Eleman diye bağırıyoruz bulamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Eleman diye bağırıyoruz bulamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:46

İşsizliğin kol gezdiği bir ortamda, Çetmen Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen, “Geçen nisandan bu yana 16-30 yaş arasında vasıflı-vasıfsız yaklaşık 200 eleman arıyoruz. Her türlü yolu denedik. Ama yok” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en önemli sorunlarından biri hiç şüphesiz işsizlik... Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, yaklaşık 2.5 milyon işsiz var. Ve bu sayı her geçen gün artıyor. Bir yanda böyle bir tablo yaşanırken, öteki tarafta ise İzmirli Çetmen Group, çalıştıracak eleman bulamıyor. Geçen nisandan bu yana 200’e yakın vasıfsız elaman arayan firma, tüm girişimlerine rağmen sonuç alamıyor. Sektörün diğer aktörleri de aynı arayışta ve benzer sonuçla karşı karşıya. Mobilya sektörünün temsilcilerinin tespiti ise, “İşsizlik yok, iş beğenmeme var” şeklinde...

Eleman diye bağırıyoruz bulamıyoruz

Perakendecilik, mobilya üretimi ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren İzmir’in köklü kuruluşlarından Çetmen Group’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen, mobilyada yaşanan talep artışıyla birlikte kapasite artışına gittiklerini belirterek, “2014’e kadar üretimimizi iki katına çıkarmak istiyoruz. Bunun için de elemana ihtiyacımız var. Şu anda üretimde yaklaşık 600 kişi çalışıyor. Grup bünyesinde ise bu sayı bin 150’ye ulaşmış durumda. 2014’e kadar bunu ikiye katlamak istiyoruz. Ama elaman bulamıyoruz. ‘Eleman’ diye bağırıyoruz ama sonuç alamıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bilezik altın ama...
Geçen nisandan bu yana 16-30 yaş arasında vasıflı-vasıfsız yaklaşık 200 eleman aradıklarını ifade eden Çetmen, eleman bulmak için her türlü yolu denediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Kapı kapı dolaşarak 100 bin adet el ilanı dağıttık. Yetmedi, kahvehanelere gittik. Belediyelere söyledik. Milletvekillerine aktardık. Birileri geliyor ama işi ve parayı beğenmeyip gidiyor. Hem iş öğreteceğiz, hem de iş sahibi yapacağız. Vasıfsız bir eleman rahatlıkla en geç 1.5 ayda işi öğrenebilir. Yemek, yol ve asgari ücretle işe başlayabilirler. Sigortayı hiç söylemiyorum. O zaten olmazsa olmazımız. Şu an 130 vasıfsız eleman gelse anında işe alacağım. Asgari ücretle işe başlayacak ve işi öğrenmesiyle birlikte mesai ve performansa bağlı yarım maaş ikramiye ile birlikte ücreti bin 500 ile 2 bin lirayı bulacak. İşsizlik sosyal bir yara ama çalıştıracak kimseyi bulamıyoruz.”

Haberin Devamı

Eleman diye bağırıyoruz bulamıyoruz

YENİ MAĞAZALAR DA YOLDA

Perakende ayağı hakkında da bilgi veren Ömer Çetmen, “Şu anda Çetmen markasıyla mağaza sayımız 30’a ulaşmış durumda. 2014 sonunda bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Konfor’da ise mağaza sayısı 12. Burada da hedef 25’e ulaşmak. Bir de Çizgi markamız var. Orada bayi sayısı 600. Yıl sonun büyüme oranımız ise yüzde 32’yi bulur diye tahmin ediyorum” dedi.

MAKİNELER UYUYOR!

Ömer Çetmen, yıllık 2 milyon metrekarelik üretim yaptıklarını söyleyerek, “Planımız bunu 3 milyon metrekarenin üzerine çıkarmak. Şu anda 300 bin yatak, 150 bin baza, 120 bin kanepe, 50 bin de koltuk takımı üretiyoruz. Hedefimiz 2014’e kadar bunu yüzde 150 artırmak. Bu artışla birlikte 2015’e kadar yeni fabrika kurma planımız var. Bu yıl ayrıca 2 milyon euro’luk makine yatırımı yaptık ama eleman olmadığı için bu makineler de uyuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İHRACATTA HEDEF BÜYÜK

42 ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Çetmen, geçen yıl 11 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:“Bu yılı 12-13 milyon dolarla kapatacağımızı düşünüyorum. Komşu pazarlarda sıkıntı var. Avrupa’daki kriz ihracatımızı çok etkiledi. Eskiden Avrupa’nın payı yüzde 21 civarındaydı. Ama şimdi çok azaldı. Biz de rotamızı Afrika’ya çevirdik. Beklentimiz bir an önce Avrupa’nın toparlanması. 2014-2015’te hedefimiz ihracatımızı 25 milyon dolarlara çıkarmak.

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN SORUNU İŞ BEĞENMEME

Eleman diye bağırıyoruz bulamıyoruz

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir ise sektörün yaşadığın eleman sorunuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Özdemir, “Bugün sektörün genelinde bir canlılık söz konusu. Birçok üretici kapasitesini artırma yoluna gidiyor. Hal böyle olunca da eleman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ama ne yazık ki çalıştıracak kimse bulamıyoruz. ‘İşsizlik var’ deniyor ama böyle bir şey yok. İş beğenmeme var. Sektörün sorunu bu. Oda olarak mesleği ve işi olmayanlara katkı için İş-Kur destekli kurs açtık. Maaş da veriliyor. Ama oraya bile gelen yok. 20 kursiyer bulamadık” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!