Kazı var müze yok

Güncelleme Tarihi:

Kazı var müze yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 00:00

Antik Antandros’ta yapılan kazılardan çıkan eserlerin sergilenebileceği müzenin kurulması için destek aranıyor.

Haberin Devamı

BALIKESİR’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk beldesi’nde “Antandros Antik Kenti”nde, yürütülecek kazı çalışmaları ve beldede bir müze kurulabilmesi için sponsor aranıyor.
Antandros’un nekropol (kentin mezarlığı) bölgesinde yapılacak çalışmalarda çok değerli eserlerin çıkmasının beklendiğini kaydeden Tarihi Antandros Kentini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Vecdi Güreli, kazılarda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat ve üç farklı üniversiteden arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin görev aldığını kaydetti. Güreli, kazı çalışmalarındaki malzeme ve parasal ihtiyaçların karşılanması için sponsor firma arayışlarının sürdüğünü belirterek, “Bir bölgenin, bir ülkenin kalkınmasında tarihi eserleri, müzeleri çok önemlidir. Çünkü birçok ülkeye gittiğimizde ilk önce heyeti müzelere götürüyorlar. Bizim bölgemiz açık hava müzesi olduğu halde bundan hiçbir zaman faydalanamadık ve faydalanamıyoruz. Geç kalındığına inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşimiz zor ama

“İğne ile kuyu kazıyoruz. Bunun için işimiz çok zor” diyen Vecdi Güreli, mitolojide Paris’in Afrodit’e altın elma verdiği rivayet edilen bölgede, elde edilen buluntuların sergilenmesi için bir müze kurma çalışmasına başladıklarını söyledi.

Bir müze şart

Hedef Alliance Sigorta ve Altınoluk Belediyesi’nin mevcut sponsorları olduğunu belirten Güreli, “Sponsorları çoğaltarak kazıyı hızlandırmak ve bir an önce tarihi eserleri halkımızın izlenimine sunmak istiyoruz. Hedefimiz buraya turist otobüslerini getirmek. Sonrasında buraya bir bölge müzesi kazandırmak. Çünkü, 10 yıldır kazı devam ediyor. Çıkan eserler Bursa müzesinde sergilenmekte, oraya sığmayan eserlerimizin bir kısmı da Balıkesir müzesinde sergileniyor. Ancak çoğu depolarda ne yazık ki” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!