İpek kadın!

Güncelleme Tarihi:

İpek kadın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2015 01:14

AYDIN'IN Koçarlı İlçesi'nde Türkan Demir geçen yıl başlattığı ipek böceği yetiştiriciliği ile örnek oldu. Bir yılda üretici sayısı 15’e çıkarken, Ziraat Odası da ipek böceği yetiştiriciliğini desteklemek için çeşitli çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Çakırbeyli’de yaşayan dört çocuk annesi 49 yaşındaki Türkan Demir, çocuk yaşlardaki merakını kazanca çevirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli İbrahim Güntürkan’ın desteğiyle çalışmaya başlayan Demir, bir yılda 15 kilo ipek böceği elde edip kilosunu 35 liradan Kozabirlik’e sattı. Çam fıstığıyla ünlü Koçarlı’da önce yadırganan, ardından kazancıyla ilgi çeken ipek böceğinde üretici sayısı da Ziraat Odası’nın desteğiyle artmaya başladı.

BU YIL DAHA DENEYİMLİ
Bursa Kozabirlik’ten ipek böceklerini temin ettiğini söyleyen Türkan Demir, “Geçen yıl küçük bir paketle bu işi yapmaya başladım. İşi tam anlamıyla bilmediğim için çok zorluklar yaşadım. Bu yıl daha çok tecrübe kazandım. Bu işin Koçarlı’da yaygınlaşmasını istiyorum. Isı ve nem ayarı düzgün olduğu sürece, dört hafta içinde koza yapıp, ipek örebiliyor. Bir ölçekten 40 kiloya yakın ipek oluyor. Dünyanın en sağlıklı ipeğini bu böcekler üretiyor” dedi.

Haberin Devamı

AİLE TARIMINA DAHA UYGUN
Ipek böceğiyle ilgili bilgi edinmek için geçen haftalarda Bursa’ya gezi düzenlediklerini belirten Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, “Koçarlı’da bir kadın üreticimizin ilki başarmasına, bizlerin de duyarsız kalması mümkün değildi. Ipek böceği işinin tam bir aile ziraatı olduğunu düşünüyoruz. Kadınlara örnek olan Türkan Demir, bu işi başardı. Bir yıl içinde 15 üretici oldu. Bir ay 45 günlük bir süreçte ev ekonomisine büyük ekonomik katkı sağlayacak. Bir diğer taraftan bakıldığında zevkli bir iş olarak görülüyor. Bu işin devamının gelmesi için oda olarak elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!