Kitesurf mü daha hızlı windsurf mü

Güncelleme Tarihi:

Kitesurf mü daha hızlı windsurf mü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 00:00

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve windsurf ile kitesurf sporcularının aynı anda yarıştığı toplam 14 bin lira ödüllü Red Bull Aegean Cross yarışı Alaçatı Çark Plaj'ında yapıldı.

Haberin Devamı

Windsurf ile kitesurf sporcularının aynı anda yarıştığı ilk müsabaka olan etkinlik Alaçatı Çark Plajı'ndan gerçekleşti. Start alan sporcular Yunanistan'ın Sakız Adası’nın yakınlarına kadar gidip, yarışı Alaçatı'daki bitiş noktasında 50 kilometrelik parkuru tamamladı. Windsurf kategorisi kadınlar sınıfında Çağla Kubat birinci, Dilara Uralp ikinci oldu. Windsurf kategorisi erkekler sınıfında ise olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden Ertuğrul İçingir birinci, Emirhan Kolburan ikinci, Taty Frans üçüncü oldu. Kitesurf kategorisi kadınlar sınıfında pop müziği sanatçısı Tarkan'ın eski sevgilisi milli sporcu Bilge Öztürk birinci oldu. Kitesurf kategorisi erkekler sınıfında ise Türkiye şampiyonu Salih Aleksander Çakır birinci, Ejder Ginyol ikinci, Taner Aykut üçüncü oldu. Birinci olan sporcular iki bin, ikinci olan sporcular bin ve üçüncü olan sporcular da 500 liralık ödülün sahibi oldu. Ayrıca genel klasman birincisi (Kadınlar/Erkekler ve Windsurf/Kitesurf karışık) Bilge Öztürk ve Salih Aleksander Çakır Red Bull Aegean Cross'un galibi olarak bin lira para ödülü almaya hak kazandılar.

Haberin Devamı

TOPLAM 101 SPORCU YARIŞTI 

40 kitesurf, 61 windsurf sporcusu olmak üzere toplam 101 sporcunun katıldığı yarışı ancak 29 sporcu tamamlayabildi. PWA’de ilk kez podyum gören Türk sörfçü Red Bull sporcusu Lena Aylin Erdil de yarışa katılan sporcular arasındaydı, ancak Erdil önümüzdeki PWA Dünya Kupası yarışında kendisini zora sokmamak için yarışı yarıda bıraktı. Milli sörfçü Bora Kozanoğlu da yarışlara katılacaktı ancak doktoru izin vermediği için katılamadı. Kozanoğlu,“Haftaya Yunanistan'ın Paros adasında her yıl senede bir defa yapılan resmi dünya kupası yarışlarına katılacağım için geçtiğimiz hafta bir ayağım Alaçatı'da gerçekleştirilen PWA Windsurf Dünya Kupası'nda yaralandım. Ayağımdaki yaranın geçmesi için doktorum Red Bull Aegean Cross yarışlarına katılmama izin vermedi.”

KİTESURF EN HIZLI OLARAK TESCİL EDİLDİ

Redbull yetkilileri yaptıkları açıklamada,“ Kitesurf ile windsurf ilk defa aynı parkurda kozlarını paylaştı. Kitesurf ile windsurf sporcuları birbirleriyle aynı koşullarda son derece zor bir parkurda hem rüzgar ve dalgalarla hem de birbirleriyle mücadele etti. Kazanan taraf ise kitesurf sporcuları oldu. Bu galibiyetle windsurf mü daha hızlı kitesurf mü daha hızlı sorusu da yanıt bulmuş oldu. Ege denizini geçmenin en hızlı yolu en azından bu yıl için kitesurf olarak tescil edildi. Hızı yer yer 25 knot'a çıkan rüzgar, sporcuları özellikle açık denizde zorladı. Kat edilen mesafe ve hava koşulları göz önünde bulundurulduğunda hem fiziksel hem de zihinsel olarak yüksek dayanıklılık gerektiren Red Bull Aegean Cross'un parkurunu 29 kişi bitirebildi” dedi.

Haberin Devamı

RÜZGAR VE PARKUR AÇISINDAN ZOR BİR YARIŞTI

Erkekler Kitesurf birincisi ve aynı zamanda Red Bull Aegean Cross birincisi olan Salih Aleksander Çakır, “İlk defa böyle bir yarışa katılıyoruz. Çok uzun bir mesafeydi. Windsurf'le kitesurf'ü karşılaştırmak istediler. Hem rüzgar hem de parkur açısından zor bir yarıştı. Ama çok zevkli bir yarıştı. Windsurfçüler bizi çok zorladı. Ertuğrul zaman zaman çok baskı yaptı. Ama biz kitesurfçüler olarak yarışı birinci bitirdik. Yarışı genel klasmanda ilk üçte tamamladık.

ÖRNEKLERİ YAPILMALI

Windsurf kategorisi kadınlar sınıfı birincisi Çağla Kubat, “Uzun bir yarış maratonundan çıktık. Türkiye ligi yarışı arkasından PWA yarışı. Bir de bu mücadele. Artık son enerjimizin hepsinin son damlalarını kullanmaya çalıştık. Güzel bir konsept. Birazcık herkes birbirinden koptu. Ama sonuçta nereye doğru gitmemiz gerektiğini biliyorduk ve nerde bitirmemiz gerektiğini biliyorduk. Bu şekilde bir yarış oldu. Keyifliydi. Kite ve windsurf'ü içinde barındıran ilk yarış oldu. Örneklerinin yapılması gerektiğini ve bu iki sporu birlikte görmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

BİLGE ÖZTÜRK: RÜZGAR DURUNCA EYVAH YARIŞ BİTTİ DEDİK

Kitesurf kategorisi kadınlar sınıfı birincisi milli sporcu Bilge Öztürk,
“Bütün windsurfçüler ve kitesürfçüler, kadın erkek hep birlikte start aldık. Bir ara arayı açtık ama ondan sonra rüzgarın azizliği mi desek, bir anda rüzgar sıfırladı. Hiç rüzgar esmemeye başladı. Eyvah dedik. Yoksa yarış bitti mi? Benim ve tüm sporcuların paraşütü suya düştü. 15 - 20 dakika hiç rüzgar esmediği için suyun üstünde bekledik. Diskalifeye olmamak için yardım almadım. Şanslıydım çok güzel bir sağanak yakaladım. Uçurtmamı kaldırıp yarışa devam ettim, parkuru tamamladım. Benim için güzel bir yarıştı. Her şeyden önemlisi windsurf ile kitesurf'ü yarıştıran böyle bir organizasyon olması çok güzel bu yarışların devamını diliyoruz. Benim için ve herkes için öyle olduğunu umuyorum çok keyifli bir yarıştı. Bir dahaki yarışın çok daha keyifli olacağını tahmin ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!