Kadınlar kenetlendi

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar kenetlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 00:00

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de birbirinden renkli etkinliklerle kutlandı.

Haberin Devamı

İZMİRLİ kadınlar, bu yıl 8 Mart’ı salonların dışına taşıdı, “Bir el de sen ver” diyerek sahillere çıktı, Karşıyaka’dan Güzelbahçe’ye el ele tutuşup sessizliğin sesi oldu. Binlerce İzmirli ilk kez konuşmadan, tek söz söylemeden, sloganı ve pankartı olmayan, kadının öne geçtiği bir eyleme tanıklık etti.
Eyleme, Cumhuriyet Meydanı’nda CHP Genel Sekreteri Binhun Tamaylıgil, CHP’li milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, eşi Tülay Bayır, CHP’li kadınlar, Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Kadın Kuruluşları Birliği üyeleri ve 500 civarında kadın katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin bir hafta süren 3. Kadın Festivali kapsamında Atatürk Heykeli’nin önünde bir de tören yapıldı. Anıtın altına Büyükşehir Belediyesi’nin cezaevinde bulunan Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve Karar Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin fotoğrafı ile “8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun” masajının yazılı olduğu pankart açıldı.

Haberin Devamı

4+4+4’e eleştiri

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd59a

CHP Genel Sekreteri Binhun Tamaylıgil, kadının ağır şartlar altında çalıştırılma, taciz, tecavüz, ayrımcılık gibi kötü koşullara karşın mücadelesini sürdürdüğünü belirterek kadınların hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmeyeceğini, geleceği ve varlığı için hangi zihniyet önüne perde çekmeye çalışırsa çalışsın, perdeyi yırtıp atacağını söyledi. Tamayligil, 4+4+4 eğitim sistemi yasa tarasıyla ilgili olarak da, “Şimdi ucube eğitim ve sözde kadına karşı şiddete koruma yasaları çıkarıyorlar. Biz ise acı tablolarla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Kadının adını devletten silen, Kadın Bakanlığı’nı ortadan kaldıranlar, kadınları, ‘İşsizlik iş arayan kadınlar nedeniyle artar’ diyen zihniyetle başbaşa bırakanlar, ‘Kadın-erkek eşit mi? Doğasında yok’ diyen bir Başbakan’ın yönettiği ülkede kadın haklarında ilerleme bulmak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pelin Erda, “4+4+4 bizi geri götürür. Eğitim hepimizin en temel hakkı. Kadının eğitim görmesi, meslek sahibi olması gerekli. Bu, kadınların önünde ciddi anlamda engel duran bir yasa. Mücadelemiz bitmedi” diye konuştu. İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı da 4+4+4’ün kadın haklarını geriye götürebileceğini kaydetti.

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd59c

Kocaoğlu’ndan övgü

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında İzmir’i ve İzmirli kadınları övdü. Kocaoğlu, “İzmir, efsanelerde bir Amazon kraliçesi tarafından kurulduğu söylendiği için midir bilinmez, zaman zaman ‘dişi bir kent’ tanımlamıyla anılır. Victor Hugo, İzmir’i bir prensese benzetmiştir. Derler ki, ‘Dünyanın neresine giderseniz gidin erkekler aynıdır. İzmir hariç.’ Çünkü İzmirli erkeklere, İzmirli kadınlar dokunur. İzmirli kadınlar özgür, hoşgörülü, yürekli, çağdaş, hanımefendi, güleryüzlü, güzel, kendinden emin, meydan okuyan, dişi, ana, efedir. Kitaplarında korku yoktur. Böyle kadınlarımız oldukça sırtımız yere gelmez” dedi.

Haberin Devamı

Kocaoğlu, 8 Mart’ın kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak, kadınların toplumdaki yerini pekiştirmek, üretimde aktif rol oynamalarını sağlayabilmek için her zamankinden daha fazla çaba gösterilmesi gereken bir gün olduğunu söyledi. Kadınların iş dünyasında, siyasette ve yerel yönetimlerde yapacağı hamlelerin kalkınmada büyük rol oynayacağını dile getiren Başkan Kocaoğlu, İzmir’in bu konuda iyi bir örnek olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, “Türkiye’nin İzmir’den, İzmir’in çağdaş ve aydın kadınlarından, hoşgörü ortamından, güleryüzünden, özgürlüğe, adalete olan inanç ve bağlılığından, dik duruş ve cesaretinden alacağı çok ders var” diye konuştu.

Ege’de de gün onlarındı

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd59e

Haberin Devamı

MANİSA’da kutlamalar Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Şehitler İlköğretim Okulu’ndaki Atatürk Büstü’ne çelenk bırakmasıyla başladı. Ardından yaklaşık 50 kadın buradan Manolya Meydanı’na yürüdü. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manisa Şubesi’nin önderliğinde meydanda bir araya gelen partilerin ve sivil toplum örgütlerinin kadın üyeleri, Sultan Mustafa Vakıf İşhanı’nın önüne yürüdü. ADD yönetimi, 4+4+4’ü protesto için AK Parti İl Başkanlığı’nın bulunduğu işhanının önüne siyah çelenk bıraktı. Emekli-Sen’le ÖDP’nin kadın üyeleri de kendi binalarında basın açıklaması yaparak kadına yönelik şiddeti kınadı.


