İsviçre'deki kköşkten Dalyan'daki kulübeye

Güncelleme Tarihi:

İsviçredeki kköşkten Dalyandaki kulübeye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

"Bir zamanlar uluslararası jet sosyetenin güzelliği dillere destan unutulmaz kadını; ünlü Rus bas-baritonu Chalipine’in ressam oğlunun portresini yaptığı güzelim June. Özel yatını kendisi kullandığı için de adı Kaptan June’a çıkmış... Ve bir gün sıkılıvermiş aşırı zengin kocalarından da, boğazına kadar içinde yaşadığı pırlantalı şampanyalı dünyalardan da; Ve yatıyla çekip ıssız İztuzu Plajları’na gelmiş."

Çetin Altan, June Haimoff’u böyle tanımlamış. İngiltere ve İtalya’da bale, dans ve müzik dersleri alan sofistike Londralı Haimoff, ülkemizin en önemli ekolojik değerlerinden birinin korunmasını sağlamış. Teşekkür borçluyuz.

Türkiye’ye ilk gelişiniz nasıl oldu?

Æ 1970’lerde Tahran’daki babamı ziyarete giderken uçağın penceresinden harika bir kumsal ve deniz gördüm. Hostese sorunca, ’Türkiye’nin üzerindeyiz’ dedi. ’Buraya gelmeliyim’ dedim ve eşimi kaybettikten sonra aldığım teknemle Akdeniz’de dolaşırken Marmaris’e geldim. Ve o kumsalda yaşadım, o denizde yüzdüm, oradaki caretta carettaları kurtarmak için mücadele ettim..

Çok ülke gezdiniz mi?

Æ Babam petrol mühendisi olduğundan İran, Irak, Uganda’da yaşadık. Uganda dilini, Afrikalı gibi dansı öğrendim. İngiltere, Avustralya, Fransa’da akrabam var. Amerika, Güney Amerika, Karayipler yani neredeyse dünyayı gezdim.

Bu kadar yerden sonra Türkiye’de sizi etkileyen ne oldu?

Æ Doğal güzellik çok etkiledi. Avrupa’da bütün ülkeler birbirine benzer ama Türkiye farklı, ilginç ve egzotikti. Bir de çok naif geldi, hiç şımarmamış. Balıkçılar, tekne kaptanları, sahil insanlarıyla tanıştım. O kadar kibar, sıcak ve samimilerdi ki çok etkilendim.

İztuzu kaplumbağalar için en önemli ikinci kumsal

Caretta kaplumbağalarından nasıl haberdar oldunuz?

Æ İztuzu Plajı’nda caretta caretta kaplumbağalarını gördüm ve hayran oldum. Dalyan’ın onlar için Avrupa’daki ikinci önemli yer olduğunu öğrendim. Fakat plaja büyük oteller yapmak istediler. Kaplumbağalar bir daha plaja gelemeyeceklerdi. İmza kampanyası başlattım. Brigitte Bardot, Greenpeace gibi birçok yere mektuplar yazdım. Yolladığım mektuplar çok yankı uyandırdı.

Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da karşılık bulmuş kampanyanız.
/images/100/0x0/55eacb71f018fbb8f8972e37


Æ Birçok kişi geldi, filmler çekildi, BBC’de 2 dakika haber çıktı. Bu yayınlar sayesinde Avrupa Birliği’nin çevreyle ilgili uzmanı Kit Colbert da telgraf yolladı. Beni Avrupa Birliği’nin Strasbourg’daki toplantısına davet etti. Türkiye ve Greenpeace gibi çevre koruma dernekleri Dalyan’a geldi.

Ama siz bunlarla yetinmeyip Ankara’ya da gittiniz...

Æ Orman Bakanlığı ve hükümet yetkilileriyle görüştüm. Konuya son derece olumlu ve kibar yaklaştılar. 1988 yılında hükümet İztuzu Plajı ve doğal yaşam adına cesur karar verdi ki o dönemde çevre bilinci dünyada yeni gelişiyordu. Ama bu mucize değil. Medyanın yardımlarını yadsımam mümkün değil.

Kaplumbağa rehabilitasyon merkezi

İztuzu Plajı’nda deniz kaplumbağalarına yönelik araştırmalar yapılıyor mu?

Æ Kaplumbağalarla ilgili çok bilgim var. Dünyada konuyla ilgili konferanslara gidiyorum ve birçok uzman da tanıyorum. En son Lili Venizelos geldi. Deniz kaplumbağalarına ilgili ve sizin Kurtuluş Savaşı’nızdaki Komutan Venizelos’un torununun eşi. İztuzu’da incinmiş deniz kaplumbağaları için rehabilitasyon merkezi yaptırmaya karar verdiler.

Beş ay İztuzu’nda bir kulübede yaşadım

Türkiye’ye yerleşmeye nasıl karar verdiniz?

Æ Teknemi sattıktan sonra İsviçre dışında, bir kadının yalnız rahatça yaşayabileceği yer arıyordum. Marmaris’e geldiğimde tanıdığım bir rehberle karşılaştım. ’Gel Dalyan’da İztuzu Plajı’nda bir kulübe var orada yaşa’ dedi. 5 ay orada bir kulübede yaşadım ve İztuzu Plajı’na aşık oldum.

Turistlerden günlük vergi alınmalı

Şu an Dalyan’da durum nasıl?

Æ Plajımız şimdi iyi. Ama dikkatli olmalıyız. Hala plajlara otel yapmayı düşünen garip insanlar var. Bir de artık çok turist var. Çok turist olunca Gökbel’deki evime kaçıyorum. Tekneler çok zarar veriyor. Tekneler kısıtlanmalı, mazotlu olmamaları sağlanmalı. Yazın gelen turistlerden günlük vergi alınıp çevre için kullanılmalı. Denizimizi, nehrimizi ve Köyceğiz’i korumalıyız.

Dalyanlılar’ın sevgisi bana Tanrı’nın lütfu

Siz artık kendinizi Dalyanlı kabul ediyorsunuz galiba.

Æ Bu hayatımdaki en büyük lütuflardan biri. Bana ’anne, teyze’ diyorlar. İki gün önce birisine ’Ben yabancıyım’ dedim, kasap ’Sen yabancı değilsin. Bizden birisin’ dedi. Bu sevgiyi parayla, malla, mülkle değil, sevgimle kazandım. Adımı oturduğum sokağa verdiler, gurur duyuyorum. Dalyan benim ailem.

Kitap ve albüm yaptım

Dalyan ve carettalarla ilgili kitap ve albümünüz var değil mi?

Æ İlk kitabım ’Kaptan June ve Dalyan’ın Deniz Kaplumbağaları’ydı. İkincisi ise ’Kaptan June ile Kahvaltı.’ Şimdi ise teknem Baubalina’da geçen 10 yılımı anlatan ’Baubaulina Yılları’nı yazıyorum. İztuzu için besteler yapmıştım, bunları yurt dışında kaydettirdim ve CD haline getirdim.

Elizabeth Taylor, Roger Moore komşularımdı

Dünya sosyetesiyle çok hızlı yaşadığınızı okumuştum.

Æ İkinci eşim çok zengindi. Çok, çok iyi yaşadık. Önce Londra’da, sonra İsviçre Gstaad’da yaşadık. Çok güzel köşkümüz vardı. Roger Moore, Julie Andrews, Elizabeth Taylor ve Richard Burton komşularımızdı, birlikte eğlenirdik. Kızım Taylor’ın kızlarıyla aynı okula gider ve onlarla oynardı. Orada birçok Türkle de tanışmıştım. Erol Simavi ile sık görüşürdük.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!