İzmir icra kıskacında mallar ortalıkta kaldı

Güncelleme Tarihi:

İzmir icra kıskacında mallar ortalıkta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 00:00

İzmir’de hacizli malları muhafaza etmekle yükümlü yeddiemin depoları, ikinci el eşyaya rağbet olmayınca 33’ten 4’e düştü. Depolara teslim edilen motorlu taşıtlarda ise patlama yaşandı.

Haberin Devamı

İZMİR’de 20 yıldır 8 ayrı depoyu işleten Oktaylar Yeddiemin Deposu Gıda ve Oto Tic. Ltd. Şirketi sahibi Mehmet Oktay, depoların birer birer kepenk kapattığını belirtti. Sanılanın aksine, kriz dönemlerinde icralık malların çoğalmasıyla yeddiemin depolarında hareketlilik olmadığına işaret eden Oktay, “Bizim işlerimiz krizde daha kötü oluyor. Gelen mal artsa da ikinci el eşyaya rağbet olmadığı için ihale yoluyla yaptığımız satışlar çok düşük kalıyor. Daha önce ihalelere en az 15 kişi katılırdı. Ancak şimdi kimse gelmiyor” dedi.

DAHA YILIN BAŞINDA 17 BİN DOSYA

Oktay, “İzmir’deki 33 yeddiemin deposundan 29’u kapandı, dördü kaldı. Biz de ayakta durmaya çalışıyoruz, kapananlar ise otopark oluyor” diye konuştu. İzmir’de yılın başından bu yana 17 bin icra dosyasının bulunduğunu, bu rakamın yıl sonunda 35 binleri bulacağını aktaran Oktay, “Ancak bu dosyalardaki malların yüzde 1’i bile muhafaza altına alınamıyor. Çünkü satış, haciz ve nakliye masrafları çok. Bir de zaten depolarda yer olmaması sorunu iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor” dedi.

İKİNCİ EL ARAÇ REVAÇTA

Kazanç olarak da büyük bir düşüş yaşadıklarını anlatan Oktay, “Şimdi de aynı kapasiteyle çalışmamıza rağmen geçmişte kazandığımızın 10’da birini kazanamıyoruz. Yeni yeddiemin deposu açanlar ise genelde araç otoparkı olarak açıyor. Çünkü en azından ikinci el araç satışları daha hareketli. Örneğin İzmir’in en büyük yeddiemin deposu olan yerimizde krizden önce 150 araç vardı şimdi 712 araç otoparkımızda bekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mehmet Oktay, bu araçların 343 tanesinin ise ekonomik değeri olmayan hurda araçlar olduğunu, bu araçların depodan çıkma şansı bulunmadığı için de mağdur olduklarını ifade etti.

CEZA DAVASINA KADAR GiDiYOR

İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen, icra dosyaları sayısındaki patlama nedeniyle satış yapamayan yeddiemin depolarının yükünün de ağırlaştığını ve icralık malları muhafaza edecek depo bulunamayınca malların borçluya teslim edildiğini söyledi. Sökmen, “İzmir Adliyesi’nin zemin ve birinci katı icra dosyasından geçilmez hale geldi. Buna bağlı olarak yeddieminlerin sorunu gittikçe ağırlaşıyor. Borçlu, alım gücü olmadığı için malları depoya götürüldüğünde geri alamıyor. Açık artırmayla satılığa çıkarılmasından bir sonuç elde edilemiyor. İkinci el eşyalara da artık kimse itibar etmiyor” dedi. “Yeddiemin depoları İzmir’de bugün ağzına kadar dolu vaziyette” diyen Sökmen, gelir elde edemeyen depoların da kapanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Sökmen, “Depolarda yer olmayınca mallar borçlunun kendisine teslim ediliyor. Eğer kişi malları kaçırırsa başına ayrıca ceza davaları açılıyor. Bu icra işi Türkiye’de artık kangren haline gelmiştir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!