Gönüllü mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir SSK Tepecik Hastanesi'nde bu yıl uygulanan gönüllü çalışmadan olumlu sonuç alındı. Kasım 2001'e randevu verilen hastalar ameliyata çağrılmaya başlandı

3 saatlik hizmet

SSK Tepecik Hastanesi'nde 4.5 ay önce uygulamaya konulan 17.00-20.00 saatleri arasında gönüllü çalışma hizmetleri rahatlattı. Zorunlu olarak birkaç yıl sonraya verilen ameliyat randevuları eridi.

Eziyet dönemi son

GÖNÜLLÜ uygulama, sigortalıların büyük bölümüne hizmet veren, ancak fiziki yapı ve personel yetersizliği yüzünden şifa yerine eziyet çektiren SSK Tepecik Hastanesi'nin imajını bir anda değiştirdi.

Zamanında ameliyat

HASTANEDE yıllar sonraya ameliyat randevusu verme dönemi sona erdi. Uygulama 249 personelle başladı, sayı 372'ye ulaştı. Gönüllü mesaide 4 ayda 38.914 hasta muayene edildi, 2.311 ameliyat gerçekleşti.

İşbirliği formülü

2002 Kasım Ayı'na sıra verilen Genel Cerrahi, Göz ve Kulak Burun Boğaz kliniklerinde 2000 randevuları sıfırlandı. Başhekim Ziya Günal, ‘‘Mucizenin sırrı idare-çalışan işbirliği, maddi-manevi tatmin’’ dedi.

HASTA DA ŞAŞTI

Telefonla çağırıldılar

AĞUSTOS sonu itibariyle Mayıs 2002'ye kadar randevu günü doldurulup sıra verilen cerrahi kliniklerinde 2001 Kasım sonuna kadar randevulu hastalar telefonla çağırıldı, ameliyatları yapıldı. 6. sayfada

ZORLAMA YOK

Ek gelirin etkisi büyük

GÖNÜLLÜ mesai uygulamasında SSK hastaneleri arasında en başarılısı SSK Tepecik oldu. Hastanede hiç bir personel çalışmaya zorlanmadı, başarıda ek gelirin de büyük etkisi oldu. 6. sayfada

VERİM ALINDI

Randevular sıfırlandı

GÖNÜLLÜ mesai uygulamasında zorlama olmadığı için başarı elde edildiğini belirten Başhekim Günal, ‘‘Uygulama hasta-çalışan memnuniyetiyle sürüyor. Bu yılın randevularını sıfırladık. İstenilen verimi aldık.

Hasta da şaştı

AĞUSTOS sonu itibariyle Mayıs 2002'ye kadar sıra verilen cerrahi kliniklerinde 2001 Kasım ayı sonuna kadar randevulu hastalar telefonla çağırıldı, ameliyatları yapıldı. Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde ise 2000 sonuna kadar verilen tüm randevular sıfırlandı. En geç Ekim başında randevusuz ameliyatlara geçileceği bildirildi. Göz Kliniği'nde 10 Ocak 2002 tarihine sıra verilirken, 27 Aralık 2001'e randevu verilen hastalara ameliyat sırası geldi.

KBB Kliniği'nde 26 Aralık 2001 randevulu hastalar ameliyata çağrılırken, genel anestezi gerektiren ameliyatlarda 2 Kasım 2002 tarihine sıra veriliyor.

ÖTE yandan 2 yıl sonrasına verilen randevu tarihlerinin ameliyat olunacak tarih değil, bir sıra olduğunu belirten Başhekim Ziya Günal, ‘‘Hastalar bu tarihlerden ürkmesin. Tarih sırayla ilgili. Bu tarihten çok daha önce telefonla çağırıyoruz’’ dedi.

Zorlama yok

GÖNÜLLÜ mesai uygulamasında SSK hastaneleri arasında en başarılısı SSK Tepecik oldu. Hastanede sisteme adını veren şekilde hiç bir personel çalışmaya zorlanmadı, uygulama gönüllülerle başladı. Başhekim Ziya Günal, öncelikle 17 ameliyathanede görev yapan anestezi uzmanı sayısını 3'den 12'ye yükseltti. Uygulamaya ilk aşamada 63'ü hekim, 249 personel katıldı. Çalışma, maddi açıdan da tatmin edici olunca 4.5 ay sonunda gönüllü çalışanların sayısı toplam 372'ye ulaştı. Cerrahların ayda 700 milyon-1 milyar lira, hizmetlilerin 100-130 milyon lira arasında ek gelir elde etmesi talebe neden olarak gösterildi. Uygulamada sigortalının cebinden ise para çıkmıyor.

Verim alındı

GÖNÜLLÜ uygulamasında tek kişinin dahi çalışmaya zorlanmadığını belirten Başhekim Günal, ‘‘Uygulama hasta- çalışan memnuniyetiyle sürüyor. İstenilen verimi aldık. 20'ye yakın hekim muayenehanesini kapatıp, sisteme girdi. Hastanede 350 civarında hekimimiz var. Bunların 110'u sistemde. Aralarında yarım gün çalışıp, muayenehanesi olan çoğu hekim 200 civarında sağlık çalışanı dilekçe verip, uygulamada yer almak istediğini bildirdi. Sıraya soktuk. Önce tam gün çalışan hekimlerden başlayarak ihtiyaç oldukça sisteme dahil edeceğiz. Bu başarının sırrı karşılıklı güvenle başlayıp, özverili çalışmanın karşılığını bulması’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!