Hatalı beslenme kilo aldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Hatalı beslenme kilo aldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Taylan Kabalak, Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Ramazan’da özel beslenme programı uygulama geleneği nedeniyle oruç tutanların çok büyük bölümü kilo alıyor" dedi.

Haberin Devamı

İZMİRLİ Endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. Taylan Kabalak, Ramazan’da kilo alındığına dikkat çekerek, kişileri doğru beslenmeye davet etti. Ramazan’da geleneksel olarak farklı bir beslenme programı uygulamak için hazırlıklar yapılmasının beslenme düzenini altüst ettiğini anlatan Kabalak, "Bir ay oruç tutulunca genelde kilo verileceği düşünülür. Ancak bir yanda beslenmedeki farklılık, diğer yanda hareketin kısıtlanması sonucu kişiler Ramazan’dan kilo fazlasıyla çıkar. Yüzde olarak ifade edersek, kişilerin sadece yüzde 1’i Ramazan’da kilo kaybeder, yine o kadarı kilosunu korur. Ama büyük bölümü, özellikle damak tadı iyiyse ağırlık artışı kaçınılmaz" dedi.

Hatalı beslenmenin çok çeşitli olumsuzlukları olduğunu, ancak özellikle şişmanlarda sıkıntının daha büyük olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kabalak, "Sadece kilo almak değil, sağlık sorunları sözkonusu. Şişmanlarda tansiyon yüksekliği, ürik asit (gut) daha belirgin hale gelir, sindirim sisteminde bozukluklar, kan yağlarında uyumsuzluk, kolesterol, tirigliserid ön plana çıkar. O nedenle oruç tutarken çok dikkat edilmeli" diye konuştu.

Önce kimlik sonra bahşiş

GEÇEN yıllarda türeyen sahte Ramazan davulcuları yüzünden yaşanan mağduriyet, bu yıl önlem getirdi. Balıkesir’de davulculara kimlik dağıtan Muhtarlar Derneği, kimliği olmayanlara bahşiş verilmemesi için vatandaşları uyardı.

Ramazan boyunca Balıkesirliler’i sahurda uyandıracak davulcular Muhtarlar Derneği tarafından belirlenerek, görevlendirildi. Dernek Başkanvekili Cengiz Sandıkçı ve Belediye Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, Karesi Muhtarlığı’nda davulculara dernek tarafından hazırlanan kimlik kartlarını dağıttı. Sandıkçı, "Kimliği bulunmayan veya kimliğini takmayanlar, kesinlikle davul çalamayacak ve bahşiş toplayamayacak. Zabıta ekipleri de geceleri denetlemelerde bulunarak, kimlik kontrolü yapacak. Daha önceki yıllarda bazı sahtekarlar, ’Ramazan davulcusu’ gibi ev ev dolaşarak hak etmedikleri bahşişleri toplamış, gerçek davulcuları mağdur etmişti. Bu yüzden vatandaşlarımızdan davulcuların kimliğine bakmalarını, kimliği olmayanlara bahşiş vermemelerini rica ediyoruz" dedi.

Mahallelerin büyüklüğüne göre görev verilen 66 davulcu gece saat 03.30 ile 04.30 arasında çalıp, tek tip elbiselerini giyerek, mani söylüyor.

Valinin ilk iftarı çadırda

İZMİR Valisi M. Cahit Kıraç, Ramazan’ın ilk iftarını Kordelyalı İşadamları Derneği’nin Girne Caddesi’nde kurduğu çadırda yaptı. İftara Bayraklı Kaymakamı Kaan Peker, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile dernek yöneticileri de katıldı. Vatandaşlarla birlikte iftar yapmanın mutluluk verdiğini söyleyen Vali Kıraç, "Ramazan’da bazı vatandaşlarımız, derneklerimiz ve işadamlarımız ellerinden geldiği oranda imkanı olmayanlara yardımlarda bulunuyor. Bu çadır da onlardan biri" dedi. Dernek Başkanı Adnan Saraçoğlu da, Ramazan boyunca hem çadır hem de evlerde iftar vereceklerini söyleyerek, "Her akşam çadırda bin kişiye, 20 kişilik ekipler aracılığı ile de ihtiyacı olan 2 bin 500 kişiye evlerinde olmak üzere toplam 3 bin 500 kişiye yemek vereceğiz. Her akşam yemeği çadırda, başka bir dernek ya da sivil toplum örgütü verecek. Dileyen vatandaşlarımız da bu kampanyaya katılabilecek. Ekonomik gücü kısıtlı olan hayırsever vatandaşlar da burada oluşturduğumuz yardım masasından istedikleri kadar kişiye iftar yemeği verebilecekler" dedi.

