Hileli gıdaya bilimsel çözüm

Güncelleme Tarihi:

Hileli gıdaya bilimsel çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2013 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ar-Ge Projeleri arasında yer alan biyosensör cihazını geliştiren dört mühendis, sektördeki en önemli soruna çözüm getirecek.

Haberin Devamı

BİLKENT Üniversitesi kampüsünde bulunan Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde Doç. Dr. Aykutlu Dâna’nın akademik danışmanlığında çalışan ve elektrik mühendisleri Burak Türker, Hasan Güner, malzeme mühendisi Öner Ekiz ve biyomedikal mühendisi Serkan Karayalçın’dan oluşan araştırma ekibi gıdalarda karışımı tespit eden bir “biyosensör cihazı” geliştirdi. Cihaz daha da geliştirilirse Türkiye’de en önemli sorunlardan biri olan hileli karışımlara da önlem alınabilecek, tüketici de bu cihazlardan kullanarak gıda güvenliğini kendisi sağlayabilecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ar-Ge Projeleri arasında da yer alan cihazın geliştirme fikrinin tez çalışması sırasında ortaya çıktığını söyleyen Burak Türker, “Geliştirdiğimiz özgün algılama mekanizması üzerine ciddi bir bilimsel makale yayınladık, ulusal patent aldık ve uluslararası patent almak için Avrupa ve Amerika girişlerimizi yapmak üzereyiz” dedi. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan da finansman desteği aldıklarını vurgulayan Türker, bu cihazların ilk olarak 1990’ların sonlarına doğru üretilmeye başlandığını, ancak Türkiye’de üretilen bir teknoloji olmadığını kaydetti.
Seri üretim gündemde
Günümüzde bu cihazlar arasında çok azının ticarileşmeyi başarabildiğini kaydeden Türker, kendi ürünlerinin laboratuvar şartlarında kullanım için üretilen hantal cihazlardan olmadığını, elde taşınabildiğini, şimdiye kadar piyasaya sürülmüş böyle bir ürün bulunmadığını söyledi. Türker, bu tür bilimsel cihazların seri üretimle değil sipariş odaklı üretildiğini de hatırlatarak ihtiyaç artarsa hızlı üretime yönelik bir departman kurmayı hedeflediklerini ifade etti. Sıvı gıdalarda karışım sorununun hatırlatılması üzerine de değerlendirme yapan Türker, sadece sıvı gıda içerik analizine yönelik bir çalışmaları bulunmadığını, ancak cihazın hali hazırda benzer analizleri yapabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hileli gıdaya bilimsel çözüm

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!