiniz nasıl oldu? Kendiniz mi istediniz?
- CHP aday adayı olduğumda CHP iktidardaydı. Hizmet edebileceğime inandım. Zamanla böyle olmadığını gördüm. Hizmet yapmak istiyorsunuz ama maalesef belediyecilik anlamında AK Parti başarılı. İzmir’de hiçbir zaman AK Parti’ye fırsat verilmedi. Denemedik. Önyargıyı bırakalım. İzmir’de korkulan yasaklamaların geleceğini sanmıyorum. Burası turistik bir bölge. Afyon, Konya gibi değil ki...

AK Parti’deki hedefiniz nedir? Bazı ilçelerde belediye başkan adayı olacağınız konuşuluyor...
- Bazıları Gaziemir’den diyor. Bornova, Konak deniyor. Hedefim önce partimin başarısı, birinci çıkması. Zaten partim başarılı olursa biz de bir yere geleceğiz. Gaziemir’e gidiyorum, başkan adayıymışım gibi karşılıyorlar. Bornova’ya gidiyoruz orada da aynı. Bunlar güzellikleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!