UYUMSUZ İNSÜLİN

Prof. Dr. Taylan Kabalak, şişman kişilerde Ramazan ayında uyumsuz insülin ortaya çıktığını belirterek, "İnsülin salgısının öğünlere denk gelmesi, öğünlerle birebir uyum göstermesi gerekir. Şişmanlarda zaten bu biraz bozulmuştur. Yemekten sonra insülin yüksek olur, bu da şişmanlarda şeker düşmelerine hipoglisemine sebep olur. Biz de biliyoruz bazı şişmanlar "kendimi kötü hissediyorum elim ayağım çekiliyor. Sinirleniyorum, uykum bozuluyor" diyor. Bunun anlamı, uyumsuz insülin salgısı nedeniyle şeker düşmesidir. Ramazan’da bu çok belirgin hale gelir, oruç tutanlar öğleden sonra daha sinirli olurlar" dedi.

EĞLENCELİK

Ses denemesi


TEMEL köyde imamlık yapıyormuş. İftar saati yaklaşmış. Bütün köylü de oturmuş, iftar açmak için ezanı bekliyormuş. Temel çıkmış minareye;

- Allahuekber Allahuekber

Köylü Temel’in sesini duyunca "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek açmış orucunu. Biraz sonra minareden Temel’in sesi gelmiş

- Allahuekber Allahuekber, ses deneme, 1-2-3 ses deneme!!!!!

Kur’an’da oruç/2

RAMAZAN ayının müslümanlar için ne anlam ifade ettiği sorusu üzerinde durduğumuz yazımızın ikinci bölümünde oruç hadisesi üzerinde duracağız. Ramazan ayının Kur’an-ı Kerim’in bu ay indirilmeye başlanmasının dışında ikinci önemi, sağlıklı her müslümanın mutlaka oruç tutmak mecburiyetinde olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de bu konuyla ilgili Bakara Suresi’nde dört ayet yer almaktadır.

İlk ayette şöyle denilmektedir; "Ey inananlar, sizden öncekilere oruç yazıldığı gibi, size de yazılmıştır. Umulur ki, sakınırsınız". (BakaraBakara 2/183)

Tutamayan yardım etsin

Bunu takip eden iki ayet ise şöyledir; "O sayılı günlerde oruç tutunuz. Kim hasta olur veya yolculukta bulunursa, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde orucunu tutsun. Orucu ancak güçlükle tutabilenler bunun yerine, bir yoksulu doyuracak miktarda fitre versinler. Ramazan, insanları yanlış yola gitmekten kurtarıcı ve doğru yolu gösterip, hakkı batıldan ayıran delilleri açıklayıcı olan Kur’an’ın indirildiği aydır. Sizden kim bu aya ulaşırsa onu oruç tutarak geçirsin. Kim de bu ayda hasta olur ya da yolculukta bulunursa tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde orucunu tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu sayılı günleri tamamlayınız ve size doğru yolu göstermesinden dolayı Allah’ın büyüklüğünü sürekli anınız. (BakaraBakara 2/184-185)

Ramazan ayındaki oruçla ilgili olarak son ayette ise şöyle denilmektedir; "Oruç gecelerinde sizin için eşlerinizle cinsel ilişkiniz helal kılınmıştır. Kuşkusuz Allah sizin oruç gecesinde eşlerinizle ilişkiye girerek kendinizi aldatacağınızı bilip, tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık bundan böyle eşlerinizle ilişkide bulunun ve Allah’ın size yazdığını isteyin. Tan yeri ağarıncaya kadar yiyin için. Sonra, akşama kadar orucunuzu tutun. Mescitlerde i’tikafa girdiğinizde eşlerinizle cinsel ilişkide bulunmayın. İşte bütün bunlar Allah’ın sizler için belirlediği sınırlardır. Sakın bunları çiğnemeyin. (BakaraBakara 2/187)

Bu yıl çok acılı

Son olarak, bu yıl idrak edeceğimiz Ramazan ayının, geçmiş yıllara nazaran, daha da acı ve ıstıraplarla dolu olduğunu ve tüm dünyada halen açlıktan ölen insanların varlığını hatırlatmak isterim. Bu ayda, bu duygu ve düşünce ile oruç tutan müslümanların ramazan ve bu ayın sonunda kutlayacakları bayramlarında acı ve ızdırapların son bulmasını temenni ederim. Müslümanların birbirlerine yardım ve destek olma bilinci içinde geçirecekleri oruçlarının kabulünü Allah’tan niyaz ederim.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ömer  DUMLU

DEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!