İki yakanın slow-food’çuları Patmos’da buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

İki yakanın slow-food’çuları Patmos’da buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2015 01:10

ULUSLARARASI Slow Food Hareketi’nin Türk ve Yunan üyeleri, 25- 26 Temmuz’da, Yunanistan’ın Patmos Adası’nda buluşacak. On iki adanın kuzey bölümünde yer alan 3 bin nüfuslu Patmos; Aegean Slow Food Festival (Ege Slow Food Festivali) kapsamında, iki ülkenin "İyi, Temiz ve Adil" gıda savunucularının çeşitli etkinliklerine sahne olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’den Slow Food Foça Zeytindalı ve Bodrum Yavaş Gari toplulukları ile Yunanistan’dan Patmos ve Alexandroupolis (Dedeağaç) conviviumları ve 20 yıldır yerel tohumların korunması ve kullanılması konularında mücadele veren Peliti Grubu’nun katılacağı ’Aegean Slow Food Festival’inde; yerel ürünlerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerin tanıtım ve tadımı yapılacak. Slow Food felsefesin tartışıldığı oturumlar gerçekleştirilecek. Conviviumların çalışmaları, bölgesel tanıtımlarını içeren sunum ve filmler izlenecek. Festivalde Foça Zeytindalı’nı lider Gül Girişmen, Bodrum Yavaş Gari’yi Deniz Kurtsan, Alexandroupolis’i Slow Food Trakya Kurucusu ve Yunanistan Slow Food Gençlik Ağı Koordinatörü Pavlos Giorgiadis, Peliti Grubu’nu da Vasso Kanellopoulou ve Iro Benessaiah temsil edecek.

Haberin Devamı

İki yakanın slow-food’çuları Patmos’da buluşuyor

ADALILARA FOÇA’NIN ÇEKME MAKARNASI

Festival 25 Temmuz günü Saat 10.00’da geleneksel ürün pazarının kurulmasıyla başlayacak. Foça Yeryüzü Pazarı standında; Karabaş otu, dağ kekiği, Foça tarhanası, pekmez, nar ekşisi, elma sirkesi, papatya, susam, bal gibi ürünler olacak. Yemek tanıtım ve yapım etkinlikleri kapsamında açılacak atölyelerde Foçalılar, ’Nuh’un Ambarı’nda (Ark Of Taste) yer alan kaybolmaya yüz tutmuş yiyecekler listelerine giren çekme makarna, börek ve börülce, Bodrum Yavaş Gari Birliği de Gambilya fasulye ve lokum pilavı pişirecek.

YUNAN TARIM BAKANI DA KATILACAK

Saat 18.00’de yapılacak ’Yunan Yemek Kültürünü Nasıl Koruruz?’ konulu açık oturuma; Yunan Tarım Bakanı Vangelis Apostolou, Slow Food Vakfı Başkanı Piero Sardo, Yunan yemek kitapları yazarı Giorgos Pittas, Slow Food İsviçre Eş Başkanı ve Slow Food Patmos Birliği üyesi Josef Zisyadis de katılacak. Saat 20.00’de katılımcılar, yerel gıda ve içecekleriyle festival alanında olacaklar. 21.30’da sırasıyla Tassos Boulmetis’in, 2003 yapımı ’Bir Tutam Baharat’, Nilgün Yanık’ın Mart 2015 yapımı ’Bodrum- Milas Yavaş Peynir (Slow Cheese) Festivali’ adlı filmler, izlenecek. 26 Temmuz’da, Patmos spesiyalitelerinden ’Patmos’un sarı bezelyesinden Fava’, geleneksel keçi peyniri ’Mizithra’, Yunan şarapları, Doğal buzlu çay ve tatlılar görücüye çıkacak. Ayrıca Lea Binzer’n 2011 yapımı ’Pelikan’ın izleri’, Pavlos Giorgiadis’n ’Tarım’da Kriz’ filmleri de gösterime sunulacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk ve tek Yeryüzü Pazarı etiketli Foça Zeytindalı Grubu’nun Lideri Gül Girişmen; Slow Food’un ilke ve hedefleri olan iyi, temiz, adil gıdanın; mevsiminde ve sürdürülebilir tarım yöntemleri kullanılarak elde edilen ürünleri direkt olarak tüketici ile buluşturduğunu, aynı anlayışla hareket eden dünya insanlarını da yakınlaştırdığını söyledi. Girişmen, "Daha önce değişik ülkelerde katıldığımız etkinliklerde yaptığımız gibi ülkemizi ve ilçemiz Foça’yı en iyi şekilde temsil edeceğiz. Geçen yıl İtalya’da seçildiğimiz "Dünyanın En İyi Yeryüzü Pazarı" ünvanımızla bu kez Patmos’ta Yunanlı dostlarımızla buluşacağız" dedi.

İki kıyıyı yerel ve geleneksel lezzetlerle birleştirecek festivalin, programa dahil grupların yanı sıra Foça, Bodrum ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelecek ziyaretçilerle şenlik havasında geçmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!