MARMARİS
Kadın polisli yürüyüş

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd5a0

Haberin Devamı


Bodrum’da Tepecik Camisi’nin önünde başlayıp İskele Meydanı’nda sona eren yürüyüşte, mor renge bürünen yaklaşık 100 kadın, ellerinde her dilde “Kadın, Yaşam, Özgürlük” yazılarının yer aldığı pankartlar taşıdı. Marmaris’te de Ketenci Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 100 kadın, Abdi İpekçi Parkı’na kadar yürüdü, “Kimsenin namusu olmayacağız”, “3 çocuk doğurduk 3 de aç kaldı”, “Kadının oyu Türkiye’nin yarısı” sloganları attı. Çeşme’de kutlamaların adresi Cumhuriyet Meydanı olurken, Didim’de AK Parti İlçe’nin önüne İşçi Partisi, ADD ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’nce “4+4+4’e hayır” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

ÇANAKKALE
Zübeyde Hanım’a karanfil

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd5a2

Çanakkale’de kadınlar, 8 Mart kutlamaları kapsamında Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın büstüne kırmızı karanfiller bıraktı. Üniversiteli genç kızlar ise kadına şiddeti tiyatro oyunuyla protesto etti.

DENİZLİ
‘Hakkımızı isteyoruz’

Denizli’de Delikliçınar’dan Bayramyeri’ne yapılan yürüyüşe Tavas’a bağlı Nikfer’de yaşayan ve tütün üreticisi olan kadınların kaşıklı tavalı özgürlük isteği damgasını vurdu. Denizli şivesiyle slogan atan kadınlar, “Atatürk’ün verdiği hakları isteyoruz” dedi.


BALIKESİR
Yerel giysilerle katıldılar

Balıkesir’de, Kuvayi Milliye Meydanı’nda mitingle düzenlendi. Bahçelievler Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarı’nda toplanan kadınlar, davul-zurna eşliğinde yürüyerek, sloganlar atarak geldikleri meydanda, “Çocuk gelin, çocuk anne istemiyoruz”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Üç çocuk değil, olanlara gelecek”, “Türkiye’nin rotası, kadın kotası” yazılı pankartlarla dikkat çekti. Üniversiteli gençlerin de ilgi gösterdiği kutlamaya yerel giysileri ve halk oyunlarıyla Türkali Köyü’nün kadınları damga vurdu.

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd5a4

Kocaoğlu’ndan kadınlara sürpriz

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sabah saatlerinde metroya bindi, yolculuk eden ve istasyonlarda bekleyen kadın yolculara karanfil dağıttı. İzmirli kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine sabah sürpriziyle başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sabah işe giden vatandaşlarla birlikte metroya binerek yolculuk eden ve istasyonlarda bekleyen kadın yolculara karanfil dağıttı. Başkan Kocaoğlu’nun Bornova Metro İstasyonu’nda başlayan yolculuğu Konak’a kadar sürdü. Yol boyunca karşılaştığı tüm kadınlara karanfil verip, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, kendisine eşlik eden metronun kadın personelinin de Kadınlar Günü’nü kutladı.


Bu pazar özel

/images/100/0x0/55eaa63df018fbb8f88dd5a6

BORNOVA Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, ekonomik özgürlüklerini kazanmak isteyen kadınlara, kendi ürettikleri el emeği ürünleri satma olanağı sağladı. Bornova Katlı Otoparkı’nın zemin katındaki Üretici Kadın Pazarı’nı Kaymakam Hakkı Uzun ile Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır açtı. Pazarda kadınlara 52 tezgah ücretsiz ayrıldı, tek tip önlükler ve çeşitli hediyeler de verildi. Başkan Sındır, karanfil hediye ederek açılışa katılanların özel gününü kutlayıp tezgahları gezip başarılar diledi. Sındır, “Daha eşit, adil ve özgürlükçü, aile içi şiddet ve töre cinayetlerinden arındırılmış bir Türkiye dileğiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Tartan’ın iyi ki  varsınız dileği

KONAK Beledi-yesi’nde Başkan Dr. Hakan Tartan, alışan kadınları ziyaret edip kutladı, fularma çiçek armağan etti. Tartan, kadınların sosyal sorumluluk çerçevesindeki çalışmaları ile yakından ilgilendiklerini söyledi, “Her 8 Mart’ta dileğim net: Kadına daha az şiddet, daha çok sevgi ve güç, ekonomik yaşamda daha çok destek. Sevgim açık: İyi ki varsınız” dedi. Tartan, kadınların bir değil her gün için özel insanlar olduklarını vurgulayarak, “Sosyalleşmenin getirdiği ekonomik katkı kadının toplumsal yaşam içerisinde uğradığı baskının ortadan kalkmasını sağlayacak” diye konuştu.

Şiddeti önlemek için samimi çaba gerekir

İZMİR Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla  basın toplantısı düzenledi. Pekdaş, böyle anlamlı bir günde TBMM’de ele alınan tasarıya değinerek, şunları söyledi: “Bu tasarının adı Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması Yasa Tasarısı iken, Aile ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasa Tasarısı olmuştur. Kadın yine birey olarak görülmemekte ve ailenin korunması esas alınmaktadır. Bu zihniyetle kadını şiddetten korumanın mümkün olmayacağına vurgu yapmak istiyoruz. Ülkemiz gerçeklerinin samimi olarak ele alınması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için samimi çaba gösterilmesi gereklidir. Şiddete uğrayan kadınların tek adımda yardım ve korunma alabileceği, 7 gün 24 saat ve tek adım ilkesiyle çalışacak merkezlerin kadın örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenmemiş olmasına itiraz ediyoruz.” -  Bahri KARATAŞ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!