Koçer beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Koçer beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 01:19

ÇİĞLİ’de 2009 yılında kansere yenik düşerek yaşamını yitiren Çiğli Belediyesi eski başkanı Ensari Bulut, CHP İlçe eski başkanı Ali Rıza Koçer ve 22 kişi hakkında "silahlı suç örgütü kurmak", "Örgüte üye olmak" ve birbirlerinin vurulmasına azmettiricilikten 2008 yılında açılan dava sonuçlandı. Ali Rıza Koçer ve 18 kişi berat etti. Dört kişi yaralama ve silah bulundurmaktan ceza aldı.

Haberin Devamı

Çiğli’de Temmuz 2006’da, CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut ve CHP İzmir eski milletvekili Vezir Akdemir, 31 yaşındaki Alican Eroğlu’nun bıçaklı saldırısına uğrayarak yaralandı. Polis düzenlediği ’Tırpan 1’ operasyonunda 12 kişi gözaltına aldı. Operasyonda, M.T. ile A.A. liderliğinde çıkar amaçlı teşekkül oluşturdukları iddia edilen iki farklı grubun, işbirliğine giderek, baskıyla, Çiğli Belediyesi’nin muhtaç kişilere sağladığı Sosyal Yardım Fonu’ndan para aldıkları, milletvekili ve belediye başkanının yaralanması olaylarını gerçekleştirdikleri iddia edildi. Bu kişilerin ayrıca, Belediye Başkanı Ensari Bulut’un kardeşi Kasım Bulut’un silahla yaralanması, belediye çalışanlarının ve bürokratların üzerlerine baskı kurulup, dövülmeleri ve tehdit edilmeleri, belediyeye yandaşlarının işçi olarak yerleştirilmesini sağladıkları da ileri sürüldü. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden 3’ü tutuklandı. Onlar da daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Bu olaydan 6 ay sonra, bu sefer CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer, tabancayla 5 el ateş edilerek sağ bacağından vuruldu. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri ’Tırpan- 2’ adı verilen operasyonda, 13 kişi gözaltına alırken, ruhsatsız 3 tabanca ele geçirdi. Adliyeye sevk edilen 13 şüpheliden 2’si tutuklanırken olayla ilgili soruşturmayı genişleten Savcı lık , önce suç örgütü kurduğu ve Ali Rıza Koçer’in vurulması olayında azmettirici olduğu iddiasıyla Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’u, daha sonra ise Ali Rıza Koçer’i çağıran Savcı Gök, onun da örgüt üyesi olduğu ve Ensari Bulut’un yaralanmasını azmettirdiği iddiasıyla ifadelerini aldı.

Ensari Bulut ve Ali Rıza Koçer, birlikte basın açıklaması yaparak, olaylarla bir ilgileri olmadığını, birbirlerini vurdurtmadıklarını savunarak dostluk mesajı verdi. Savcılık iddianamesinde Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’un suç örgütü kurduğunu, CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer’in de suç örgütü üyesi olduğunu öne sürdü. Diğer sanıkların da üye olduğu iddiasının yeraldığı iddianamede, aralarındaki siyasi husumet dolayısıyla, Ali Rıza Koçer’in Ensari Bulut’a yönelik saldırısının azmettiricisi olduğu, Bulut’un da Koçer’e yapılan saldırının azmettiricisi olduğu iddia edildi. Toplam 24 sanık hakkında "Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olmak, silah ticareti yapmak, tehdit, kasten yaralama" suçu iddiasıyla dava açıldı.

Haberin Devamı

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi 6 yıllık davada kararını 26 Aralık 2014’de verdi. Ensari Bulut’un 2009 yılında vefatı nedeniyle 23 sanık kala davada, aralarında Mahkeme Ali Rıza Koçer’in du bulunduğu 19 kişinin beraatına karar verdi. Koçer hakkındaki "Suç işlemek amacıyla örgüte üye olmak ve silahla kasten yaralamaya azmettirmek suçlarından beraat ederken davada 4 kişi ceza aldı. Mahkeme Erdem Uçar’a Kasım Bulut’u yaralamaktan dolayı 1 yıl 10 ay 15 gün, Ali Haydar Tik’e konutunda ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 10 ay hapis ve 375 TL para cezası, Celal Dişli’ye işyerinde birden fazla ruhsatsız tabanca bulundurmaktan 1 yıl 8 ay hapis ve 375 TL para cezası ve Tuncay Gönül’e mağdur Özcan Çelik’e yaralamadan dolayı 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Beraat eden sanıklardan Mürsel Tekin ve Tekin Kaya’nın tutuklu ve gözetim altında kaldıkları süreler için Devlet’ten tazminat isteyebileceklerine hükmeden Mahkeme, ayrıca suç işlemek amacıyla kurulan örgütü üye olmaktan beraat eden Ali Ekber Gül hakkında Ali Rıza Koçer’i yaralamak suçundan soruşturma yapılıp yapılmayacağı konusunda gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Sanıklar kararı temyiz edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!