Ekmek parasının çıplak yüzü

Güncelleme Tarihi:

Ekmek parasının çıplak yüzü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 01:11

MARMARA Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV mezunu Soner Sert, son dönemlerde artan iş kazalarıyla ilgili kısa film çekti. Sert’in yazıp yönettiği ‘Baba’nın galası 1 Ekim’de İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Sert, filmin galasını 15 Mayıs’ta yapmayı planladığını ancak 13 Mayıs’ta, 301 işçinin can verdiği Soma’daki maden faciası nedeniyle ertelediğini söyledi. Sert’in bir önceki filmi ‘Köprü’ Van depremini inşaat işçileri gözünden anlatmıştı. Bu filmle yetmişe yakın ulusal-uluslararası kısa film festivalinde yarıştı.

Haberin Devamı

Ekmek parasının çıplak yüzü

İnşaattan düşünce güzel sanatlara
Filmin konusu acı Türkiye gerçeğini gözler önüne sererken ilginç bir durumu anlatıyor: Baba, feodal bir inşaat işçisidir. Hayattaki tek amacı karısına ve çocuklarına bakmaktır. İnşaatlarda bile hiçbir namaz vaktini kaçırmaz. Bir gün çıktığı iskeleden düşer ve sakat kalır. Uzun süre iş arar. Ancak bir bacağı engelli olduğu için kimse iş vermez. Gazetedeki ilanlara bakarak bir güzel sanatlar fakültesinde iş bulur. Hademe olacağını düşünerek gittiği güzel sanatlar fakültesinde resim ve heykel öğrencilerine çıplak model olur.

Ekmek parasının çıplak yüzü

Haberin Devamı

Toplu olunca dikkat çekiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Sert, ‘Baba’ ile ilgili şu bilgileri verdi: “Dört kısa filmimin dört ana karakteri de işçiydi. Sorular sorarak sinema oluşturmaya çalışıyoruz. Asla bir propaganda sinemasına dönsün istemiyoruz. Son zamanlardaki toplu işçi ölümlerinden önce Baba’yı çektim. Her gün işçiler ölüyordu. Ama toplu olunca insanların dikkatini çekiyor. Bitmeyecek biliyoruz ama en aza inmesi için sinemada sorgulayıp farkındalık yaratmak istiyoruz. Baba, erkek kimliği baskın, çalıştığı inşaatta bile namaz kılan bir erkek kimliği. İnşaatta bedeniyle para kazanırken, kendi kimliğine çok ters biçimde yine bedeniyle, ama soyunarak para kazanmak zorunda kalıyor. 15 Mayıs’ta yapacağımız gala Soma katliamı olunca ertelendi. Bu sebeple 1 Ekim’de saat 20.30’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde galasını yapacağız. İzmir TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir İnsan Hakları Derneği ve Disk 2. Bölge Başkanlığı filmin ayni destekçisi oldu. Film ekibinde yer alan kimse para almadı. Başrolde TV ve sinema filmlerinde sıkça yer alan Kadim Yaşar oynadı. İzmir’de, Gaziemir, Basmane, Kemeraltı, Narlıdere Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çekildi. Film tamamlanır tamamlanmaz 9.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nden davet aldı. Sırasıyla 1. Sivas Kısa Film Festivali’nde, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yarıştı. Ekim ayında 3.Ayvalık Uluslararası Film Festivali ‘Uluslararası Yarışma Bölümü’nde’ yarışacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!