Gezgin zanaatçı Mario Türkiye'den geçti

Güncelleme Tarihi:

Gezgin zanaatçı Mario Türkiyeden geçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2015 01:39

Geleneksel Alman Gezgin Zanaatkarlar Birliği üyelerini görenler bir film seti ya da tiyatro sahnesinden indiklerini düşünüyor. Kimi ahşap, kimi taş kalfası, kimi terzi. Paraya dokunmadan, teknoloji kullanmadan dünyayı geziyor ve çalışıyorlar. Mario da onlardan biri. İstanbul’la başlayan üç aylık Türkiye yolculuğunu Selçuk Şirince’de turizmci yazar Müjde Tönbekici’nin yanan çatısını tamir ederek tamamlayan Mario, 800 yıl önce başlayan geleneğin dünyada 500 temsilcisi kaldığını belirterek, “Amaç para kazanmak değil, hayatta kalmak” diyor.

Haberin Devamı

ONU görenler önce bir film seti ya da tiyatro sahnesin-den indiğini düşünüyor. O ve onun gibi diğer Geleneksel Alman Gezgin Zanaatkarlar Birliği (Deutsche Wandergesellen) üyelerini... Mario 2.5 senedir yollarda. Paraya dokunmadan, dünyayı gezerek çalışıyor. Geleneksel kıyafetleri giyerek çalışmak, evlerinin 50 kilometre yakınına bile uğramamak, teknoloji kullanmamak ve para alıp taşımamak zorunlu. Yakın yerlere yürüyerek ya da otostopla, ülkelerarası ise en son çalıştıkları işin sahibinin onlara aldığı biletle yolculuk ediyorlar. Yolculuğun süresi 3 yıl 1 gün. Kimi ahşap, kimi taş kalfası, kimi terzi. Dünyada şu an sadece 500 kişi bunu yapıyor. 19 yaşında başlıyorlar genelde, 30’lu yaşlara kadar yapılabiliyor. Bu geleneksel yolculuk sanki günümüz Work and Travel (Çalış ve Gez) sisteminin tarihteki ilk hali gibi.

Gezgin zanaatçı Mario Türkiyeden geçti


SIFIR PARAYLA
Son durağı Amerika’ya gitmeden önce Mario Türkiye’de üç ay çalıştı. Önce İstanbul’a indiğini ve oradan sorarak Selçuk Şirince’ye, turizmci yazar Müjde Tönbekici’nin yanan çatısını tamire geldiğini anlattı Mario. “Bizim yaptığımız geleneksel yolculuk. Alman Gezgin Zanaatkarlar diyebiliriz. Bundan 800 yıl önce başlamış. Kiliselerden kiliseye yardımlaşmayla, el zanaat ustaları başlatmış. Usta olmak istiyorsan bu yolculuğu yapmak zorundasın. Kalfalıktan ustalığa yükselmek için bir Alman geleneği. İskandinav ülkeleri, Fransa’da da vardı. Ama oralarda artık kalmadı. İngiltere’de de var. Almanya’daki diğerlerine göre farklı. Bugün gönüllülük gibi algılanıyor. İşimde usta olmak istiyorsam okula gidip okurum, ama eskiden okul olmadığı için insanlar kendilerini geliştirmek için eskiden bu maceraya, deneyime atılmış. Modern yıllarda gönüllülük halini almış. Artık çok az insan yapıyor. 500 kişi dünya çapında şu an bulunuyor. Büyük çoğunluğu Almanya’da. 30 yaşlara kadar yapabiliyorsun. Ama çoğunluk 22-26 yaşları arasında başlıyor. 24 yaşında başladım, şimdi 27 yaşındayım. 19’unda bile başlayan var. Ben geç başladım, çünkü eğitimimi geç tamamladım. 3 yıl ve bir gün bu yolculuğu yapmak zorundasın. 2 buçuk yıldır yollardayım. Daha fazla istersen yapabilirsin, ama kısası olmaz. Bu macerada yarı çalışıp yarı geziyorum. Evden sıfır parayla çıkıp yine sıfır parayla geliyorsun. Para kazanmak için yapılmıyor. Sadece hayatta kalmak için çalışıyorsun. Ailemde hiç yok, ama ailesinde olanlar da var. Evinin 50 kilometre çapına yaklaşmak yasak. Sadece bitirdiğinde evine gelebilirsin yoksa uğrayamazsın.

Gezgin zanaatçı Mario Türkiyeden geçti


2.5 YILDA 13 ÜLKE
“Black Forrest’ta (Kara Orman- Almanya güneybatısı) başladım. Danimarka, Fransa, Belçika, İsveç, Avusturya, İtalya, Slovakya, Slovenya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye... Yolculuklar daha önceden planlanmıyor. Kendi kendine gelişiyor. Çin’e gitmek istersen oraya da gidersin. Hindistan’a kadar gitmek istiyorum. En uzun süre Türkiye’de kaldım. Biriyle anlaşıp şuraya gitmek istiyorum diyorum, arada para dönmeden o bileti alıyor, yolculukları böyle tamamlıyorum. Bir şehre indiğimizde kalabalık bir ortama girip, sopamızla vurur, ‘Ahşap tamirine ihtiyaç var mı’ diye sorarım. Taş işçisi kendi işiyle, terzi kendi işiyle ilgili sorar. Burada yanan çatının tamirini bitirdim. Bana kalacak yer, yeme içme ve dönüş biletimi sağladılar. San Fransisco’ya gideceğim bundan sonra. İş gücümü vereceğim, onlar da bana bilet alıp, barınma ve yeme içmemi sağlayacak.” “Şirince’ye gelmeye İstanbul’da karar verdim. Orada tanıştığım biri Şirince’de yanan çatı olduğunu ve tamirine ihtiyaç olduğunu söyledi. Buraya kadar otostopla gelip çalışmaya başladım.”

Gezgin zanaatçı Mario Türkiyeden geçti


KIYAFETİN ANLAMI
Mario üç yıl 1 ay boyunca giymek zorunda oldukları geleneksel kıyafetlerini anlamını da şöyle anlattı. “Pantolonun paçaları sıvamak için bol. Yeleğimizdeki 8 düğme 8 saat çalıştığımızı anlatıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!