Karaburun Belediyesi'ne Mordoğan şoku

Güncelleme Tarihi:

Karaburun Belediyesine Mordoğan şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2015 01:02

İZMİR 5. İdare Mahkemesi, Karaburun Belediye Başkanlığı’nın, kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’nin Mordoğan’daki mallarıyla ilgili, İzmir Valiliği ve Karaburun Kaymakamlığı aleyhine açtığı davayı süre aşımı nedeniyle reddetti. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, süre aşımı gerekçesinin kabul edilemez olduğunu, üst mahkemeye itiraz edeceklerini belirterek, Mordoğan Belediyesi’nin tapulu malı olan taşınmazların Karaburun Belediyesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı 183 davada ise henüz karar çıkmadı.

Haberin Devamı

İzmir’de büyük tartışmalaran neden olan, İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu karşı karşıya getiren, kapatılan İl Özel İdaresi’nin mallarıyla ilgili başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerin İzmir Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kararlarına karşı açtığı davalardan ilk sonuç çıktı. Karaburun Belediye Başkanlığı’nın, Komisyon’un 14 Mart 2014 tarihli kararının bazı maddeleri ve Mordoğan Beldesi’nde bulunan taşınmazlarla ile ilgili olarak alınan kararların kendileri adına tahsisine karar verilmesine dair yaptığı başvurunun reddedildiği idari işlemin iptali için açtığı davada, İzmir 5. İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, 14 Mart 2014 tarihli Devir Komisyonu kararının Karaburun Belediyesi’ne tebliğine ilişkin bir bilgi bulunmadığını, ancak 24 Haziran 2014 tarihinde itiraz edildiği için bu tarihte haberdar olunduğunu kabul etti. Buna göre 120 gün içinde, 22 Ekim 2014’e kadar dava açılması gerekirken 28 Ekim 2014 tarihinde açıldığını belirten mahkeme, "Süre aşımı nedeniyle davanın esasını inceleme olanağı bulunmamakta ve yine dava konusu edilen kararın Mordoğan Mahallesi sınırları içindeki taşınmazlar yönünden de tahsislerin en eç 24 Haziran 2014 tarihinde öğrenildiği esas alındığında, dava açma süresi geçirildikten sonra 19 Eylül tarihinde yapılan itiraza verilen cevap üzerine açılan davanın da süre aşımı nedeniyle esasını inceleme olanağı bulunmamaktadır" tespitini yaptı. Bu tespit doğrultusunda da davanın süre aşımı yönünden reddine karar verdi.

Haberin Devamı

Karaburun Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Çakır, İzmir 5. İdare Mahkemesi kararının henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, geldikten sonra üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını söyledi. Çakır, zaman aşımının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu mallar Mordoğan Belediyesi’nin tapulu mallarıydı. Nasıl olduysa paylaşım komisyonu bunları Karaburun Belediyesi’ne vermedi. İki eğitim alanını Hazine’ye, bir alanı da Müftülüğe tahsis etti. Toplam 15 bin metkarelik bu alanların maddi değeri 2 milyon TL’yi aşar. Kaymakamlık ve Valiliğe Mayıs ayından itibaren yazılar yazdık. Olumsuz yanıtlar alınca dava açtık" dedi. Çakır, Mayıs ayında araçlala ilgili açtığı davadan ise henüz bir karar çıkmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Mordoğan’daki mallarla ilgili Karaburun Belediyesi’nin açtığı davada çıkan kararın kendilerinin açtığı davalarla bir ilgisi olmadığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalarda Devir Komisyonu kararlarının belediyeye tebliğ tarihinin dikkate alındığını, süre aşımıyla ilgili bir kararın kendileriyle ilgili söz konusu olmayacağını belirten yetkililer, esastan alınacak kararları beklediklerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi, biri bile kendilerine tahsis edilmeyen kapatılan Özel İdare Malları’ndan bazılarıyla ilgili kararların iptali için 183 ayrı dava açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!