İş dünyası bıktı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası bıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Egeli sanayicilerle işadamları hükümete şartlı destek verdi. Mali sistemin disipline edilmesi, üretim ve ihracata teşviğin artırılması, reformların gerçekleştirilmesi istendi

Hedeflere ulaşılsın

EKONOMİK istikrar programının piyasalarda yarattığı durgunluk, enflasyon hedefinden sapma, vergi oranlarının artırılması, bankalara güvenin sarsılması ve son olarak finans piyasalarında yaşanan mali kriz, Egeli sanayici ve işadamlarının sert tepkilerine neden oldu. İş dünyası moral beklemeye başladı.

Tavizsiz uygulansın

İHRACATTAKİ düşüş, piyasalardaki durgunluk ve faizlerdeki rekor yükselişe tepki gösteren Egeli sanayici ve işadamları, hükümet ortaklarını ciddiyete davet etti. 2001'i de sıkıntılı ve tedirgin geçirmek istemeyen sanayiciler, alınan önlemlerin taviz verilmeden uygulanması gerektiğini söylediler.

Kaygılar son bulsun

TOPLUMUN her kesiminin bir yıldır büyük fedakarlık gösterdiğine dikkat çeken yetkililer, ‘‘Ekonomik istikrar programı çocuk oyuncağı değil, ciddi bir iştir. Verdiğimiz desteğin karşılığını görmek, geleceğimizle ilgili kaygıları bir kez daha yaşamak istemiyoruz’’ diye konuştular.

Egeli sanayici ne istiyor

BANKALARA el konulmasıyla, iş dünyasının güveninin sarsıldığını hatırlatan EBSO Başkanı Akkan, faizlerin 1994'te Tansu Çiller'in başbakanlığı dönemindeki rekoru kırdığını hatırlattı. Faturanın uzun dönemde reel sektöre yansıyacağına dikkati çeken Akkan, ‘‘Kriz ortamına girilirse hiperenflasyon, devalüasyon gibi şeyler gündeme gelebilir. Bunun faturası da çok ağır. Hükümet ortaklarını acilen önlem almaya çağırıyoruz’’ dedi. 2000'de ekonomik krizin etkilerinin aşılmaya çalışıldığını belirten Akkan, ihracattaki düşüşün sürdüğünü, üretimde ciddi artış olmadığını bildirdi. Yeni vergilerle sanayici ve işadamlarının morallinin daha da bozulduğunu belirten Akkan, ‘‘Bu vergilere karşı olmamıza rağmen katlanacağız. Ekonomik programın başarıya ulaşmasını arzuluyoruz. Hükümetin de özelleştirme başta olmak üzere diğer alanlardaki görevleri yerine getirmesi gerek’’ diye konuştu.

Güven istiyoruz

BANKALARA el konulması ve mali krizle güvensizlik doğduğuna dikkati çeken ESİAD (Ege Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Taner, bunun reel ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Siyasi iradenin zaaf göstermeye başladığını öne süren Taner, ‘‘Bu yıl sıkıntılı geçti, üretim ve ihracatta istenilenin çok altında kaldık. Ek vergilerle 2001 de iş dünyası için sıkıntılı geçecek. Biz en azından önümüzü görmek istiyoruz. Hükümet iş dünyasına güven vermeli ve özelleştirme başta olmak üzere ödevlerini yapmalı. İstikrar programından vazgeçilmemeli’’ dedi.

Desteğimiz sürüyor

İŞ dünyasının bir yıldır hükümete fedakárca destek verdiğini belirten EBSO Meclis Üyesi Ünal, karşılık göremediklerini söyledi. Türk Telekom'un özelleştirmesindeki imza krizine dikkat çeken Ünal, ‘‘Ekonomik istikrar programı ciddi bir iş. Yeter artık, verdiğimiz desteğin karşılığını görmek istiyoruz. Destek yine sürecek ancak hükümet ödevlerini yerine getirirse. 2001'i de 3-5 ay sonrasını göremeden geçirmek istemiyoruz’’ diye konuştu.

Üretim artırılmalı

EBSO Meclisi Üyesi Selim Yaşar da 2000'in toplumun her kesimi için sıkıntılı geçeceğini söyledi. Bankalara el konulması ve finans kesiminde yaşanan mali kriz nedeniyle güvensizlik ortamı oluştuğuna dikkati çeken Yaşar, 2001'in, alınacak bazı önlemlerle parlak geçebileceğini söyledi. Hükümetin yeni vergiler ve vergi oranlarının artırılmasıyla kantarın topuzunu kaçırdığını belirten Yaşar, şunları söyledi:

‘‘Örneğin çok yüksek olan KDV kaldırılmalı. Çünkü kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Finans piyasalarına yönelik önlem alınmalı ve üretim, istihdam teşvik edilmeli. Sanayici ve işadamlarına moral verilmeli.’’

Sanayici yetişmeyecek

GÜÇBİRLİĞİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise iş dünyasının hükümete verdiği desteğin karşlılığını alamadığını belirtti, ‘‘Bundan sonra Türkiye'de sanayici olmayacak. Bir kaç ay sonrasını görmekte zorlanıyorsunuz, yatırım, üretim büyük risk. En iyisi rant ekonomisinde faize yatır parayı, onunla hayatını idame ettir anlayışı adeta teşvik ediliyor. 2000 kötü geçti, 2001'in daha kötü olmasından korkuyoruz’’ dedi.

Reformlar yapılsın

EGS Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı Selami Gürgüç, hükümetin uyguladığı ekonomik istikrar programına destek vermeye devam ettiklerini söyledi. 2001'de sanayiye ve ihracata destek verilmesini beklediklerini belirten Gürgüç, ‘‘Son 2 yılı çok sıkıntılı geçirdik. 2001'de ek vergiler, artırılan vergi oranlarıyla sıkıntılı geçecek. Ama üretim ve ihracat desteklenip, ekonomik istikrar programından taviz verilmezse 2003'te mutlu sona yaklaşabiliriz. Hükümetten de beklenen yasal düzenlemeleri, reformları gerçekleştirip özelleştirmeyi tamamlanmasını diliyoruz’’ diye konuştu.

Ödevimizi yapalım

TÜRKİYE'nin ekonomik kriz nedeniyle son yılları sıkıntılı geçirdiğine dikkati çeken TEBA Şirketler Grubu Başkanı Teoman Baygan, 2001 için de umutsuz konuştu. Yönetimden ekonomiye kadar her alanda ciddi reform gerektiğini belirten Baygan, ‘‘Bu değişiklikler yapılmadığı, verimliliği artırmadığımız, üretime ağırlık vermediğimiz sürece gelişmiş ülkeleri yakalayabileceğimizi sanmıyorum. Bunun için zaman kaybetmeden büyük seferberlikle ödevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!