İzmir Crossfit ile tanışıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir Crossfit ile tanışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 13:29

Modern zamanların sporu olarak nitelendirilen, dayanıklılık, güç ve vücut kontrolünü temel alan CrossFit, İzmir'de de gün geçtikçe büyüyen ve adı duyulan bir spor dalı olmaya başladı. İzmirli ünlü blogger Özge Doğan'ın (durumbildirimi.com) katkılarıyla hazırladığımız röportajda CrossFit'i her yönüyle ele aldık.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı bir bedene sahip olmanın önemine dair algı yükseldikçe dönem dönem birçok yeni besleneme şekli ve spor dalları ile tanışıyoruz. Bunların çoğu sadece ‘moda’ olarak bir döneme hitap ederken içlerinden bazıları ise akım olarak büyüyor, süreklilik kazanıyor. İşte son dönemde kulaklarımıza çalınmaya başlayan ama aslında dünyada uzun süredir bir akım olarak devam eden CrossFit sporuna dair az bilinenleri uzmanlarından Deniz Işık ile konuştuk. Crossift salonlarına box adı veriliyor ve Deniz Işık Crossift Alsancak box’ı ile beraber bu sporu İzmir’e getirenlerden.  Artık dünyada ve Türkiye’de yarışmaları da düzenlenen bu sporu tüm yönleri ile mercek altına alıyoruz. 

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Haberin Devamı

Öncelikle CrossFit hakkında bilgisi olmayanlar için bu sporun prensiplerini anlatabilir misiniz?

Genel bir güç ve kondisyon programı olan CrossFit; sürekli değişken, yüksek yoğunlukta yapılan fonksiyonel hareketler bütünüdür. CrossFit antrenman programlarında rutinden uzak, farklı hareketler ve amaçlar ile bütünleşmiş, teknik öğreti gerektiren ve yüksek yoğunlukta yapılan ögeler bulunmaktadır. Bu ögelerin temel dayanakları ise olimpik halter, jimnastik ve atletizm branşlarıdır.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Neden CrossFit yapmalıyım? Hangi amaca daha çok hizmet ediyor; zayıflamak, güçlenmek sağlıklı olmak?

Herkesin CrossFit yapmak için farklı bir sebebi olabilir. Zayıflama, güçlenme, sağlıklı olma, keyifli vakit geçirme vb. Ancak hepsinin ortak bir paydası yaşamımız boyunca bedenen ve zihnen sağlıklı olma isteğidir. Klasik fitness anlayışının dışında amacımız sadece kasları şekillendirmek değil aynı zamanda işlevsel kullanabilme seviyesini yükseltmek, daha güçlü daha hızlı daha fit olabilmektir.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Haberin Devamı

Crossfit sporu kimler tarafından yapılabilir?

Şüphesiz ki herkesin aklına gelen ilk soru şunlardır. Herkes CrossFit yapabilir mi? CrossFit çok zor değil mi? Evet, herkes CrossFit yapabilir. Her seviyede katılımcı için düzenlenebilen bu spor dalı babaannemiz için de küçük kardeşimiz için de zayıflamak isteyen kuzenimiz için de ve atlet olmak isteyen arkadaşımız için de uygundur. CrossFit’te var olan tüm ögelerin basite indirgenmiş ve her seviyeye uyarlanabilir türleri mevcuttur. Eğitim almış ve yetkili CrossFit salonları dışında bu branşı gerçekleştirmeye çalışan kişiler toplumda bu yargının oluşmasına temel oluşturmaktadır.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Haberin Devamı

"Crossfit güç, hız, patlayıcı kuvvet, dayanıklılık, çeviklik, esneklik esaslarına dayanıyor. Antrenmanın zamanı, miktarı ve tekrarına göre gelişim ölçümleniyor."

Sporu yapan kişinin gelişiminde temel alınan ölçüt nedir?

CrossFit yapan kişinin gelişimde temel alınan kriterin başında günlük yaşamına yansıyan pozitiflik yer almaktadır. Bununla birlikte fiziksel olarak daha sağlıklı görünmesi, belirlemiş olduğu hedeflerini yakalaması gibi kriterler yer almaktadır. CrossFit’in geliştirmeyi hedeflediği başlıca unsurlar; güç, hız, patlayıcı kuvvet, dayanıklılık, çeviklik, esneklik… Hedeflerin yakalanması kısmı ve fitness seviyesinin ölçülebilirliği konusunu biraz detaylandırırsak; CrossFit içeriğinde bulunan antrenman programları ve bu programların zamana, miktara ya da tekrara bağlı değişkenleri sayesinde kolayca ölçülebilirdir. CrossFit yapan kişiler kendilerindeki değişimi görsel olarak fark etmenin dışında sayısal veriler ile de takip edebilmektedirler.

