İmar planı tartışması

Güncelleme Tarihi:

İmar planı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 00:00

Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman bakanlıklarının Bodrum Yarımadası’nı kuzey ve güney olarak bölerek imar için iki ayrı planlama yapması tepki çekiyor.

Haberin Devamı

YALIKAVAK, Gündoğan, Göltürkbükü, geçen yıl ‘turizm merkezi’ ilan edilince imar planlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlendi. Bodrum, Konacık, Yalı, Bitez, Gümüşlük, Turgutreis, Ortakent-Yahşi ve Mumcular’da ise  Çevre ve Orman Bakanlığı’nın üç yıl önce yaptığı planlara sadık kalmak şartıyla belediyeler harekete geçti.
Yeni beton mezarlar
Farklı planlamayı, “Yeni beton mezarlar yaratılmak isteniyor” diye değerlendiren Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, “Bu planlara itiraz için 100 bin imza atılmış, 100’ün üzerinde dava açılmıştı. Bodrumlular olarak (durmak yok ranta devam) diyenlere, (planlara karşı mücadeleye devam, yağmaya izin yok) demeyi sürdüreceğiz” görüşünü dile getirdi.
Koruma yerine rant
Bakanlıkların koruma yerine rant sağlamaya yönelik planlama yaptığını savunan Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Mahmut Yıldırım ise “Dava açıh kazanırken imar planlarının iptal edilmesi nedeniyle yaşanan başıbozukluk
Bodrum ve benzeri bölgelerde aşırı çarpık yapılaşmayı artırıyor. Plansızlık artık Bodrum’un kaderi olmamalı” diye konuştu.
Bodrum beton kent
Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, geçmişte bakanlıkların yaptıkları rant ve yağmaya yönelik planlara karşı üç dava açıp kazandıklarını hatırlatırken, şunları söyledi:
“Bodrum plansızlıktan veya Bodrum’un mimari özellikleri dikkate alınmadan yapılan planlardan çok çekti. Asla 5 veya yedi kata izin vermeyeceğiz. İmar konusunda Bodrum çok çekti, rant, yağma ve günübirlik planlar nedeniyle 5 bin yıllık tarihi kent beton kenti haline geldi. Kaçak yapılara bundan böyle müsaade etmeyeceğimiz gibi imar konusundaki hassasiyetimizi de sürdüreceğiz, yapılaşmada ince eleyip sık dokuyacağız.”
Yalıkavak’tan destek
Yalıkavak Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Saruhan, Gündoğan ve Göltürkbükü ile koruma ve kullanma amaçlı yapılan bakanlık planlarını desteklediklerini belirterek, “Ancak plan notları ile ilgili bazı çekincelerimiz vardı bunları bakanlığa ilettik. Dikkate alınacağına inanıyoruz. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Bodrum son yirmi yılı plansızlık ve yanlış planlamalarla geçirdi, tarihi yarımadaya plansızlığın zararı büyük oldu” görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!