İzmir’de kentsel değişime önemli örnek: Kadifekale

Güncelleme Tarihi:

İzmir’de kentsel değişime önemli örnek: Kadifekale
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00

Kadifekale’deki heyelan bölgesini arpık yapılaşmadan arındırmak için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, hızlı bir tempoyla sona yaklaşıyor.

Haberin Devamı

KADİFEKALE’deki heyelan bölgesini çarpık yapılaşmadan arındırmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hızlı çalışma temposuyla sona yaklaşıyor.
Heyelan tehlikesi altındaki bölgeyi boşaltarak rekreasyon alanı olarak düzenlemeye başlayan Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırılması yönünde uzlaşma sağlanan yapılardan bin 760’ının yıkımını tamamladı. Proje kapsamında toplam bin 968 konut yıkılacak. Geriye kalan 208 bina için çalışmalar sürüyor. Toplam 420 bin metrekarelik alana sahip olan Kadifekale Heyelan Bölgesi’ndeki konutlar etap etap yıkılıyor.

Yeşillendirmeye devam

Bakanlar Kurulu’nun 1977’de, “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki toplam bin 968 konut için 20 Temmuz 2006’da kamulaştırma kararı alınmış ve 2007 yılının Eylül ayında yıkımlara başlanmıştı.
Bir yandan Kale’deki sağlıksız konutları ortadan kaldıran Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da yıkılan alanlardaki yeşillendirme çalışmalarını sürdürüyor. Alana, bahar aylarında sedir, sığla, erguvan, fıstık çamı, ligustrum, süs eriği, süs kirazı, süs elması, leylandi, ağaç hatmi, defne ve güney feneri türlerinden olmak üzere toplam bin 35 ağaç dikilmişti. Bitkilendirme yapılacak yerlerde hazırlık çalışmaları da devam ediyor. Molozların kaldırıldığı alanlarda zemin temizlenerek dikime hazır hale getiriliyor.

Surlar da yenilenecek

Haberin Devamı

Agora ve Kadifekale aksındaki çalışmaları yoğunlaştıran ve bölgeyi “turizm çekim merkezi” haline getirmek isteyen ve kamulaştırma çalışmaları biten 42 hektarlık alanda rekreasyon alanı düzenleyecek olan Büyükşehir Belediyesi, yıkım yapılan yerleri yeşillendiriyor. Kadifekale’deki sur duvarlarının restore edilmesi için proje de hazırlatan Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gelecek onayın ardından yenileme çalışmalarına başlayacak. Bölgede, surların dibinde Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!