Hayat kurtaran ‘klima’ ürettiler

Güncelleme Tarihi:

Hayat kurtaran ‘klima’ ürettiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2015 01:10

İZMİR Menderes İTOB’da 60’ı beyaz yakalı olmak üzere 250 çalışanıyla sektörüne hizmet veren Doğu İklimlendirme, Türkiye’de yerli olarak üretilmeyen ancak ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde mutlaka olması gereken “Hepa Filtre Kutuları ve Laminar Akışlı Tavanlar”ın üretimini kendisi gerçekleştirmeyi başardı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK tarafından 450 bin TL’lik bütçeyle desteklenen ve 16 ay süren projede 5 makine mühendisi, 9 makine teknikeri görev aldı. Yoğun çalaşmalar sonucunda ortaya binlerce insanın hayatını kurtaracak, hastanede daha az kalmasını ve daha az antibiyotik kullanmasını sağlayacak bir yenilik çıktı. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Akyar, bu konuyu ticari kazançtan çok insan sağlığına yaptıkları bir katkı olarak düşündüklerini vurguladı. Genel Müdür Seçkin Erdoğmuş da, “Benim eşim de, annem de ameliyata girdi. Hayatımızın parçası bu. Bir saat sonra ameliyat masasında yatmayacağımızın bir garantisi yok. Bunu savunuyor ve özellikle hastaneleri yapan proje firmalarına öneriyoruz. Geçmişte ithal olarak geliyordu ancak biz geliştirdik ve Türkiye’deki tek üreticisiyiz” dedi.

Haberin Devamı

Hayat kurtaran ‘klima’ ürettiler

250 BİN KİŞİ KURTARILACAK

Erdoğmuş, projeyi hazırlarken hastane enfeksiyonlarına ilişkin bir literatür çalışması da yaptıklarını anlatarak, “Buna göre hastaneye yatanların yüzde 5-15’inde hastane enfeksiyonu gelişiyor. Bu oran yoğun bakım ünitelerinde yüzde 25-50 dolayında. 2014 verilerine göre Türkiye’de ortalama yılda 8-10 milyon cerrahi girişim yapılıyor. Bu cerrahi girişimler içinde ciddi ve daha fazla riskli grup olan A ve B grubunun oranı yüzde 20. Yaklaşık 2 milyon vakaya karşılık geliyor. Biz bunun yüzde 25’ini engellesek 250 bin kişiyi hayati risklerden, antibiyotik kullanımı ve bağışıklık sisteminin zarar görmesinden korumuş oluyoruz. Ayrıca enfeksiyondan kaynaklı yılda 158 milyon 200 bin dolarlık bir ek iyileştirme masrafı oluşuyor. Buna karşı da önlem almış oluyoruz” diye konuştu.

Hayat kurtaran ‘klima’ ürettiler

ANTALYA, İZMİR VE İSTANBUL’DA BAŞLIYOR

Hastane enfeksiyonunun pek çok nedenden kaynaklandığını, bunlardan birinin de havalandırma olduğunu belirten Erdoğmuş, “Yapılan araştırmalara göre havalandırması düzgün ameliyathanelerde enfeksiyon riski yarı yarıya azaltılmış oluyor” bilgisini verdi. Projenin Türkiye geneline yayılmasını hedeflediklerini dile getiren Erdoğmuş, “Ürün ilk kez Antalya ve İzmir Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Marmara Üniversitesi gibi konusunda uzman hastanelerde uygulanacak. Tepecik Hastanesi ile de görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca ürünün ilk ihracatı önümüzdeki ay Fransa’ya yapılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!