Kirlilik alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kirlilik alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege Bölgesi'nin ciddi çevre problemleri olduğunu belirten Bakan Fevzi Aytekin, bölgenin envanterinin çıkarıldığını ifade etti

İZMİR'de yapılan 4. Çevre Şurası'na katılan Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, çıkacak sonuçlarla ulusal çevre politikasının oluşturulacağını söyledi. 130 proje için toplam 5 milyar dolar gerektiğini belirten Aytekin, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarına öncelik verileceğini ifade etti.

KİRLİ olan her yerin Çevre Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini belirten Aytekin, ‘‘İzmir Körfezi ile de bu çerçevede ilgileniyoruz. Bakanlık elemanlarını çalışmalar yapmak üzere göndereceğiz. Körfez'in kurtulması ve yeniden hayata dönmesi için her projeyi değerlendiririz’’ dedi.

GEDİZ ve Menderes'in tehlikeli atık envanterinin hazırlandığını belirten Bakan Aytekin, ‘‘Çevre Bakanlığı Türkiye'de ilk kez hedefe ulaşmak için ihale yaparak proje hazırlıyor’’ dedi. Aytekin, Yatağan Termik Santrali'nde amaçlarının bacalara filtre takılması olduğunu söyledi.

PİRİŞTİNA: Bakan, yanlış adres gösterdi

ÇEVRE Bakanı Fevzi Aytekin'in, İzmir Körfezi'ndeki kirliliği eleştiren ve kirliliğin boyutları hakkında kendisine bugüne kadar bilgi verilmediğini belirten açıklamalarına Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'dan tepki geldi. Başkan Piriştina, Bakan Aytekin'e bilgi vermekle yükümlü kurumun kendileri değil, Çevre İl Müdürlüğü olduğunu söyledi.

Ege’nin kirlilik envanteri

ÇEVRE Bakanı Fevzi Aytekin, çevrenin korunması konusunda herkese görev düştüğünü belirtti. Bakanlığının düzenlediği 4. Çevre Şurası nedeniyle geldiği İzmir'de basın toplantısı düzenleyen Aytekin, tüm bakanlıkların çevre konusunda duyarlı ve anlayışlı olmasını istedi. Bakan, ‘‘Çevre Şurası'nda çıkacak sonuçlarla ulusal çevre politikası oluşturacağız’’ dedi.

BAKAN Aytekin, Türkiye’deki göl, ırmak ve nehirlerden 240’ının havza bazında projelerini yaptıklarını, projelerin yakında Bakanlar Kurulu’nda önem sırasına göre anlatılacağını ve yatırım programına alınacağını bildirdi.

Projeler 5 milyar dolar

GÖLLER, nehirler ve ırmaklarla ilgili projelerin bitirilmek üzere olduğunu belirten Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, 130 civarında proje hazırlandığını ve toplam maliyetinin 5 milyar doları bulduğunu böyledi. Aytekin, rüzgar enerjisi ve termal suların ısıtmada kullanılması projelerinin öncelikli olacağını ve Japonların bu projelerle yakından ilgilendiklerini bildirdi.

Sağlıksız binaya izin yok

AYTEKİN, Çevre Düzeni Planı Yapma Yönetmeliği’ni çıkardıklarını, Bayındırlık Bakanlığı’nca yapılan çevre düzeni planlarının Çevre Bakanlığı tarafından onaylanacağını, böylece sağlıksız binaların gelişiminin önleneceğini söyledi.

KİRLİ olan her yerin Çevre Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini belirten Bakan Aytekin, ‘‘İzmir Körfezi ile de bu çerçevede ilgileniyoruz. Bakanlık elemanlarını Körfez ile ilgili çalışmalar yapmak üzere göndereceğiz. Burayı projelendiririz. Türkiye’deki bütün sulak alanlarla ilgili çalışmalar yaparız’’ dedi.

Bölgenin envanteri çıkıyor

ÇEVRE Bakanı Fevzi Aytekin Ege Bölgesi'nin ciddi kirlilik problemleri olduğunu belirterek, yeni projelerle bu bölgelerin envanterini çıkarttıklarını açıkladı.

GEDİZ ve Menderes'in tehlikeli atık envanterinin hazırlandığını belirten Bakan Aytekin, ‘‘Çevre Bakanlığı Türkiye'de ilk kez hedefe ulaşmak için ihale yaparak proje hazırlıyor’’ dedi.

YATAĞAN Termik Santralı'nın durumuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Aytekin, ‘‘Hava emisyonu iyileştiği için santral çalışmaya başladı. Çözüm açmak kapamak değil, bacalara filtre takılmasını sağlamak. Bergama için ise henüz bir gelişme yok. Bize başvuruda bulunmadılar’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

4'üncü Çevre Şurası Gala Yemeği'nde, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'e çevreye verdikleri önem nedeniyle plaketle teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!