Haberin Devamı

CrossFit box’ları hızla her ilde çoğalıyor. İnsanların ilgisi büyüyor. Türkiye’de CrossFit gelişimini nasıl görüyorsunuz?

2002 yılında Amerika’ da yaygınlaşan bu branşın Türkiye’ de aktif olarak başlatılması 2010 yılını bulmuştur. Öncelikle İstanbul’ da açılan CrossFit salonları hızla diğer illere yayılmış ve mevcut durumda Türkiye genelinde 21 adet yetkili işletme bulunmaktadır.  CrossFit ana internet sitesinden yetkilendirilmiş official boxları bulabilirsiniz. (www.crossfit.com)

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Crossfit yapan biri beslenmede nelere dikkat etmelidir?

Beslenme tüm spor dallarında olduğu gibi CrossFit için de çok önemlidir. Crossfit metodolojisi içeriğinde Zone diyetini barındırmaktadır. Paleo beslenme sistemine benzer olan bu sistemde özellikle şeker kullanımı hiç yokken bolca tahıl, sebze ve et yeme üzerinde durulmaktadır. Yine Crossfit’ in kurucusu Greg Glassman’ın 100 kelimede CrossFit anlatımında beslenme ile ilgili ipuçları bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

İzmir Crossfit ile tanışıyor

"Türkiye ve dünya çapında atletler İzmir’den çıkabilir. Bunun için Alsancak Crossfit olarak çalışıyoruz ve çalışacağız."

Crossfit Alsancak  yeni bir box sayılır. Atletlerinizin potansiyelini nasıl görüyorsunuz? 1-2 yıl içinde Türkiye ya da Dünya çapında atletler çıkartabilir misiniz?

CFA çok taze bir box. İzmirliler yeni yeni CrossFit ile tanışıyor, benimsiyorlar. Amacımız dünya çapında başarılar yakalayacak olan atletler yetiştirmek. Bunun için atletlerimize gereken tüm özveriyi vererek ileri düzeyde bir şeyler başarmak isteyen kişilere her zaman destek olmaktayız. Yarışmak için çalışan birçok atletimiz var ve hepsiyle gurur duyuyoruz.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Crossfitter’ların yüzde 60'ı kadın. Neden Türkiye’de bu oran çok düşük? Kadınları bu spora başlamaktan alıkoyan ne?

Türkiye’ de bu oranın düşük olmasını toplumsal çekingenliğe bağlıyoruz biz aslında. Önyargılı olarak başaramazsam, çok zor nasıl yaparım ki, bu antrenmanlar erkek işi, irileşir miyim düşünceleri maalesef ki bayanları bu spora başlamaktan alıkoymaktadır. Biz boxumuzda detaylı bilgilendirmeyi yapıyoruz. Özellikle bayanlarımızın bilmesi gerekiyor ki;  fitness salonlarında saatlerce kardio yapmalarına gerek kalmadan daha kısa sürede daha çok kalori harcadıkları bir antrenman sistemi CrossFit. Zamanla ülkemizde de CrossFitter bayanların sayısında ciddi artışlar olacağından eminiz.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Bu sene Türkiye’de gerçekleşecek olan İstanbul Throwdown hakkında bilgi verir misiniz?

İstanbul Throwdown yarışması bu yıl 2. Kez düzenleniyor. Tüm dünyadan katılımcılara açık olan bu yarışma bu yıl özellikle dağıtılan toplam ödül miktarı bakımından en yüksek miktara sahip olduğu için ismini daha da fazla duyurdu. Bu sayede ünlü CrossFit atletlerinin de katılımlarına şahitlik edeceğiz. Yarışmaya her seviyeden katılımcı kayıt yaptırabiliyor. Üç haftalık eleme antrenmanları sonrası elite, master ve scaled kategorileri için belirlenen sayılarla atletler yarışmak üzere 17-18 Ekimde İstanbul’ da buluşacaklar.

İzmir Crossfit ile tanışıyor

Crossfit trainer olmak için hangi aşamalardan geçmek gereklidir?

CrossFit eğitmeni olmak için CrossFit’ in düzenlemiş olduğu seminerlere katılım ve bu seminer sonunda yapılan sınavdan başarılı not almak gereklidir. Farklı seviyelerde ve branşlarda olan bu eğitimlerin başlangıç noktası Level-1 seminerleridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!