Kasım ihracatında rekor gerileme

Güncelleme Tarihi:

Kasım ihracatında rekor gerileme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 00:00

Dövizdeki aşırı dalgalanma yüzünden siparişlere fiyat verilememesi ve enerji zamları ihracatı olumsuz etkiledi. Ege ihracatı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 azaldı.

EGE İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yaklaşık 2.5 yıllık istikrarlı bir artış seyrinden sonra geçtiğimiz ay ihracatın rekor düzeyde azaldığını belirtti. Türkmenoğlu, bu azalışın döviz kurlarında son dönemde yaşanan aşırı dalgalanmadan dolayı ihracatçının siparişlere fiyat veremez duruma düşmesinden ve enerji sektörüne yapılan zamlarla içinden çıkılamaz bir duruma gelen ve zaten rakip ülkelere oranla oldukça yüksek olan girdi maliyetlerinden kaynaklandığını vurguladı.

Firmalar kapanıyor

Türkmenoğlu, yurtiçi ve dışına yönelik çalışan pek çok firmanın kapanma noktasına geldiği, firmaların işçi çıkarmalarında son dönemde önemli ölçüde artışlar yaşandığı söyledi ve "Devleti yönetenler bir an önce önlem almalı" dedi. Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracat rakamlarına bakıldığında; Kasım ayında ihracatın 2007'nin aynı ayına göre yüzde 18 azalışla 588 milyon 464 bin dolar olarak gerçekleştiği görülüyor. 2008'in 11 aylık döneminde 7 milyar 503 milyon dolara ulaşan EİB üyeleri, son bir yılda ise 8 milyar 092 milyon dolarlık ihracata imza attı.

BİRLİKLERDEKİ İHRACAT DURUMU

Ege Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 54’lük artışla 40,6 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Ege Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 60 artışla 31,9 milyon dolara imza attı

Kuru meyve ihracatçıları, sektördeki yüzde 11 azalışa karşın 95,4 milyon dolarlık ihracat yaparak 12 birlik arasında birinciliğe yükselme başarısı gösterdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 18 azalışla 60,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 22’lik azalışla 74,28 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 16’lık geriledi, 23 milyon dolarda kaldı.

İhracatı sürekli gerileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, geçen ay sadece 10,8 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

Geçen yıl 2 milyon dolar barajını geçen ilk birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği de gerilemeden payını aldı, yüzde 30 azalışla 76,9 milyon dolara geriledi.

Hazır giyim sektörü Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %31 oranında azalışla 79,5 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin gerileme oranı yüzde 41, ihracat rakamı 18,4 milyon dolar oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği üyeleri, yüzde 11’lik azalışla 59,39 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!