İzmir'de etek mobbingi

Güncelleme Tarihi:

İzmirde etek mobbingi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) aylar öncesinden gündeme getirdiği ‘kadın çalışanlara etek boyu nedeniyle mobbing uygulanması’ iddiası Buca’da yaşanan olayla somutlaştı.

Haberin Devamı

Kaymakamlık bünyesindeki bir kamu kuruluşunda görevli olan aynı zamanda sendika üyesi Ö.Ş., müdür imzasıyla uyarı yazısı aldı. Uyarı yapanın da bir kadın yönetici olması dikkat çekti. Valilikten kurumlara iletilen Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne atıf yapılan yazıda, “Konu ile ilgili olarak daha önce de sözlü olarak uyarılarımıza ve söz konusu yazının tarafınıza da tebliğ edilmesine rağmen, giymiş olduğunuz elbisenin etek boyunun dizden yukarı ve yırtmaçlı olduğu görüldüğünden bu kez de yazılı olarak uyarılmanıza gerek duyulmuştur” denildi.

Anketle ortaya çıktı
BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, Mobbingle Mücadele Derneği ile temasa geçerek tüm işyerlerinde çalışanlara yönelik anket düzenlendiğini, bu çalışma esnasında bir kadın memurun etek boyundan kaynaklı uyarı aldığının ortaya çıktığını dile getirdi. Ö.Ş.’nin çalıştığı yerde yöneticiler de dahil olmak üzere dizden yukarı etek giyildiğini savunan Sağlam, “Bu uyarının sadece arkadaşımıza yönelik yapılmasını, sendikal faaliyette bulunması ve işyerinde yaşanan haksızlıklara karşı çıkmasıyla ilişkilendiriyoruz. Sendikamız avukatı uyarı yazısı herhangi bir yaptırım içermese, bildirim niteliğinde olsa da ileride doğabilecek olumsuzlara önlem olarak evrensel hukuk kurallarını da hatırlatan bir yanıt yazısını ilgili kuruma gönderecek. Arkadaşımızın hakkını sonuna kadar arayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yükselmenin aracı
Bu sorunun Türkiye’de pek çok yerde yaşanabildiğini ancak İzmir’in yapısından kaynaklı idarecilerin daha dikkatli davrandıklarını öne süren Ramis Sağlam, “Bazen de idareciler 1980 İhtilali ile birlikte çıkmış Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne sığınabiliyor. Arkadaşımızın yaşadığı örnekte de buna tanık olduk” diye konuştu. Sağlam ayrıca, yaptıkları ankete yaklaşık bin kişinin katıldığını, değerlendirmelerin sürdüğünü anlatarak, “İlk incelemelerimize göre katılanların yüzde 70’e yakını çeşitli düzeylerde mobbinge maruz kalıyor. İşyerinde eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı yüzde 60’lar seviyesinde. Kılık kıyafetle ilgili de önemli veriler var. Anlaşılan o ki, kılık kıyafet bundan sonraki aşamada hem performansın hem de kurumda yükselmenin aracı haline gelecek” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!