Enerjiyi verimli kullanma devri

Güncelleme Tarihi:

Enerjiyi verimli kullanma devri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Yılda 20 milyar dolarlık kaynağın, enerjinin verimsiz kullanılması nedeniyle kaybolduğunu gören TurkPower, enerji potansiyeline yönelik yatırımlar yaptı.

Haberin Devamı

TURKPOWER Corporation CEO’su Aykut Ferah, enerji talebi konusunda Türkiye’nin bugünkü kapasitesini ikiye katlama potansiyeli olduğunu, bu amaçla önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Enerji verimliliğinin önemine dikkat çeken Ferah, “Ülkemizde enerjiyi Japonya’ya göre 4 kat, Avrupa ülkelerine göre yaklaşık 3 kat verimsiz kullanıyoruz. Bu durum ülke kaynaklarının, her yıl yaklaşık 20 milyar dolar kaynağın uçup gitmesidir. Bu miktarda para ekonomiye kazandırılırsa, her yıl 100 işçi çalıştırılabilir, 200 fabrika açılabilir” dedi.
Danışmanlık hizmeti
Elektrik enerjisi sektörüne katkı sağlamak amacıyla kurulan TurkPower şirketi, Enerji İşleri Etüt İdaresi Genel müdürlüğü tarafından enerji yönetimi ve verimliliği danışmanlığı alanında yetki verilen ilk şirketlerden Eko Evd’yi bünyesine aldı. EVD (Enerji verimliliği danışmanlığı) hizmeti veren TurkPower Eko Evd şirketi, Cornella Hoteller, Özkaymak Hoteller, Susesi Hotel, Ela Quality Hotel, Maritime Pine Beach Hotel ve Antalya Sheraton Hotel referanslarıyla enerji yönetimi ve verimliliği danışmanlığı yapıyor. EVD şirket, Elektrik ve Makina Mühendislerine 10 günlük eğitimler sonucu  Enerji Bakanlığı’ndan onaylı “Bina Enerji Yöneticisi” sertifikasi veriyor.
Binalarda teşvikler
Sanayi sektöründe Verim Arttırıcı Projelere(VAP) verilen yatırımın yüzde 20’sine kadar olan enerji desteği teşviği, kısa sürede bina sektörüne de uygulanacak ve yapılan yatırımların teşvik edilmesi sağlanacak. Bina Enerji Kimlik Belgesi çıkartılması konusunda EVD şirketleri, eğitim verme ve binalarda belge çıkartılması konusunda tek yetkili olma ayrıcalığına sahip bulunuyor. Binaların alım-satımı veya kiralanmasında Enerji Kimlik Belgesi isteneceği için bu konuda tek yetkili EVD şirketleri olacak.

Haberin Devamı

Tüketiciye fırsatlar

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren, tüketicileri bilgilendiren TurkPower şirketi, toptan elektrik satışı konusunda kurumsal elektrik tüketicileri için büyük fırsat olduğuna dikkat çekiyor. Yıllık 100 bin kilowatt saat elektrik tüketen ve “Serbest Tüketici Belgesi”ne sahip tüm işletmeler indirimlerden yararlanabiliyor. Bu küçük ve orta boyutlu işletmelere ucuz elektrik kullanma imkanı sağlıyor. Aynı ilde veya farklı illerde şubesi bulunan işletmeler, toplam tüketimlerini birleştirerek limiti kullanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!