Ekonomi Hattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Hattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2010 00:14

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün ‘kadastro’ yıkımı

BİNALARIN inşasından önce Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’ne yaptırılan ölçme hizmetlerinin lisanslı özel bürolara devredilmesi inşaat sektörünün bu aşamadaki maliyetlerini katladı. Kamuda 193 TL’ye yapılan 1-1000 metrekare sınır tespiti 363 TL’ye, imar planı içinde iki parsel birleştirmesi 39 TL iken 429 TL’ye çıktı.İnşaat Mühendisi, İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Nasır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, 5368 sayılı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapılarak Tapu Kadastro Müdürlükleri tarafından yapılan hizmetlerin özel kuruluşlara devredildiğini hatırlattı.

Bürolar yaygınlaşsın

Sınır tespiti (aplikasyon) cins değişikliği, birleştirme, irtifak hakkı gibi işlemlerin 2009 yılından bu yana il ve ilçelerde yetkilendirilen Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları tarafından yapıldığını aktaran Nasır, lisansın sadece bir-iki büroya verildiğine dikkat çekti.Bu durumun ilerde sıkışıklık yaratacağına işaret eden Nasır, “Lisans az sayıda büroya verilmemeli, bunun yerine bütün harita mühendisleri söz konusu hizmeti verebilmeli. Bu yapılırsa hizmetin daha rahat alınacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kamuda düşük fiyat var

Nasır, uygulamayla birlikte inşaat öncesi hizmetlerde yüksek fiyat artışları olduğuna dikkat çekerek, “Bu hizmetler kamuda daha düşük rakamlarla alınırken şimdi bu kadar fahiş oranlara çıkmasının bir gerekçesinin olmadığını düşünüyoruz. Bunun çözümü uygulamanın yaygınlaştırılması. Bu rakamlar 2010 yılı döner sermaye işletmesi fiyat listesiyle aynı olmalı. Henüz projenin başlangıcında böyle rakamlarla karşılaşan inşaat sektörü olumsuz etkilenecektir. Zaten proje harcı ve malzemeler yüzde 100 zamlandı. Hali hazırda satışı da olmayan sektör çok büyük darbe alacak” dedi.

Haberin Devamı

Vemax komşunun haşeresini kovacak
TESCİLLİ markası Vemax ile elektrik tasarruf cihazı ve ultrasonik haşere kovucuları üretimi yapan Kaynak Çelik, ihracata odaklandı. Hedef pazarlar ise Irak ve Suriye olarak belirlendi.Kaynak Çelik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi yetkilisi Yaprak Kaynak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne mal sattıklarını, Yunanistan’a ihracat yapmak için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Turist sayısı 2.2 milyon
Cavit AKGÜN / (DHA)

Muğla’ya bu yılın 8 aylık döneminde hava ve deniz yoluyla gelen yabancı turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk artışla 2 milyon 281 bin 934’e ulaştığını söyledi. Vali Şahin’in verdiği bilgilere göre; Muğla’daki havaalanları ile deniz gümrük kapılarında tutulan kayıtlara bakıldığında, 8 aylık dönemde gelen yabancı turistin, 1 milyon 217 bin 391’i Dalaman ve 746 bin 557’si Milas- Bodrum Hava Limanları kanalıyla olmak üzere, toplam 1 milyon 963 bin 948’i hava yoluyla, 317 bin 986’sı da 8 gümrük kapısı kanalıyla deniz yoluyla giriş yaptıkları görülüyor.
İngilizler ilk sırada
Yöreye 8 aylık dönemde gelen yabancı turistler arasında 1 milyon 227 bin 972 ile İngilizler ilk sırada yer alıyor. Sırasıyla 138 bin 848 kişiyle Hollanda, 120 bin 635 kişiyle Almanya, 117 bin 005 kişiyle Rusya Federasyonu. Geri kalanını ise, diğer yabancı ülkelerden gelen turistler oluşturuyor. Yöreye sadece ağustos ayı içinde ise, 607 bin 959 yabancı turist girişinin olduğu belirtildi.

Haberin Devamı


Balıkesir’de et fiyatını şap hastalığı yükseltecek
BALIKESİR’de görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının tedbir amaçlı kapatılmasının ildeki et fiyatlarını yükselteceği bildirildi. Balıkesir Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Türkiye  Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemalettin Özden, merkez ile 4 ilçedeki toplam 11 işletmede görülen şap hastalığına karşı mücadelenin ve hayvanların tedavisinin sürdüğünü söyledi. Hastalığa bağlı hayvan pazarlarının tedbir amaçlı kapatılmasının ildeki et fiyatlarının artmasına yol açabileceğini belirten Özden, “Şap hastalığı büyükbaş hayvanlarda ağız, tırnak ve memelerden geçer.

Haberin Devamı

Bayram için konser bileti
BALÇOVA Çevre yolunda bulunan Selway Outlet Center, Ramazan Bayramı’na özel düzenlediği kampanyada 200 TL ve üzeri alışveriş yapan şanslı müşterilerine konser bileti hediye ediyor.Selway Outlet Center’dan 200 TL ve üzeri alışveriş yapanlar Sıla ve Ozan Doğulu konserine gitme şansı bulacak.
İzmir Arena’da gerçekleşecek olan Sıla ve Ozan Doğulu konserinde yerini almak isteyen Selway müşterileri yapılacak kura sonucu belli olacak. Hem alışveriş hem konser diyen Selway Outlet Center yetkileri, “Müşterilerimize bayram hediyemiz Sıla ve Ozan Doğulu konseri olacak” diye konuştu.

Dışcephede renklerle dans
TÜRK boya sanayisinin öncüsü olan DYO, pek çok renk seçeneğini bir arada sunabilmek amacıyla dış cephe boyaları için hazırlanan “DYO Renk Festivali”ni sunuyor. Bale, jazz, samba, salsa ve pek çok konsepti renklerle eşleştirerek hazırlanan kartela, 35 farklı kombinasyonla çeşitlendirilen 105 renkten oluşuyor. DYO dış cephe boyalarında daha fazla renk alternatifi sunabilmek amacıyla hazırladığı yeni dış cephe kartelasını “DYO Renk Festivali” adıyla müşterilerinin beğenisine sunuyor. Müzik ve dansın coşkusunu renklere yansıtan kartela renk seçimini bir festivale dönüştürüyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!