Kadın Hakları Anıtı yükselecek

Güncelleme Tarihi:

Kadın Hakları Anıtı yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 01:09

İZMİR’in Karşıyaka İlçesi’nde, üzerinde Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu Anayasa Meydanı’ndaki Kadın Hakları Anıtı yenileniyor. 15 metrelik anıt, 40 metreye yükseltilecek, oturma alanı genişletilecek, etkili bir ışıklandırma ile körfezin her yerinden görünmesi sağlanacak. Anıt, altı ayda tamamlanacak, 1 milyon lira harcanacak.

Haberin Devamı

Kadın Hakları Anıtı yükselecek

Karşıyaka Belediyesi’nin logosunda da yer alan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, kırılan mermerleri, yıpranan heykelleri ile uzun bir süredir bakımsız haldeydi. Belediye anıtın ve Anayasa Meydanı’nın yenilenmesi için ihaleye çıktı, proje çizimleri tamamlandı. Altı ayda tamamlanacak, 1 milyon lira harcanacak olan Anıt, 15 metreden 40 metreye yükselecek. Oturum alanı 85 metrekare olacak. Etkili bir ışıklandırma ile körfezin her yerinden görünmesi sağlanacak. Çevresi düzenlenecek, tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet etmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Kadın Hakları Anıtı yükselecek

"ANITIN ANLAMI BUGÜN DAHA DERİN"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, 42 yıl önce Karşıyaka’da yapılan Kadın Hakları Anıtı’nın anlamının bugün daha derin olduğunu belirterek, "Kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet artarken, kadının yaşama hakkını elinden alınırken, en temel hak ve özgürlüklerine müdahalede edilirken, 42 yıl önce Karşıyaka’da yükselen bu anıtın anlamı bugün daha derindir. Anıtı yenileyerek, yükselterek, ışıklandırarak, çevresini genişletip işlerliğini artırarak Türkiye’deki bu en büyük yaralardan birine dikkat çekeceğiz. Kadın Hakları Anıtı tamamlandığında çevresi daha yaşanılır olacak, görkemi tüm İzmir’i etkileyecek. Amacımız, anıtını yükseltirken kadın haklarını da artırmak ve geliştirmek" dedi.

ANITIN TARİHÇESİ

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Anayasa Meydanı’nda bulunuyor. 1972 Yılında mimar Erkal Güngören ve Prof. Dr. Tamer Başoğlu tarafından yapıldı. Her yönden gelinip içinden geçilebilen, içindeki yazıları okunabilen, seyirci ile bütünleşen bir anıt olması düşünüldü. Alandaki döşemeye yapılan ve üzerinde yürünen daha sonra plaklaşarak yükselmeye başlayan elemanlar, çiğnenmekte olan kadın haklarının, Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet ile yücelmeye başladığını simgeler. Atatürk ve O’nun belli başlı ilkelerini de simgeleyen bu dikit plaklar bronz bir kuşakla sıkı sıkıya kucaklanmıştır. Üzerinde Ulu Önder Atatürk, annesi Zübeyde Hanım, mermi taşıyan cefakar Türk anası, cumhuriyet ve demokrasi ile başlayan seçme, seçilme ve her dalda yetişen ve uğraş veren Türk kadınları öğretmen, hukukçu, kimyager olarak kabartma figürlerle tasvir edilmiştir. Cumhuriyet’in 50. yılında açılan ulusal bir yarışmada birincilik ödülü alarak yapımına 1972’de karar verilmiş, 1973 yılında hizmete açılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!