Kentsel dönüşüm hızlanacak sözü

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm hızlanacak sözü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2012 14:54

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kendisini ziyaret eden Ege Bölgesi Sanayi Odası yönetiminden oluşan heyete kentsel dönüşüme hız verileceği haberini verdi.

Haberin Devamı

 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve beraberindeki heyeti Ankara'da makamında kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ekonominin ve nüfusun yoğun olduğu illerden başlayacak kentsel dönüşümde iddialı olduklarını vurguladı. Bayraktar, “Barselona ve Atina'dan ileride” dediği İzmir için iş dünyasının desteğini istedi. EBSO'nun daveti üzerine en kısa zamanda İzmir'e gelerek gerek çevre, gerekse kentsel dönüşüm konularında sanayicilere yardımcı olmak için ortak çalışma yapma sözü verdi. Bayraktar, “Bakanlık olarak İzmir'e ne yapabileceğimizi irdeliyoruz. Çevre konularında da İzmir bizim için önemli. Biz çevre konusunda sanayicilerimizi rahatlatmaya mecburuz. Denetimlerde teşekkür ettiğimiz firmalar da var. Ancak istismar edenlere karşı da dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Erdoğan Bayraktar, yatırımcıların, sanayicilerin, imar izni veya ruhsat alırken salt olarak belediyelere mahkum olmayacaklarını, belediyeler imar planlarını 4 ayda yapmazlarsa bunu kendilerinin yapabileceğini, yine 2 ay içinde ruhsat vermedikleri takdirde bunu da Bakanlık olarak kendilerinin vererek yatırımı iyileştirme noktasında devrede olacaklarını tekrarladı. İmar planları ve ruhsatlar kadar kentsel tasarım konusunda da kolaylık göstereceklerini bildiren Bayraktar, “Ruhsat işi basitleşecek, denetim artacak. Coğrafi bilgi sistemini yaygınlaştıracağız. Dünyada ruhsat kolaylığında 80'nci sıradayız. Hedefimiz ilk 20 ülke arasına girmek” dedi.

 

Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili ise şunları söyledi:

“Kaçak, salaş, mühendislik hizmeti almamış binaları ortadan kaldırmak gerekiyor. İzmir, konum ve tarih olarak çok önemli. Barcelona'dan da Atina'dan da ileride. Bunları konuşacağız. Sizin de desteğinizi istiyoruz. Afet riski altındaki alanların dönüşmesi yasası Meclis'te. Bunda iddialıyız, kaynak da oluşturacağız. Ekonominin, nüfusun yoğun olduğu illerden başlayacağız. Belediye başkanları ile yürüyeceğiz. Yapamazsak TOKİ ile, o da olmazsa valiliklerin desteğiyle yapacağız. Yıkana kadar işin içinde olacağız, yıktıktan sonra vatandaşı serbest bırakacağız, satar mı, müteahhide mi verir. Özgür bırakacağız. Bunu özel sektör eliyle yapacağız. Şehrin özelliği, gelişmesi açısından yapılması gereken işi yapacağız.”

 

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'de çevre kontrolü konusunda sanayici üzerinde yoğun bir baskı olduğunu belirterek “Bu uygulamaların İzmir'de de diğer şehirlerde olduğu gibi eşit şekilde olmasını istiyoruz” dedi. İzmir'in vergi tahsilatı oranı en yüksek, kaçak elektrik kullanımı en düşük il olduğunu dile getiren Yorgancılar, kamu altyapı yatırımlarının hızlandırılmasıyla İzmir ekonomisine büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Yorgancılar, Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışmalarını takdir ettiklerini vurgulayarak İzmir'de kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini kaydetti. Yorgancılar ayrıca, fabrika binalarının da konutlar gibi TOKİ tarafından yapılarak uzun vadeyle satılmasını veya kiralanmasını önerdi.

 

Haberin Devamı

İzmir'de EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'nda planlama konusunun da henüz netleşmediğini gündeme getiren Yorgancılar, “6 ay süren EXPO için 200 hektarın üzerinde alan gerekiyor. İnciraltı'nın planlaması zaman kaybedilmeden yapılıp özel yasa çıkarılmalı. Sunum yapacağımız Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu için Haziran ayında Paris'e giderken İzmir'in eli güçlendirilmeli” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!