Kaçak cenneti

Güncelleme Tarihi:

Kaçak cenneti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), Ankara, Muğla, Antalya, Aksaray, Denizli, Mersin, İzmir, Konya ve Trabzon valiliklerine gönderdiği “Mevzuata aykırı yapı ve uygulamalar” başlıklı yazısıyla, kaçak bina ve yerlerin elektrik, su, kanalizasyon ve telekomünikasyon hizmetlerinden faydalandırılmamasını istedi.

Haberin Devamı

Ayrıca kaçak statüsüne giren bu yapıların mühürlenerek kısa sürede eksiklerinin tamamlanması, bu olmadığı taktirde de yıkılması gerektiği hatırlatıldı. Muğla Valiliği’ne gelen yazıda, işlem görecek ve aralarından beş yıldızlı otel, marina, motel, restoran ve konut bulunan yapı sayısının, ÖÇKK bölgesindeki kaçak yapılar ve bunun dışında arazi tapusu olmasına rağmen imar izni olmadığı halde yapılan kaçak binalarla toplam 4 bin 704 olduğu ortaya çıktı.
Bu yazıya istinaden de Muğla İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü de kaymakamlıklara bir yazı gönderdi. Yazıda “Belediye ve mücavir alan sınırları içi ve dışında kalan alanlarda, tüm birimlerce ruhsatsız (kaçak) ve mevzuata aykırı yapılaşmalara izin verilmemesi, mühürlenmek suretiyle durdurulan inşaatların da devamına izin verilmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir. Kaçak yapı sahipleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanması için Cumhuriyet Savcılıklarına gerekli suç duyurularında bulunulması gerekmektedir. Yazıda, “Yıkım kararı alınan yapılarda sürdürülen ticari faaliyetlerin durdurulmasının, varsa verilmiş olan işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının derhal iptal edilmesinin zorunlu olduğu, bunu yerine getirmeyen yetkililer hakkında yasal işlem başlatılacağı” vurgulandı.

GEÇMİŞTE YAŞANDI

Haberin Devamı

Marmaris’te ilk yıkım 1997 yılında Söğüt Köyü’nde inşaat halindeki dört katlı bir otelde gerçekleşti. Otelin yıkılmaması için ayaklanan köylülerden bazıları ağız cezada yargılanıp hapis yattı. Bu direnişe rağmen otel yıkıldı. Daha sonra Vali A. Cemil Serhatlı döneminde Hisarönü Köyü Değirmenyanı mahallesinde beş villa yıkıldı. Burada da jandarma ile köylüler arasında olaylar çıktı. Bu yıl Taşlıca ve Selimiye köylerinde benzer olaylar yaşandı. Her iki köy için Ocak ayında düşünülen ilk yıkım denemesi, Selimiye’de köylülerin iş makinalarının önüne yatmasıyla yapılamadı. Yerel seçimlerin ardından, Haziran ayında önce Taşlıca’daki beş villa ile bir restoran, ardından Selimiye’de dört kaçak bina yıkıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!