Hedef balık yedirmek

Güncelleme Tarihi:

Hedef balık yedirmek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2012 00:00

“Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık” sloganıyla her eve balık girmesini hedefleyerek yola çıkan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, önemli aşama kaydetti.

Haberin Devamı

2011 yılını yüzde 48’lik ihracat artış hızı ile tamamlayan su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörü, Türkiye’deki balık tüketimini de artırmayı hedefliyor.  Türkiye verilerine göre 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarının 704 bin ton olduğunu bildiren Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, “Bu miktarın 515 bin tonu avcılık, 189 bin tonu, yani toplam üretimin yüzde 27’sine karşılık gelen kısmı yetiştiricilik yoluyla temin ediliyor ve ekonomimize 1.5 milyar tutarında katkı sağlanıyor” dedi.
Denetim altında üretim
Türkiye’de ye terince balık tüketilmediğinden yakınan İşliel, “Avrupa Birliği ülkelerinde 25, Japonya’da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazıkki 9 kilo. Üretilen balıkların yüzde 37’si başta Avrupa Birliği olmak üzere toplam 75 ülkeye ihraç ediliyor. Tüm dünyada beğeni ile tüketilen su ürünlerimizin, yurdumuzda da hak ettiği saygınlığa ulaştığını görmek bizi motive edecektir. Bu anlamda, balık tüketiminin ülkemizde daha da artırılmasına yönelik çalışmalarımız ve çağrılarımız devam edecek” diye konuştu.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da, “Balık yetiştiriciliği yoluyla üretilen balıklar, üretim alanları, işletmeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetçileri tarafından belirli periyotlarda denetlenmekte, mikrobiyolojik ve kimyasal analizlere tabi tutulmaktadır. Balıkların yaşadığı ortamlar, kalite ve kirlilik yönünden Bakanlık tarafından su analizleri yapılarak izlenmektedir” diyerek balık yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi.
Balık yetiştiriciliği ile üretilen mamül sayısının 10’un üzerinde olduğunu belirten Kızıltan, “Ülkemizde sırasıyla en fazla yetiştirilen türler alabalık, levrek ve çipuradır. Son yıllarda mercan, fangri, sinagrit, karagöz, granyöz, çinekop, lahoz, kalkan gibi ürünlerin yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır. Tüm bu ürünleri yıl boyu  halkımıza sunabilmek  müthiş bir lezzet çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir” dedi. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıkların çok sağlıklı olduğuna değinen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2011 yılında iç piyasada yaklaşık 120 bin ton yetiştiricilik ürünü balık tüketildiğini belirtti.

Haberin Devamı

2044 TESİS VAR

Haberin Devamı

Tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretildiğini hatırlatan Melih İşliel, “Ülkemizde, denizlerde levrek ve çipura, ayrıca yetiştiriciliği yapılan orkinos, iç sularda ise alabalık yetiştiriciliği ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Başta Muğla, İzmir ve Aydın olmak üzere tüm yurt sathına yayılmış 32 ilimizdeki deniz ve iç sularımızda toplam 2 bin 44 yetiştiricilik tesisi bulunuyor. Dünyada tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretiliyor. Avcılık ile yakalanan deniz ürünlerinin sürekli artan tüketim talebine yetişmesi mümkün  olamadığından, yetiştiricilik yoluyla yıl boyunca kesintisiz gerçekleştirilen üretim, her geçen yıl artan bir ivme ile talebin önemli bir bölümünü karşılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!