EGİAD’dan örnek uygulama

Güncelleme Tarihi:

EGİAD’dan örnek uygulama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 01:45

EGE Genç İşadamları Derneği (EGİAD), tüm üye firmalarını kapsayan geniş kapsamlı ve ücretsiz bir sağlık taraması ile işçi sağlığı kampanyası başlatıyor.

Haberin Devamı

Bünyesinde 600 işadamı, 4 bin şirket, 40 bin çalışanı barındıran EGİAD, işçi sağlığı için harekete geçti. Çiğli’deki İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni kendisine pilot bölge seçen EGİAD, buradaki işletmelerde sağlık düzeyinin araştırılması için çalışmaya başladı. İlk etapta bu bölgede istihdam edilen işçilere ücretsiz diyabet, hipertansiyon, obezite ve kanser taraması yaptırılarak sağlık kontrolü gerçekleştirecek. Bununla ilgili işletmelerde personele tansiyon, şeker ölçümü, kolon, meme ve serviks kanserlerine yönelik tetkiklerin gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Bütün mesleklerde çalışanların sağlığını sosyal, ruhsal ve bedensel olarak en üst düzeyde tutmak, çalışma koşullarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun h?le getirmek, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve çalışanın birbirine uyumunu sağlamanın işletmenin en büyük sorumlulukları arasında geldiğini dile getiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, Şubat 2013’te imzaladıkları BM İlkeler Sözleşmesi ile insan hakları, iş gücü ve çevre konularındaki sorumluluğu üyeleri için teminat altına aldıklarını söyledi. Projeyle ilgili bir açıklama yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya, "EGİAD olarak, tüm çalışanların yaşam kalitesinin artmasını önemsiyoruz. Bu nedenle, meslek hastalıkları için alınması gereken tedbirlere önem veriyoruz. İşverenlerimiz ve çalışanlarımız işçi sağlığı konusunu içselleştirip sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmamızın mümkün olmadığı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek durumundayız. İşverenler bu konuda elini taşın altına sokmalı, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne ancak ortak bir irade koyarak ve kararlılık göstererek geçebiliriz. Aynı şekilde, işçilerin de işyeri ortamında kendilerini bekleyen tehlikelerin farkında olmaları ve hiçbir olasılığı göz ardı etmeden o işyeri için konulmuş olan kurallara titizlikle uymaları gerekmektedir. Bu topyekün bir bilinçlenme ve farkındalık yaratma sürecini gerektirmektedir. Modern işletmeler artık karlılık, verimlilik gibi unsurlar dışında mutlaka çevre bilinci, işçi sağlığı gibi değerlere önem vermelidir. Projemiz ile, imzamız bulunan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan evrensel değerleri baz alarak üye firmalarımızda çalışan işçilerimizin sağlıkla ve güvenli bir şekilde üretime dahil olmaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bir benzeri olmayan ve örnek nitelikteki bu çalışma ile hem işçi sağlığı hem de işyeri verimliliği hedeflenmekte. Sağlıklı ve güvenli işyerleri ile sağlıklı çalışan verimli bir çalışma ve yüksek kalitede iş yaşamının sağlanması için oldukça önemlidir. İşçi sağlığı ekonomi için önemli bir yatırımdır. Bu noktada bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına çok büyük sorumluluklar düştüğünün bilinci ile inisiyatif üstlenmek istedik" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!